Acasa | Articolul tau | Afara, politistul nu risca sa-si piarda slujba si respectul societatii. La noi are venitul mai mic decat o amenda. Si ce respect pierde...
Protest al politistilor in fata Palatului Victoria / Foto: Reuters
- Citeste aici articolul care a general acest comentariu-reactie
Trebuie avut in vedere ca “tentatia” trebuie sa indeplineasca (de cele mai multe ori) un criteriu de baza: sa fie MAI MULT (sau altceva) decat ai tu acum. Ori daca in Elvetia politia are multi bani, iti trebuie si mai multi sa o mituiesti (daca un politist are doua aspecte in Elvetia – salariu bun si o pozitie excelenta in comunitate) – iti trebuie extrem de mult sa-l “mituiesti” ca sa scapi de ceva. De ce ar risca respectul orasului, serviciul bine platit – pentru… 500 CHF? Cum sa-l mituiesti cu ceva sub suma pe care o aveam de platit – iar acea suma sa nu reprezinte nimic pentru el? Iar asta se intampla si datorita unui sistem creat de asa natura incat matematic sa nu poti mitui decat pozitiile cele mai de sus din sistem (cu alte cuvinte, acolo unde suma este mare).
In Romania in schimb – sistemul comunist a construit exact un sistem “controlabil” nu prin “control adecvat” – ci prin frica, saracie si prostie. Ca sa intelegem diferenta – un control e bine venit. Sa ne imaginam ca avem doi copii. Pe unul il controlam “transparent” si prin comunicare. Ii spunem in avans ce e bine si ce e rau, comunicam cu el, ajungem la un numitor comun. Ii explicam la ce foloseste somnul, de ce e bine sa doarma minim 8 ore, de ce e bine sa se spele pe dinti seara etc. Si apoi convenim cu el – obligatoriu, de comun acord – sa se culce la ora 20:oo. Apoi il “controlezi” – la 20:00 vezi daca face ce a spus, vorbesti cu el in continuare etc. – pana cand duci decizia la bun sfarsit.
Celuilalt copil nu-i explici nimic, ii comunici urland cat te tin plamanii ca trebuie sa se culce la 20:oo, ca altfel il bati de-l zvanti. Si ca sa inteleaga la ce te referi, ii dai o bataie zdravana pe clasicul principiu al bataii inainte de a sparge ulciorul – ca sa fii mai responsabil si sa nu-l scapi pe jos. La 20:00 controlul va insemna o bataie sora cu moartea pentru ca nu te-a ascultat – si ai putea merge un pic mai departe, ii mai bati si fratele/sora de fata cu el si ii spui ca “din cauza ta ia bataie, daca te culcai tu, el/ea ar fi scapat”. Acum, dupa 40 de ani de asemenea doze zilnice –imaginati-va cum vor arata cei doi copii ajunsi "adulti". Cam asta e diferenta si intre Romania (dupa zeci de ani de regim totalitar) si Europa.
Un politist in Romania are venitul mai mic decat amenda de circulatie – iar 5 “spagi” de 20% din valoarea amenzii fac mai mult decat salariul lui – atunci aia pentru el este o tentatie. Cat despre imaginea in societate, hahahaha, permiteti-mi sa rad, cand “Garcea” exista si a fost batjocorit in toate show-urile, ce “respect” mai pierde el in societate luand spaga? Am putea sustine contrariul – ar fi batjocorit daca e suficient de “prost si cinstit” incat se chinuie sa traiasca din salariu. Si daca mai adaugam si ca in loc sa-i fie explicat ce inseamna onestitatea si care sunt adevaratele “castiguri” in viata – i se inoculeaza ideea ca o vila in Pipera e tot ce conteaza – de ce ne mai miram?
Dau in scris oricui ca daca luam americani sau elvetieni si ii crestem in scenariul de mai sus – intr-un comunism idiot, le dam ulei cu portia, le amenintam familia cu canalul etc. Sa facem asta 40 de ani cu ei – si ma indoiesc ca vor ramane cum ii cunoastem in ziua de astazi.
Nota redactiei: Acest comentariu a fost postat la articolul Spuneti ca e suficient un training de 6 luni pentru a fi educatoare. Va intreb, voi v-ati lasa copilul pe mana unei asemenea profesioniste?
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare.