Acasa | Cariera | Femeie de afaceri din SUA: Cum se explica lipsa femeilor din lumea antreprenoriatului? Simplu, acestea prefera sa faca copii
Femeile in lume afacerilor / Foto: Reuters
Daca materialul publicat de Tech Crunch ar fi ramas la nivelul prezentarii unei decizii personale, nu ar fi fost nicio problema, insa incepand de la titlu ("Femeile nu vor sa faca antreprenoriat deoarece prefera sa faca copii") si pana la ultima fraza a textului, articolul sustine idea ca femeile nu pornesc afaceri sau renunta la ele deoarece prefera sa fie mame, ca si cum cele doua roluri s-ar exclude reciproc. Mai mult decat atat, materialul incearca sa explice in acest fel numarul mic de afaceri pornite si conduse de femei.
Penelope Trunk, autoarea materialului, povesteste cum experienta ei la conducerea firmei (cea de a treia pe care a infiintat-o) a fost "un iad absolut". Drept rezultat a decis sa renunte la ea predant stafeta altcuiva astfel incat sa poate petrece timp cu cei doi copii.
Aceasta face un pas mai departe argumentand ca diferentele fundamentale dintre sexe fac ca, in cele din urma, femeile sa nu fie dispuse sa isi sacrifice viata personala pentru "sansa de a deveni urmatorul Google". Decizia de a infiinta sau nu o afacere se reduce astfel la copii. Drept rezultat, femeile nu au o prezenta mai puternica in lumea antreprenoriatului deoarece nu vor, ba chiar mai mult decat atat, se afla sub presiunea ceasului biologic.
Generalizarea facuta de Trunk a primit imediat un raspuns din partea editorilor Forbes. "O viziune pur meritocratica asupra societatii, conform careia indivizii primesc, in general, ceea ce merita, vine cu pericolele ei. In loc sa exploram si sa intelegem potentialele provocari sistemice care impiedica femeile sa devina antreprenori de succes, multumiti de munca lor, aceasta viziune arunca vina pe femei. Cand aplicam decizia personala a unei femei asupra intregului segment de acelasi sex incurajam societatea sa creada ca femeile nu sunt antreprenori deoarece nu vor sa fie, deoarece prefera sa faca copii", sustine Halle Tecco de la Forbes Women.
Tecco prezinta date ce arata ca femeile antreprenor primesc mai putin sprijin in ceea ce priveste numarul de investitori iar standardele dupa care sunt evaluate sunt mai dure, astfel incat, desi se descurca la fel de bine ca barbatii, sunt notate mai slab pentru activitatea lor.
Intreaga discutie se desfasoara pe fondul statisticilor care arata ca, desi exista la fel de multe femei precum barbati care incearca sa se lanseze in lumea afacerilor, foarte putine dintre ele reusesc sa gasesca investitorii care sa le sustina. Drept rezultat, numarul femeilor care pun pe picioare si mentin afaceri de succes e extrem de mic comparat cu cel al barbatilor care fac asta.