Acasa | Insider | Modernizare sau degradare? Reclamele devin din ce in ce mai agresive vizual si verbal
Reclama pentru jeansii Calvin Klein / Foto: Captura YouTube
"Unele companii de jeansi doboara tabuurile de limbaj, utilizand un limbaj grosolan pentru a descrie zona posterioara", astfel isi deschide Wall Street Journal sesizarea cu privire la stilul necorespunzator folosit in sloganurile pentru jeansi. In centrul atentiei se afla firme precut Levi Strauss & Co., VF Corp. sau Gap Inc. iar cuvintele blamate sunt sinonime usuale pentru posterior: "ass" (Levi Strauss: "All Asses Were Not Created Equal"), "booty" (Old Navy: "Your Booty Reading"), "butt" (Mike Row pentru Lee Jeans: "They make my butt look good").
Intrebate referitor la campaniile lor publicitare "curajoase", companiile sustin ca reclamele nu fac decat sa reflecte felul in care consumatorii interactioneaza verbal unii cu altii. "Nicio femeie nu se uita in oglinda si spune «dosul meu nu arata atat de obraznic pe cat ar trebui»", a declarat You Nquyen, reprezentantul departamentului de produse feminine de la Levi, pentru WSJ. Companiile au mai adugat ca reactiile clientilor au fost majoritar pozitive, insa mai exista si cateva plangeri.
Nu pudoarea se ascunde insa in spatele criticilor, ci ingrijorarea parintilor fata de efectul acestor reclame asupra copiilor. "Multi parinti sunt acum frustrati deoarece, chiar si atunci cand gasesc un program tv adecvat pentru copii lor, trebuie sa isi faca griji din cauza reclamelor", a declarat Melissa Henson, director de comunicare al Parents Television Council.
Desi privirile acuzatoare ale mediei si nu numai s-au indreptat catre WJS, acuzand publicatia de puritanism, o discutie pe intrebarile ridicate de aceasta e binevenita. Cele cateva cuvinte scoase in fata de WJS sunt insa doar o mica parte a problemei, poate nici cea mai relevata. Adevarata discutie ar trebui dusa in jurul influentei reclamelor asupra copiilor.
Limbajul colocvial, modern, e cat se poate de obisnuit pentru un adult insa asta nu inseamna ca e adecvat si pentru un copil. Acelasi lucu se poate spune si despre imaginile folosite de unele reclame (spre exemplu nuditatea partiala etc). Postate in vazul tututor sau difuzate in timpul zilei, in orele in care copiii stau cu ochii lipiti de televizoare, astfel de reclame ii invata lucruri pe care am vrea poate sa le afle odata ajunsi la nivelul de maturizare necesar pentru a intelege si discerne.