Acasa | Articolul tau | De ce semanam cu americanii: Daca exista un prost, numit generic stat, care ne repara drumul si ne plateste scoala, vom abuza pe cat...
Furtul unui bun public echivalent cu furatul de zmeura din padure? / Foto: Agerpres
Cum scria un alt cititor (Finch) intr-o remarcabila descriere a vecinilor lui de bloc, zona de influenta, regatul, imparatia locuitorului de bloc se reduce la incinta apartamentului sau, si eventual la cei 2-4 metri patrati din fata usii. Dincolo, nu mai considera ca este proprietatea lui, desi, practic (si chiar si legal), casa scarii, liftul si instalatiile blocului sunt detinute in comun de asociatia de proprietari. Ce-a dedus Finch este ca stramutarea celor din mediul rural in cel urban a dus la propagarea unor comportamente care, desi potrivite cu viata la curte, nu se mai potrivesc cu viata in comun. Asta ma duce pe mine cu gandul la faptul ca, oricat am vrea noi sa ne dam cu francofonia, suntem in esenta un popor liberal. Statul nu e important in viata noastra zilnica. Din aceasta perspectiva, ne asemanam mult mai mult cu americanii decat cu francezii.
De ce spun asta? Deoarece imi este clar ca, pentru noi, proprietatea detinuta in comun nu pare sa fie perceputa ca atare. Nu o simtim a noastra. Nu ne consideram adevarati proprietari ai drumurilor, ai stalpilor de inalta tensiune, sau a orice altceva care tine de stat. Toate aceste lucruri exista parca din neant, din natura, iar noi nu avem nicio legatura cu ele. In plus, de fiecare data cand ne sunt utile, ne consideram indreptatiti sa ni le apropriem, pentru ca – mi se pare mie – multi considera furtul unui bun public cam la fel de grav cu furatul de zmeura din padure. Pur si simplu iau pentru ca pot si am chef, si nu constientizez ca as fura de la tine. Fur de la aceasta entitate generica, statul.
Or, aceasta lipsa a constientizarii importantei statului nu ma face sa cred poporul romanesc inapoiat, necioplit sau necivilizat. Pur si simplu, pentru noi, statul nu are prea mare relevanta. Credem ca ne-am descurca mai bine fara el.
Ganditi-va putin. Spaga este generalizata. Se da pentru orice. Cum este ea perceputa de romanul mediu? Vorbesc cu omul (bugetar), ne intelegem, si el are nevoi, si el are familie, el cere ceva, ii dam un banut si facem o COMBINATIE. Mie-mi suna a afacere aici. Or, daca eu fac afaceri si cu medicul, si cu cel de la drumuri ca sa-mi bage asfalt pana la casa mea, si cu multe alte ramuri ale statului, n-ar fi mai bine sa fie toate astea, macar intr-o oarecare masura, privatizate? Sa vorbim cu banul la vedere? Sa discutam pe fata?
Mai mult. Aud pe multi care vorbesc urat despre moldoveni. Altii – despre olteni. Altii – despre miticii din vechiul regat. Si nu in ultimul rand, despre aerul vienez de superioritate care transpira prin Ardeal. Toate aceste mici rautati sunt exacerbate cand vine vorba de politica si de impartirea banilor din bugetul de stat – de ce banul clujean se duce in Vaslui, de ce veniturile din turism din Suceava se duc in Calarasi. Pentru multi, obarsia regionala este chiar mai importanta decat obarsia nationala. Aceasta puternica polarizare geografica și culturala ne face un popor eterogen, cu multe traditii speciale, porturi unice si istorii diferite. Aruncarea tuturor acestora in oala de “romanesc” nu ne prea aseaza.
Concluzia mea este ca suntem un popor profund liberal. Nu e nimeni mai destept ca noi, suntem buricul pamantului si ne rezolvam singuri problemele. Daca exista un prost, numit generic stat, care ne repara drumurile si ne reabiliteaza blocurile si ne plateste scoala si-asa mai departe, vom abuza pe cat posibil de aceste bunuri pe care le percepem ca fiind gratis.
Multi cred ca, daca ar fi sa fim lipsiti de suportul statului, am deveni barbari cu totul. Sunt de acord. Dar asta nu inseamna sa incurajam interventia statului in viata noastra, ci sa incercam sa o eliminam pe cat posibil. Sa intelegem ca degeaba ne comparam cu francezii si nemtii sau cu tarile nordice – noi nu o sa fim ca ei pentru ca n-am fost niciodata, ca societate, asemanatori.
Nota redactiei: Acest material a fost primit in cadrul concursului “CONCURS Articolul tau merita un premiu: saptamana aceasta am pus in joc un voucher pentru o sesiune cosmetica”. Intra pe pagina de Facebook SmartWoman.ro si acorda un “Like” articolului tau preferat.
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Vezi aici regulamentul concursului. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a sterge sau edita mesajele ce contin atacuri la persoana, insulte sau cuvinte licentioase
Saptamana aceasta s-au inscris si au fost selectionate in concurs urmatoarele materiale: