Acasa | Articolul tau | Dupa mineriade, multi tineri au emigrat ingroziti, sau dezgustati, sau dezamagiti, sau treziti ca lucrurile nu se vor schimba curand...
In ce directie? / Foto: Reuters
- Citeste aici articolul care a generat acest comentariu-reactie
Lupte crancene de interese s-au dat intre fostii securisti etc. care au acaparat tot ce se putea fara nicio jena, in numele “democratiei”, scuzati chiar si de faimosul Silviu Brucan:”acum avem si noi capitalistii nostri, ce mai conteaza CUM s-au format ” sau… similar, plus o inflatie naucitoare. Pe vremea aceea nu era nici acces la internet (a aparut mai tarziu) si… si accesul la informare nu era complet liber, caci nu aveai unde sau DE unde.
Incepusera “ajutoarele” din strainatate: sa se deschida sucursale ale firmelor internationale si in Romania, dar, initial tot in mainile fostilor nomenclaturisti &Co. Aparusera programe de burse, mastere, cursuri de specializare sponsorizate de americani, special pentru tarile din Europa de Est, dar pentru tineri si… si acolo aveai nevoie de “pile” (cunosc cazuri concrete).
Apoi, Romania a fost acceptata in NATO si UE. Nu cred ca datorita “vointei poporului roman” indiferent de generatie, cat… altor interese exterioare. Asa cum dupa al II-lea razboi mondial, comunismul ne-a fost bagat pe gat, impotriva dorintei/vointei noastre. Daca ACUM e altfel in Romania din unele puncte de vedere, este si datorita faptului ca INTREAGA lume s-a schimbat (de exemplu avem internet, telefoane mobile, globalizare etc.) , s-au creat deschideri si pentru romani, s-au deschis granitele.
Credeti ca in anii '80-'90 putea vreun student roman sa studieze in strainatate? Si daca da, CATI ? Era acces LIBER (teoretic vorbind) pentru TOTI ? E usor sa te informezi ACUM in ORICE domeniu. E suficient un calculator cu acces la internet si niste degete cat de cat functionabile. Dar, asta au inventat-o si au raspandit-o AMERICANII. Imi aduc aminte ca programul Win ’95 s-a lansat special si in Romania, la Bucuresti, a venit nu stiu cine DIRECT de la Microsoft.
Eu nu l-am votat NICIODATA pe Ilicescu & Co., nici macar membra de PCR n-am fost, desi deja incepusem sa risc mult, deveneam o “oaie neagra”, dar… asta nu m-a ajutat cu nimc sa am o viata normala in '90.
Cei care l-au voatat in masa, au fost generatiile mai vechi + multa provincie “tembelizata”. Generatiile mele nici nu cred ca au fost la vot prea mult, erau ocupati cu inceputul de viata in noile conditii pentru care, intr-adevar, eram nepregatiti si a trebuit sa ne adaptam din… nimic.
Dupa mineriade, foarte multi din colegii de generatie (aproximativ) au “plecat” ingroziti, sau dezgustati, sau dezamagiti, sau treziti ca lucrurile nu se vor schimba curand. Am vrut si eu, dar n-am avut bani si nu cunosteam pe nimeni. Asa ca am ramas sa votez cu opozitia. Tot degeaba. Cand am vazut ca in jurul meu (la serviciu, colocatari de bloc/cartier/oras) lumea se complace in situatia respectiva, m-am trezit in minoritate si atunci am cautat o solutie de plecare/schimbare.
In legatura cu copiii, eu am fost “mai harnica” si am un copil nascut inainte de '90, care acum a terminat o Ivy League University, cu tot ce implica asta, iar celalalt e nascut dupa '90, inca la liceu, dar… sa zicem ca acesta s-a format aici (SUA). Personal sunt FOARTE mandra de amandoi, desi au avut parte de mult stres , din cauza parintilor. Deh, s-au luptat si ei cum au putut cu tot felul de mori de vant.
Despre copiii nascuti dupa '90 ai colegilor/prietenilor/cunostintelor care traiesc in Romania actuala, stiu ca sunt “indopati” cat se poate cu meditatori si limbi straine, teste Cambridge si… toti viseaza la facultati “in strainatate”! Oare DE CE ? Care-i problema cu facultatile romanesti ? Sau tocmai AICI e “schimbarea din temelii”… In ce sens ?
De aceea zic eu (cumuland si alte comentarii), ca nu pot spune ca vreuna din generatiile din trecutul apropiat a schimbat Romania (schimbarile sunt combinate si cu situatia internationala) si avand in vedere ca in Romania EXISTA inca foarte multa coruptie, fostii nomenclaturisti & Co. inca sunt la putere sau sunt foarte bogati etc., nu pot spune ca ceea ce s-a schimbat in Romania este…. “din temelii”.
S-au schimbat nume de strazi, licee, facultati, spitale (de nu mai stii despre ce e vorba), constructii noi si multe, de exemplu in Bucuresti (am inteles ca nu neaparat cele mai inspirate ). Dupa parerea mea reprezinta doar schimbari exterioare. Pentru mine, o schimbare “din temelii ” inseamna o schimbare de mentalitate care se va exterioriza ulterior in stilul de viata, dar in sensul acesta, nu invers (schimbam fatada ca sa copiem vestul, dar inauntru acelasi leopard) si aici ma refer la majoritate, nu la exceptii, care… EXISTA.
Pentru cei care au reusit sa se dezmeticeasca si sa se autoeduce, profitatnd de accesul la informatie si deschiderile nou aparute, toata admiratia si respectul. Dar, din pacate, din ce informatii am eu la ora actuala, acestea sunt EXCEPTIILE generatiei respective. M-as bucura sa gresesc.
Nota redactiei: Acest comentariu a fost postat la articolul Despre copilaria celor care acum au 30 de ani: ne-am nascut alienati de comunism si am schimbat o tara din temelii
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a sterge sau edita mesajele ce contin atacuri la persoana, insulte sau cuvinte licentioase