Humus / Foto: cevabun.ro
Portii: 6-8
Timp preparare: 15 minute (daca nautul este fiert)
Ingrediente:
250 grame de naut uscat (400 grame daca este fiert)
1 lamaie
150 ml tahini
2 catei de usturoi
3 linguri de ulei de masline
sare si piper alb
Preparare:
1. Puteti folosi naut la conserva, gata fiert sau, mai bine, naut uscat pe care il fierbeti singuri. Nautul, ca mai toate suratele fasolei, respecta modalitatea de fierbere a acesteia. Cel mai bine ar fi sa inmuiati nautul cateva ore (sau peste noapte) pentru a-i facilita fierberea uniforma. Un naut inmuiat se fierbe 1 ora si jumatate la foc mediu, intr-un vas acoperit.
2. In prima faza, fierbeti nautul spumind, neacoperit, dupa care il puteti acoperi pentru a grabi si uniformiza fierberea.
3. Nautul scurs - pastrati o parte din zeama in care a fiert - se paseaza (in robot / blender) sau se toaca fin.
4. Pasta de naut se amesteca bine cu cea de susan (tahini), zeama de la lamaie si usturoiul tocat pasta.
5. Se adauga, amestecand continuu, uleiul si apa (din apa in care a fiert nautul) pana obtineti o crema fina, dar consistenta.
6. Potriviti de sare si piper.
Humusul se serveste proaspat, stropit cu lamaie, decorat cu muguri de pin sau dare usoare de sumac (sau boia dulce) si chimion. Humusul merge de minune cu lipii, dar se poate servi si cu crackers.
[gallery link="file" order="DESC"]