Acasa | Articolul tau | Romanii – cum sunt ei cu adevarat? Suntem un popor cald, onest si muncitor, cu frica de Dumnezeu. Ar trebui sa fim mandri de asta...
Suntem si calzi si politicosi / Foto: Agerpres
Oamenii din jurul meu, presa si televiziunea – pareau sa sustina mereu ca noi romanii suntem needucati, hoti, nepoliticosi, neprietenosi etc. Calatorind prin Europa am vazut ca in Franta femeile nu sunt asa de frumoase cum se spunea, ca in Germania cea ordonata o parcare era plina de gunoaie cum nu vazusem niciodata la noi, in Austria vestitul snitel nu e deosebit si tot asa.
Acum nu am sa plictisesc pe nimeni facand comparatii cu cetatenii arabi printre care traiesc – egipteni mai exact – dar traiesc intr-o comunitate internationala si am prieteni, cunostinte, colegi de serviciu etc. de toate nationalitatile. In timp am ajuns sa-i cunosc si pot sa spun ca exista mari diferente intre nationalitati.
Dupa ani de trait aici am ajuns la concluzia ca ar trebui sa fim mandri ca suntem romani. Cu exceptia notiunii de “politically correct” pe care noi, in comparatie cu americanii spre exemplu, nu prea o luam in considerare, nu avem de ce sa ne simtim inferiori. Si am sa detaliez :
1. Munca si respectul fata de munca – indiferent de nivelul social pe care il au, de salariul pe care il castiga sau conditiile de munca - romanii sunt harnici, saritori, seriosi, onesti, se adapteaza usor. Educatia academica pe care am primit-o in Romania – ne-a permis sa ne adaptam in slujbe care nu sunt neaparat legate de ceea ce faceam in tara. In orice domeniu activam suntem cei mai buni. Stiu ca sistemul educational e criticat in prezent, problema e ca ar trebui reformate metodele de predare - copiii au astazi acces la tehnologie avansata si nu mai au rabdare sa asculte, sa scrie, sa citeasca si sa memoreze ca in trecut. In plus, cercetari in domeniu arata ca se invata mai usor si mai repede prin diferite activitati, prin munca in echipe, prin realizarea de proiecte etc.
2. Familie - dupa parerea mea, in Romania familia este alcatuita echilibrat – pe undeva la granita dintre vest si est – femeia si barbatul formeaza o echipa, bazata pe dragoste, respect reciproc. Anii de comunism au promovat femeia activa si asta se vede in societate. Nu suntem noi ca femeile din vest care isi au “noaptea fetelor” – cand efectiv merg la restaurant plus discoteca si barbatul le asteapta rabdator acasa, dar nici ca in est unde barbatul iese singur fara nicio problema dar femeia – doar insotita de rude si doar pana la ore rezonabile. O singura “critica”: societatea romaneasca nu accepta ca o femeie sa stea acasa sa se ocupe exclusiv de familie - aici multe familii din vest si est deopotriva considera situatia ca fiind normala.
3. Rasismul si discriminarea - dupa parerea mea, suntem oameni deschisi si gata sa judece si sa aprecieze oamenii la adevarata valoare, indiferent de culoare, orientare politica, etnie, religie, varsta, sex etc. Daca ati sti cata ura exista pe mapamond intre oameni de etnii diferite, cat de atacati pot fi cei cu pielea mai inchisa, ca religia este scrisa in unele tari in buletin...
4. Religie – am constatat cu uimire ca noi suntem un popor de oameni religiosi, cu frica de Dumnezeu! E greu sa compari simplitatea si onestitatea romanilor cu religiozitatea celor din Orientul Mijlociu. Aparent tari intregi sunt conduse de religie si asta este centrul vietii tuturor. Dar mi s-a intamplat sa vad oameni care se roaga zilnic, postesc, merg des la biserica, moschee, sinagoga etc. dar viata de zi cu zi nu e traita dupa principii corecte. Ori asta la noi nu prea am vazut - cei care nu sunt credinciosi, nu sunt si gata, nu se roaga sau postesc si apoi fura sau mai stiu eu ce. Un alt lucru de admirat – putini romani/romance plecati in afara isi schimba religia dupa cea a partenerului, daca au de ales.
5. Cultura generala – nu tine de foame si rareori iti aduce beneficii financiare dar multi romani aleg sa devina profesori chiar daca nu asta le-a fost pregatirea initiala. In ceea ce priveste literatura si filmul, am fost surprinsa sa constat ca opere comerciale, cu succes international la public, au fost aspru criticate de criticii romani. Un singur exemplu – cei care citeau Paolo Coelho (inclusive eu) erau ironizati in Romania. In multe alte tari din lume se considera ca “elita” citeste Coelho iar in altele “elita” citeste. Punct. Limbi straine – mai toti concetatenii nostri se descurca in cateva limbi straine iar noile generatii “mananca” engleza. Incercati orice cuvant in alta limba cu englezi, americani, nemti, francezi etc. Noi intelegem perfect italiana chiar daca nu am studiat-o dar italienii nu inteleg niciun cuvant din romana.
6. Politete - noi ne consideram nepoliticosi – dupa parerea mea suntem si calzi si politicosi. Facem eforturi sa nu fim nepoliticosi iar daca indragim persoana suntem mai mult decat amabili si deschisi. Asta nu o veti intalni prea des in lume. Exista urmatoarele variante :
- rece si nepoliticos
- politicos dar rece
- cald si politicos pe fata dar nepoliticos si ranchiunos pe la spate.
Pe care ati prefera-o ?
Sigur ca ar fi mult mai multe de spus – suntem toti diferiti si exista exceptii la tot pasul dar per total, nu suntem asa de rai cum ne credem. Sunt multe de facut inca in Romania pe toate planurile dar in timp, cu multa munca si rabdare, totul se poate schimba. In bine.
Viata mea este departe de tara, imi este bine si probabil ca nu ma voi intoarce niciodata sa locuiesc in Romania. Dar de fiecare data cand intalnesc un roman imi face placere si de fiecare data cand vin in tara o fac cu multa placere. Suntem un popor cald, onest si muncitor, cu frica de Dumnezeu. Ar trebui sa fim mandri de asta.
Autor : Gabriela
Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica “Articolul tau”.
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a sterge sau edita mesajele ce contin atacuri la persoana, insulte sau cuvinte licentioase