Conopida gratinata / Foto: cevabun.ro
Portii: 6
Timp de preparare: 100 de minute
Ingrediente:
* 1 kilogram de conopida
* 100 grame de unt
* 50 grame de faina
* 400 ml lapte
* 2 galbenusuri de ou
* 100 grame de gruyere
* 50 grame de parmezan
* 1 lingurita rasa de nucsoara
* sare
* piper
Preparare:
1. Puneti la fiert intr-o oala apa cu sare.
2. Desfaceti buchetele conopida si spalati-o in apa rece in care puneti putin otet.
3. Dati branzeturile prin razatoare.
4. Dupa ce apa fierbe, adaugati conopida in oala si fierbeti-o la foc mic timp de 15 minute.
5. Scurgeti conopida de zeama in care a fiert.
6. Intr-o tigaie sau cratita adanca puneti la topit 50 de grame de unt.
7. Adaugati faina peste unt si faceti un rantas usor, fara ca faina sa-si schimbe culoarea.
8. Stingeti cu lapte, adaugati nucsoara si amestecati cu telul pina se leaga intr-o crema consistenta.
9. Luati vasul de pe foc si asezonati cu sare si piper.
10. Incingeti cuptorul la 160 de grade Celsius.
11. Adaugati jumatate din gruyere si tot parmezanul in sosul alb (care inca este fierbinte, dar nu este pe foc).
12. Incorporati galbenusurile in sos, unul cate unul.
13. Ungeti cu putin unt un vas termorezistent.
14. Puneti cateva linguri de sos pe fundul vasului.
15. Adaugati "florile" de conopida scurse de zeama.
16. Turnati restul de sos alb peste conopida.
17. Adaugati restul de branza gruyere si restul de unt taiat cubulete.
18. Introduceti vasul la cuptor pentru 20-25 de minute pana cand se rumeneste branza la suprafata.
Conopida gratinata se serveste imediat sau rece, cu o lingura de smantana.
Nota: Branza gruyere se poate poate inlocui cu o alta branza cu personalitate de gen emmenthaler, cheddar.
[gallery link="file" order="DESC"]