Acasa | Calatorii | Avion vs. balon cu aer, camile si bicicleta tandem - Noua mijloace de transport pentru o calatorie cu peripetii
Balon cu aer cald, deasupra templului Chichen Itza / Foto: Reuters
Prima lor alegere: balonul cu aer cald. Reprezinta maretie, libertate si o priveliste magnifica. Insa, inainte de toate acestea, balonul e caracterizat de o completa inabilitate de a fi condus. Este perfect pentru cei care doresc sa calatoreasca dar nu au chef sa aleaga destinatia. Asta inseamna sa fii "pe aripile vantului" la propriu.
Ricsa. Are cateva aspecte pozitive: este mai bine decat sa mergi pe jos si te face sa pari bogat si important. Dar sunt o multime de dezavantaje. In primul rand, este un scaun de lemn nu foarte confortabil, mai ales daca stai in el prea mult. Time Magazin atrage atentia si asupra faptului ca oamenii, care in cazul acesta sunt "motorul" mijlocului de locomotie, sunt mult mai lenti decat animalele de tractiune. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca mainile obosesc foarte repede.
Arca. Facand referire la stirea care a facut senzatie in primavara conform careia s-ar fi descoperit Arca lui Noe, ziaristii de la Time au luat in considerare inclusiv calatoria pe corabia antica. Daca acesta este mijlocul tau de transport, probabil ca lasi in urma o situatie foarte neplacuta. Pana una alta, calatoria in sine se anunta a fi foarte "dureroasa"; nu este totusi o croaziera de placere. Sa calatoresti cu o pereche din fiecare specie de animale a lumii ar fi o provocare chiar si pentru cel mai devotat iubitor de animale.
Camilele. Caravanele sunt un mod de transport ce a fost facut celebru in intreaga lume de multe aventuri epice. Filmul "Lawrence al Arabiei", cu Peter O'Toole in rolul principal, a oferit una dintre cele mai cunoscute scene din istoria cinematografiei cu T.E. Lawrence condus de catre beduini calare pe camile. Problema cu un asemenea mijloace de locomotie este ca au un spate denivelat, unori sunt rele, scuipa atunci cand sunt agitate iar atunci cand au chef sa se aseze in mijlocului drumului, ei bine, o vor face si gata. Totusi, camilele raman o parte esentiala in viata nomazilor din locuri precum Somalia si Etiopia. Sa nu uitam nici de "Sex and the City 2".
Calatorind pe camila / Foto: Reuters
Calatoria cu caruta. Nu este totusi atat de rea. Coviltirul te apara de soare si de ploaie iar inauntru poti depozita cantitati impresionante de bagaje. Desigur, sa circuli in caruta prin tara noastre nu este un lucru foarte magulitor. Desi asta nu ii impiedica pe unii sa ciurcule cu atelajele din dotare pe autostrada sau drumuri nationale.
Autocarele. Avioanele macar sunt rapide. Un drum de 20 de ore cu autocarul il poti parcurge in 2 ore si jumatate cu avionul. Asta este doar un dezavantaj. Un altul, major, este lipsa spatiului in care sa-ti intinzi picioarele. Cele mai greu de suportat sunt cele care circula noaptea si sunt supraaglomerate. Te gandesti ca, daca tot ai de facut un drum lung, macar sa-l faci dormind, si economisesti astfel si banii de hotel. Dar nu prea ai cum sa dormi cand in autocar este ori prea cald, ori prea rece, te izbesti cu capul de geam la fiecare viraj, iar acesta face cateva escale pe noapte (ceea ce inseamna zgomot, oameni iesind si intrand, lumini aprinse).
Bicicleta tandem. Sigur, poate fi amuzant pentru un timp. Dar ce se intampla dupa ce senzatia de nou a disparut si realizezi ca mai ai km intregi de pedalat pana la noapte? Sau cand cooperarea esueaza? Atunci rotile se opresc. Sau se invart mai nervoase. In orice caz, nu va fi o calatorie prea placuta.
Litiera. Lectica, palanchin, litiera. Oricum i-ai spune, este vorba de acelasi lucru: ai doi sau patru carausi ce te plimba oriunde ai chef. Nu este de mirare ca era o mijloc rezervat celor din clasa privilegiata. Principiul este simplu: lectica are la baza un fotoliu sau un pat portabil. Erau folosite in antichitate in Egipt, Persia, Imperiul Roman. Insa dupa ce au devenit populare trasurile, litierele au fost folosite in special pentru transportul bolnavilor sau ranitilor.
Feribotul. Pentru multa lume, aceste vase lente reprezinta imaginea vie a ceva ce sta sa se scufunde in orice clipa. De pilda in Asia, feriboturile scufundate sunt tragedii comune.