Acasa | | Monopolul frumusetii - o afacere de stat in "cea din urma dictatura a Europei"
Frumusetea- domeniul politicii / Foto: Reuters
Cu cateva saptamani inainte de alegerile prezidentiale din Belarus, presa internationala sta cu privirea indreptata catre tara slava la a carei conducere se afla de 16 ani Alexandr Lukasenko. Republica prezidentiala pe care Condolezza Rice, fostul Secretar de Stat american, o numea intr-un interviu pentru CNN "ultima dictatura adevarata din inima Europei", isi construieste imaginea controland indeaproape, printre altele, tot ce tine de domeniul frumusetii. Dupa cum puncteaza publicatia franceza, in Belarus, "frumusetea e afacere politica. Cu mai putin de o luna pana la alegerile prezidentiale, ea este, acum mai mult ca oricand, o arma de seductie".
"Nu as putea spune ca barbatii bielorusi sunt familiarizati cu canoanele universale de frumusete. Sunt insa rasfatati de compatrioatele lor," povesteste Olga Serejnikova, fosta Miss Belarus, actuala directoare a Scolii Nationale de Frumusete de la Minsk si presupusa "favorita" a presedintelui in functiune. Aceasta e la carma institutiei create de guvern in 1997 care, de-a lungul timpului, a fost vazuta fie ca "budoar al puterii" fie ca "vitrina estetica a unui regim nu prea democratic". Legaturile financiare dintre institutie si guvern nu sunt nici ele un secret. Scoala Nationala de Frumusete e singura autoritate din tara acreditata pentru a organiza competiile Miss Belarus si Miss Minsk si se bucura de sustinerea financiara a guvernului.
Scoala pregateste 60 de cursante odata, pentru o perioada de 4 luni. Acestea sunt recrutate prin intermediul dosarelor supuse comisiei sau alese dintre participantele la concursurile de frumusete. Cele mai bune dintre acestea sunt angajate de stat pentru a intampina "cu paine si sare" oficialii straini in cadrul vizitelor la nivel inalt. Desi cursurile scolii sunt o rampa de lansare, de altfel una dintre putinele din domeniu, contractele cu scoala si prin scoala vin cu limitarile lor. "Pentru manechinele bieloruse care au contract cu scoala, e aproape imposibil sa primeasca viza de emigrare. Trebuie sa ramana in tara si sa munceasca pentru salarii mizere. […] Controlul statului impiedica o cariera internationala", povesteste Svetlana, o fosta eleva a scolii.
Sub masca promovarii ocuparii fortei de munca, statul controleaza piata publicitatii, una dintre tinte fiind domeniul modei si frumusetii. Datoria publicitatii este, mai presus de orice, crearea si raspandirea unei imagini nationale agreabile. Asta inseamna ca figurile straine nu au ce cauta. "Voi, cei ce intrati aici, uitati de George Clooney si al lui «What else?». Doar daca actorul nu detine pasaport bielorus. […] De asemenea, trebuie sa folosim numai figuri bieloruse pe toate afisele si in toate revistele," povesteste Alexandre Shevelevich, directorul de creatie al agentiei de publicitate Krynn, una dintre cele mai vechi din tara. O lege din 2007 interzice utilizarea manechinelor straine in campaniile publicitare pentru marci nationale sau internationale. Verificarea nationalitatii manechinelor nu se face doar la nivelul agentiei; dosarele acestora trebuie supuse verificarii si aprobarii de catre un comitet national. Specialistii guvernamentali se asigura ca fetele respecta "normele etice" si au o imagine "calma si naturala", conforma cu imaginea pe care statul doreste sa o construiasca.
Intr-o criza grava de imagine, cauzata de lipsa unei opozitii reale, de o autoritate in deriva dar si de controlul mass mediei, guvernul e intr-o cursa contra-cronometru de cosmetizare. Astfel se explica si crearea unei comisii nationale formate din functionari, agenti de publicitate si de turism a carei functii este "crearea unei imagini a Belarusiei in strainatate." Poate si din aceste considerente, mana de fier pare sa se mai relaxeze. In aceasta toamna la Minsk s-a tinut prima editie a saptamanii modei bieloruse (Belarus Fashion Week), eveniment ce a urmarit crearea unei punti intre designerii bielorusi si moda internationala. De aceasta data, designerii straini au fost primiti cu bratele deschide. Cei drept, atentia s-a indreptat catre vecinii rusi; punctul culminant al evenimentului a fost reprezentat de colectia "Metamorfoze" semnata de designerul Slava Zaitsev supranumit "Red Dior".
Criticile nu au intarziat insa sa apara: "e praf in ochi pentru tinerii designeri: unde sunt investitorii? " a declarat Sasha Varlamov, stilist "oficial" de mai bine de 20 de ani. In acest moment, piata de imbracaminte este dominata de consortiul de stat Belecprom care gestioneaza procesele de productie si comercializarea in masa a hainelor. Cea mai mare marca din Minsk se numeste Komintern, iar Zara sau H&M nu au primit autorizatii de functionare. Deschiderea vizata prin saptamana modei ar putea aduce insa oarecare schimbari, caz in care, viitorul tarii s-ar putea hotara nu doar la urnele de votare ci si pe podium, conchide publicatia franceza.