Acasa | Familie | Mai mult lapte matern si zero publicitate pentru formulele de lapte praf. Proiectul de lege privind marketingul substituentilor de lapte...
Fara reclame la formulele de lapte praf / Foto: Vimeo
Legea ar urma sa reglementeze modul in care aceste produse pot fi plasate in piata pentru a evita inlocuirea laptelui matern cu formule de lapte praf , acolo unde nu se impune, si sa creeze un mediu de protectie, promovare si sustinere a alaptarii prin indepartarea presiunii comerciale asupra mamelor atunci cand decid modul in care isi vor hrani copiii si indepartarea presiunii asupra cadrelor medicale in a recomanda o anumita marca de substituent de lapte matern.
•Vezi in articol reglementarile propuse. Care este opinia ta? Sunt aceste propuneri benefice pentru mama si copil? Posteaza propunerile tale pe MedLive.ro: cele mai interesante vor fi preluate si transmise factorilor de decizie implicati.
Substituirea laptelui matern are consecinte de sanatate atat pe termen scurt cat si pe termen lung, iar UNICEF si OMS promoveaza alaptarea ca un drept al copilului, inscris in Conventia cu privire la drepturile copilului. Mortalitatea infantila poate fi redusa cu 20% in cazul copiilor care sunt pusi la sanul mamei in prima ora dupa nastere, iar datele internationale arata ca 13% din decesele copiilor sub 1 an pot fi prevenite prin alaptare.
“Codul International de Marketing al Substituentilor de Lapte Matern a fost adoptat in Romania in 1982. Legea ce va transpune acest cod intentioneaza sa creeze un mediu care sa protejeze, promoveze si sa sustina alaptarea prin indepartarea presiunii comerciale asupra mamelor atunci cand decid modul in care isi vor hrani copiii si indepartarea presiunii asupra cadrelor medicale in a recomanda o anumita marca de substituent de lapte matern. Scopul final este de a ocroti alaptarea, astfel incat tot mai multi copii sa beneficieze de laptele matern”, a declarat Edmond McLoughney, reprezentant UNICEF Romania.
Principalele masuri incluse in proiectul de lege:
a. Reglementeaza cadrul legal in care se face informarea si educatia publicului in ceea ce priveste nutritia sugarilor si a copiilor mici.
b. Interzice publicitatea si promovarea substituentilor de lapte matern.
c. Stabileste masuri vizand sistemul de sanatate si personalul din sistemul de sanatate, masuri prin care se limiteaza marketingul substituentilor de lapte matern prin intermediul sistemului de sanatate, precum si masuri prin care este protejata si promovata alaptarea.
d. Stabileste masuri vizand personalul producatorilor si al distribuitorilor de substituenti de lapte matern, masuri menite sa stopeze promovarea acestor produse.
e. Reglementeaza etichetarea substituentilor de lapte matern.
f. Instituie norme generale privind calitatea si compozitia subtituentilor de lapte matern.
Citeste articolul integral pe MedLive.ro