Acasa | Insider | UE critica decizia Cehiei de a verifica cererile de azil facute de homosexuali printr-o "procedura ce atinge cea mai intima parte a vietii...
Pletismografia peniana - un test umilitor ce incalca Conventia Drepturilor Omului/ Foto: Agerpres
Republica Ceha este, probabil, singura tara din Uniune care mai foloseste pletismografia peniana, un test ce masoara excitarea sexuala. Pentru a verifica cererile, autoritatile ii conecteaza pe solicitanti la un aparat care monitorizeaza fluxul sanguin in penis. Intre timp, acestia sunt pusi sa vizioneze filme pornografice heterosexuale. O reactie pozitiva la imagine vizionate duce automat la o respingere a cererii de azil.
Agentia pentru Drepturi Fundamentale din cadrul Uniunii Europene sustine intr-un raport recent,intitulat "Homofobie, transfobie si discriminare pe baza orientarii sexuale si a identitatii de gen", ca practica incalca Conventia Europeana a Drepturilor Omului deoarece "procedura atinge cea mai intima parte a vietii private a unui individ". In plus, acelasi raport subliniaza ca "este neclar daca [n.r. testul] obtine concluzii suficient de clare pentru a fi folosite ca probe" (vezi aici raportul, sectiunea 5.3, pp. 58-60).
Ministrul Afacerilor Interne cehe a comentat pe marginea criticilor spunand ca testul a fost folosit in mai putin de 10 cazuri. De asemenea, testele au fost facute sub supravegherea expertilor si cu acceptul scris al celor testati. Conform acestuia, testul se face in cazul in care interviul realizat cu solicitantul de azil se dovedeste a fi neconcludent. Insa un refuz de a face testul poate rezulta in respingerea cererii. Pe de alta parte, comisarul ceh pentru drepturile omului a descris testul ca fiind "umilitor".
Tehnica ceha a iesit la iveala dupa ce o curte de justitie germana a refuzat sa deporteze in Republica Ceha un homosexual in cautare de azil deoarece acesta a a spus ca va fi verificat cu ajutorul testului.
Tehnica de pletismografia peniana a fost dezvoltata in anii '50 de catre cercetatorul canadian de origine ceha Kurt Freund, informeaza NY Times. Scopul testului era de a detecta recrutii care incercau sa scape de serviciul militar mintind in legatura cu orientarea lor sexuala. Ulterior, testul a fost folosit pentru a testa infractorii sexuali. Probele obtinute cu ajutorul acestuia, asemenea probelor obtinute cu ajutorul poligrafului, nu mai sunt insa admisibile in multe tribunale, pletismografia peniana fiind considerata "o tehnica nesigura", dupa cum arata testele stiintifice.