Bircher Muesli / foto: Stock.XCHNG
Inventat in 1890 de Dr. Bircher Benner pentru pacientii clinicii sale din Zurich, intr-o vreme in care fructele si legumele erau etichetate ca fiind mancarea saracilor, acesta a insistat sa fie servit. Era convins de beneficiile a ceea ce el numea “food of the sunlight”: preparate sanatoase din ingrediente biologice, naturale.
Bircher Muesli este si astazi inceputul perfect al unei zile in care stii si simti ca ai facut primul lucru bun: ai mancat sanatos! Dulce, acrisor, crocant, energizant!
Reteta originala (ingrediente pentru 4 persoane):
- 4 lingurite fulgi de ovaz
- 8 lingurite apa
- 4 lingurite lapte praf sau smantana
- miere sau zahar (folositi cat mai putin zahar)
- sucul de la 2 lamai
- 8 mere
Reteta astazi (imbunatatita):
* Se poate folosi iaurt simplu in loc de apa si lapte praf. Puteti adauga de asemenea o combinatie formata pe jumatate din smantana, pe jumatate din lapte, dupa gust.
* Folositi orice fel de fructe de padure (mure, zmeura, afine, capsuni, coacaze), stafide, portocale sau alte fructe in loc sau impreuna cu merele.
* Este delicios daca adaugati 2-3 lingurite de alune de padure/migdale tocate (maruntite).
* Puteti adauga praf de scortisoara si/sau nucsoara.
Preparare:
1. puneti fulgii de ovaz, sucul de lamaie, praf de scortisoara si/sau nucsoara intr-un bol, amestecati si lasati la rece peste noapte (sau minimun 2 ore).
*toate cerealele contin un acid care in tractul intestinal se combina cu magneziu, calciu, fier, cupru si zinc, blocand absorbtia acestora; de aceea o dieta bogata in cereale nefermentate duce la deficiente minerale. Inmuierea cerealelor declanseaza procesul de germinare, de aceea este indicat sa lasati cerealele in apa cel putin 12 ore.
2. spalati merele si dati-le prin razatoare cu tot cu coaja; adaugati-le impreuna cu celelalte fructe peste amestecul de cereale
3. adaugati mierea sau zaharul, alunele/migdalele si amestecati bine. Pofta buna!