Acasa | Familie | Din 2011, fertilizarea in vitro va fi decontata de statul roman, in anumite conditii
Intre a avea si a nu avea copii / Foto: Reuters
Prin Hotarare de Guvern, in perioada 2011-2012, Ministerul Sanatatii va implementa programe nationale de sanatate, multianuale, ce vizeaza reducerea incidentei cancerului in Romania, fertilizarea in vitro si alte programe de protectie a sanatatii publice.
Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.
Astfel, in urmatorii doi ani, in scopul reducerii incidentei cancerului in Romania, va fi derulat Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, mamar si colorectal, Subprogramul privind protejarea sanatatii publice prin prevenirea imbolnavirilor asociate factorilor de risc alimentari si de nutritie si Subprogramul de supraveghere a starii de sanatate a populatiei, prin care Ministerul Sanatatii isi propune derularea unor campanii pentru prevenirea imbolnavirilor.
“In premiera, am propus ca programele nationale de sanatate gestionate de Ministerul Sanatatii sa se desfasoare multianual, pe o durata de doi ani, pentru a exista o predictibilitate atat din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cat si din cel al pacientilor”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.
“In urmatorii doi ani, programele nationale de sanatate se vor baza pe obiectivele si prioritatile politicilor de sanatate publica, care reflecta atat obligatiile asumate in domeniul sanatatii, cat si prioritatile nationale identificate in domeniul promovarii sanatatii, prevenirii imbolnavirilor si asigurarii accesului pacientilor cu boli cronice la tratament specific adecvat”, a mai spus ministrul.
Cine poate beneficia de fonduri pentru fertilizare in vitro
Normele europene stipuleaza mai multe criterii de electie a cuplurilor ce pot beneficia de fonduri, in baza carora specialistii romani vor elabora criterii specifice pacientilor romani. Astfel, au prioritate la fertilizare in vitro cuplurile care sunt la primul tratament de acest fel, care sufera de infertilitate de cel putin trei ani, dar care nu au alte probleme medicale. Cei casatoriti, dar si cei aflati intr-o relatie stabila de cel putin un an, pot beneficia de decontarea acestor servicii. Dintre criteriile de excludere, este mentionata obezitatea, dar si cuplurile in care unul dintre parteneri a recurs la fertilizare voluntara.
Suplimentar fata de criteriile europene, in Romania va fi decontata o singura procedura de fertilizare in vitro per cuplu, iar viitorii parinti trebuie sa aiba varste cuprinse intre 25 si 40 de ani. Procedura poate atinge costuri de pana la 4-5000 de euro. In Franta, un cuplu infertil beneficiaza de sase tentative de inseminare artificala si de patru tentative de fertilizare in vitro 100% gratuite (de la consultatia initiala pana la testul de sarcina sau investigatiile aprofundate pentru a afla cauza unui eventual esec).
Citeste articolul integral pe MedLive.ro