Bunele maniere la masa / Foto: Agerpres
Manierele de baza si felul in care ne raportam la regulile de eticheta sunt proiectii ale experientei, statutului si profesionalismului. Intr-un mediu lipsit de restrictiile spatiului de munca in care avem totusi de a face cu colegi, parteneri de afaceri, clienti, acestea sunt un indicator al felului in care ne conducem afacerile dar si relatiile. Nu e de mirare ca, in west s-a intelenit de mult practica recrutarii la "un pranz". Astfel angajatorul isi poate da seama daca potentialul angajat e capabil sa reprezinte compania si sa o puna intr-o lumina pozitiva.
Sfaturile ce urmeaza aduc in atentia celor interesati cateva reguli esentiale de comportament la masa fara de care imaginea oricarei persoane lasa de dorit.
1. Nu pune pe masa geanta, cheile, manusile, ochelarii, dosarele etc. Pe masa nu trebuie sa se afle decat mancarea si ustensile necesare. Daca ai nevoie de obiectele respectiva in timpul mesei, pune-le la indemana (in buzunar, langa scaun etc).
2. Servetul se ia de pe masa, se despatureste si se aseaza in poala. In cazul unui servet de dimensiuni mari utilizat la cina, acesta se indoaie iar partea indoita se aseaza spre interior (spre corp). Servetele pentru pranz se deschid complet. E bine de stiut ca gura nu se sterge cu servetul ci se tamponeaza presand usor materialul de buze.
Servetul se pastreaza in poala pe tot parcursul mesei. Daca trebuie sa parasesti masa temporar, pune servetul pe scaun si impinge scaunul sub masa- un semnal pentru chelneri ca vei reveni. Odata intors, aseaza servetul in poala. La sfarsit, aseaza-l in stanga farfuriei, fara a-l impaturi. Acesta este semnalul ca ai terminat de mancat.
3. Desi masa e un moment de relaxare intr-o zi de munca, scaunul nu ar trebui confundat cu fotoliul de acasa asa incat trebuie sa-ti pastrezi spatele drept cat timp mananci. De asemenea, e bine de retinut ca mancarea se aduce la gura cu furculita si nu gura se indreapta catre tacam.
Pentru a nu iti grabi comesenii, asigura-te ca ritmul in care mananci se potriveste, in linii mari, cu cel al companionilor.
4. Tacamurile se folosesc dinspre exterior spre interior. Tacamul cel mai indepartat de farfurie se va folosi la primul fel avansand astfel pana la tacamurile de langa farfurie. Dupa ce ai ridicat un tacam acesta nu va mai atinge masa. Atunci cand nu il folosesti, tancamul se aseaza pe farfurie.
Foloseste cutitul pentru a taia cate o bucatica pe masura ce mananci. Cand ai terminat un fel de mancare, aseaza tacamurile in pozitia de final. Imagineaza-ti ca farfuria e un ceas; atunci varfurile cutitului si al furculitei sunt la ora 10:00 iar manerele la ora 4:00. Lama cutitului e indreptata catre furculita si nu catre marginea farfuriei.
5. Pentru a nu incurca paharul de apa sau cosul tau de paine cu cel al vecinului, tine minte o regula simpla: paine-mancare-apa. Cosul de paine e asezat intodeauna in stanga ta, mancare e in fata iar paharul de apa e in dreapta ta.
6. Regula de aur a oricarei mese, indiferent de gradul de formalitate, e ca nu se vorbeste cu gura plina. Cea mai buna strategie de a duce o conversatie in timpul mesei e sa iei inghitituri mici, sa termin de mestecat, sa zambesti si de abia apoi sa continui conversatia.
Nota: Pamela Eyring este presedinte si director al Scolii de Protocol din Washington, institutie infiintata in 1988 ai carei cursuri se axeaza pe eticheta profesionista si reguli de protocol. Scoala de Protocol din Washington e singura scoala de acest fel din S.U.A care a primit acreditare.