Sankt Petersburg / Foto: Photoxpress.com
In lunile aprilie si mai vremea se incalzeste, insa inghetul si ninsorile sporadice nu sunt neobisnuite. In timpul verii temperatura medie este de 20-25°C. Varful de sezon turistic este in iunie, mai ales in timpul perioadei de nopti albe. Acestea incep la sfarsitul lui mai si se intind pana spre jumatatea lui iulie, insa intre 11 iunie si 2 iulie soarele apune numai pentru cateva minute iar strazile raman impanzite de oameni 24 de ore din 24.
De altfel, in ultimele 10 zile ale lunii iunie, are loc Festivalul Noptilor Albe in timpul caruia au loc la orice ora din zi sau din noapte reprezentatii, concerte si petreceri. Sezonul cultural nu este insa vara. Din iunie si pana in septembrie majoritatea marilor institutii culturale din St. Petersburg intra in vacanta. Daca scopul vizitei este cultura, atunci primavara si toamna sunt cele mai potrivite momente. Toamna nu plecati la drum fara haine groase. Temperatura medie in aceasta perioada este de 5°C insa odata cu venirea iarnii media se instaleaza la -18°C.
Moneda nationala este rubla, cu subunitatea de 100 copeici. Un ron valoreaza aproximativ 9,47 ruble in timp ce un euro este in jur de 40,42 ruble. La intrarea in tara aveti obligatia sa declarati sumele de bani detinute daca acestea depasesc 3.000$ ori echivalentul in alta moneda. Aveti dreptul sa intrati sau sa iesiti din tara cu echivalentul a pana la 10.000$.
Drumul catre Sankt Petersburg
Daca doriti sa ajungeti la destinatie apeland la masina trebuie sa stiti ca drumul are in jur de 2100 km iar o posibilitate este ruta cu iesire din tara pe la vama Bors, trecere prin Ungaria (prin Debrecen si apoi prin Miskolc), Slovacia (prin Kosice spre Presov), Polonia (Rzeszow, Lublin, Mostow, Hotowczyce), Lituania (prin Kaunas), Letonia (pe soseaua de centura a orasului Rezekne) si, intr-un final, Rusia (prin Ostrov si apoi spre nord pana la destinatie).
Atentie, Federatia Rusa nu face parte din Uniunea Europeana, asa ca la vama veti avea nevoie de un pasaport valabil si viza (vedeti aici documentele necesare). Carburantul necesar unei masini din clasa medie pentru traseul pana la Sankt Petersburg se ridica la un pret de aproximativ 180-200 euro iar drumul dureaza in medie 30 de ore (fara sa punem la socoteala opririle).
Sankt Petersburg / Foto: Photoxpress.com
O serie de companii aeriene ofera zboruri pana la St. Petersburg (precum Czech Airlines, Malev Hungarian Airlines sau Turkish Airlines) iar zborurile cu toate taxele incluse incep de la 300 de euro de persoana. Pentru cei ce considera ca timpul este pretios, drumul rapid pe calea aerului merita fiecare banut. Incercati insa sa rezervati bilete din timp, cam cu 2 luni inainte; cu cat va apropiati de ziua de plecare costul zborului creste. Puteti ajunge inclusiv cu trenul in fostul Leningrad, insa drumul dureaza 49 de ore iar pretul este de 145 euro dus-intors, la clasa a II-a.
O posibilitate ar mai fi zborul pana la Helsinki (costa aproximativ 170-180 euro dus-intors, rezervat din timp) si apoi continuarea calatoriei cu trenul de mare viteza "Alegro" care leaga, incepand din decembrie 2010, capitala finlandeza de Sankt Petersburg. Acesta are curse de 2 ori pe zi intre cele doua orase, insa incepand din vara lui 2011 vor fi 4 plecari zilnice. Trenul parcurge traseul in 3 ore si jumatate (spre deosebire de vechile si elegantele trenuri "Sibelius" si "Repin" care faceau 5 ore si jumatate).
Un bilet la clasa a II-a costa 84 euro/segment si 134 euro la clasa I. Copiii sub 6 ani calatoresc gratis iar cei pana in 16 ani primesc o reducere de 50%. Seniorii beneficiaza de 30% reducere. Biletele se pot cumpara din Helsinki (casele garii sunt deshise in timpul saptamanii de la 8:30 la 16:30, sambata si duminica sunt inchise) sau puteti sa rezervati printr-un e-mail la international.tickets@vr.fi, specificand: ruta dorita, data si ora plecarii, numele, data nasterii, numarul pasaportului, nationalitatea si detaliile cardului de credit. Veti primi inapoi pe e-mail un numar de rezervare. Pentru intoarcere este mai simplu, se poate rezerva un bilet aici sau se poate cumpara din orice gara ruseasca.
O alta ruta este cu avionul pana in capitala Federatiei Ruse si apoi cu trenul. Biletul de avion Bucuresti-Moscova costa in jur de 235 euro dus-intors, rezervat cu 2-3 luni in avans. Intre cele doua orase rusesti circula zilnic o serie de trenuri. Trenul nr. 006 "Nikolaevsky's Express" merge pe timp de noapte, plecand la 23:30 din Moscova si ajungand la destinatie in dimineata zilei urmatoare, la 8:12. Este un tren confortabil cu un bun raport calitate/pret. Biletul costa 100 euro la clasa I si 50 euro la clasa a II-a. Pe timp de zi, unul dintre trenuri este nr. 160, cu un traseu pe care il parcurge in 5 ore si jumatate, cu plecare zilnica la ora 16:30. Pretul la clasa a II-a este de 50-60 euro iar la clasa I - 140 euro.
Cazare
O sugestie pentru cazare este 5th Corner Hotel, cotat cu 3 stele si situat in centru. Camerele sunt spatioase, placute si primitoare iar pretul incepe de la 69 de euro pe noapte, pentru o camera dubla, tarif care include micul dejun.
De asemenea, SwissStar este un hotel in regim de B&B (bed and breakfast) care merita incercat. Intr-un decor minimalist, dar cu dormitoare mari vopsite in culori deschise, puteti rezerva o camera dubla pentru 65 euro pe noapte in sezon si 85 euro pe noapte in perioada noptilor albe, tariful incluzand micul dejun. Copiii pana in 12 ani au cazare gratuita in camera parintilor sau cu 50% reducere pentru propria camera. Daca rezervati cel putin 5 nopti pe site-ul hotelului, beneficiati de reduceri intre 5 si 10%.
Sankt Petersburg / Foto: Photoxpress.com
Pentru grupuri sau tineri dornici sa socializeze, Pilau Hostel este o optiune foarte buna. Cotat ca numarul 4 pe TripAdvisor in topul unitatilor de cazare gen hostel, acesta se afla in centrul istoric al orasului si a castigat in 2009 premiul "Golden Key" pentru cel mai bun mini-hotel din Rusia. O noapte de cazare intr-un dormitor de 4 locuri costa 16 euro (650 ruble) de persoana in sezon si 18,5 euro (750 ruble) pe perioada noptilor albe. O camera dubla costa in sezon putin peste 64 euro (2600 ruble) pe noapte, respectiv 71,5 euro (2900 ruble) pe perioada noptilor albe.
Pentru cei cu un buget ceva mai generos, Alexander House Boutique Hotel merita fiecare banut. Situat in centrul istoric al Sankt Petersburgului, acest hotel de 4 stele pune la dispozitie camere mari, elegant si somptuos amenajate, restaurant, biblioteca si camera de zi cu semineu. O camera dubla poate fi inchiriata in perioada noptilor albe incepand de la 215 euro pe noapte, cu mic dejun inclus.
Prin oras
Reteaua de transport in comun este una extinsa, insa nu intotdeauna usor de folosit fiind uneori depasita. Metroul (метро) este cel mai rapid si acceptabil ca pret. Este cea mai adanca retea de metrou din lume si arata impresionant in comparatie cu multe altele din Europa. Desi statiile din Moscova sunt cele mai apreciate, multe statii din St. Petersburg te duc cu gandul la vechile palate imperiale. Inainte nu era permisa fotografierea, insa acum este la liber.
Pentru a calatori, poti cumpara jetoane (pentru vechiul sistem care acum incepe sa dispara din statii) sau cartele de calatorie. Pentru sederi mai lungi, merita achizitionat un abonament lunar pe metrou (kartochka sau proyezdnoy) ori un abonament lunar pentru metrou si transport de suprafata (yediny sau yedinaya kartochka). Calatoria costa 25 ruble. Desi majoritatea statiilor principale au denumirea tradusa in alfabet latin si in multe dintre ele exista indicatoare in engleza, nu peste tot este asa. Este indicat sa aveti mereu in buzunar o harta a metroului pentru orientare (aveti aici un exemplu, pentru printare).
Tramvaiele se misca destul de incet iar unele linii au fost desfiintate din cauza problemelor. Biletele se pot cumpara de la un taxator aflat in tramvai si costa 19 ruble calatoria. Biletul pentru autobuze si troleibuze costa 21 ruble si se cumpara in acelasi mod. In lipsa taxatorului, biletele pot fi achizitionate direct de la sofer. Amenda in lipsa unui bilet este de 100 ruble.
Sankt Petersburg / Foto: Photoxpress.com
Microbuzele (маршрутка - marshrutka) sunt foarte uzuale in St. Petersburg. De obicei sunt albe sau galbene si au pe ele litera K urmata de numarul traseului. In multe privinte sunt asemanatoare cu microbuzele noastre: opresc daca le faci cu mana, plata se face la sofer (calatoria costa intre 20 si 27 ruble), uneori sunt pline ochi iar soferii sunt recunoscuti pentru modul imprudent de a conduce.
O metoda la ordinea zilei de a calatori este autostopul. Orice masina mica poate fi oprita, insa contra unei sume modice. Pentru turisti insa, nu este cea mai recomandata metoda de a calatorii.
Taxiurile sunt semnalizate in multe feluri, printre care unele sunt vopsite in clasicul galben, altele au o caseta luminoasa portocalie pe plafon, altele au spoturi verzi in coltul stang de sus al parbrizului iar lumina este aprinsa cand e liber, iar taxiurile mai scumpe pot avea insemn galben pe care sa scrie "Taksi".
Sankt Petersburg este traversat de raul Neva iar noaptea majoritatea podurilor se ridica pentru a permite navigarea. Este bine sa va asigurati ca va aflati pe partea dorita a orasului spre miezul noptii daca nu vreti sa fiti blocati pana spre dimineata. In timpul zilei puteti alege tururile cu barca pe canale. Plecarile se fac din numeroase puncte iar pretul mediu este intre 400 si 600 ruble.
Hermitage (Palatul de Iarna) este punctul central al atractiilor turistice si culturale, cu o colectie de peste 3 milioane de piese, unele de o valoare inestimabila, din intreaga lume. Desi permanent este plin de lume, palatul este unul dintre cele mai frumoase si marete muzee din lume. Biletele costa 350 ruble pentru straini (in timp ce pentru rusi costa 100 ruble), insa studentii intra gratis pe baza legitimatiei. De asemenea, grupurile beneficiaza de reduceri iar in prima joi a fiecarei luni intrarea este libera. Ideal este sa achizitionati biletul de pe internet. Pretul este acelasi, insa scapati de ore de stat la coada.
O serie de muzee si biserici pot fi vizitate in Sankt Petersburg, dar si fortareata Petru si Pavel unde sunt ingropati tarii Romanovi incepand cu Petru cel Mare. Un alt punct major de atractie il reprezinta insula Vasilyevsky, din Delta raului Neva. Este situata vis-a-vis de Palatul de Iarna si reprezinta o parte importanta din centrul istoric al Sankt Petersburgului. Insula este legata de restul orasului prin cateva dintre cele mai faimoase poduri ale fostului Leningrad, acesta avand in total nu mai putin de 342.
Orasul este faimos si pentru spectacolele sale de balet, opera si concertele filarmonicilor. Aveti de ales intre Teatrul Mariinsky, Teatrul Mikhailovskiy, Teatrul Conservatorului, Opera din St. Petersburg, Marea Sala a filarmonicii din St. Petersburg, Mica Sala a filarmonicii din St. Petersburg si Sala Filarmonicii de Jazz.
Din aceeasi serie:
Road to Amsterdam. Cum sa-ti planifici calatoria
Road to Helsinki. Cum sa-ti planifici bugetul si calatoria