Acasa | | Ce inseamna sa fii inteligent si cate tipuri de inteligenta exista

Ce inseamna sa fii inteligent si cate tipuri de inteligenta exista

 SHARE  

Adaugat in 24 ianuarie 2011

Ce inseamna sa fii inteligent si cate tipuri de inteligenta exista

Cum identificam tipul de inteligenta a copilului / Foto: Agerpres

De cate ori te-ai intalnit, cand erai la scoala, cu prejudecati de genul "daca esti bun la matematica nu ai cum sa fii bun la romana", "daca inveti foarte bine la mai multe materii inseamna ca nu esti bun la sport" sau "daca nu te pricepi deloc la matematica inseamna ca nu esti foarte inteligent". Exista, potrivit specialistilor, opt tipuri de inteligenta, iar fiecare dintre noi are un tip predominant.

Interviu cu psihologul Mirela Horumba, realizat de Adriana Titieni in cadrul emisiunii “Meditatii pentru parinti”, difuzata la Radio Itsy Bitsy.

Adriana Titieni: De foarte multe ori, copiii care nu se descurca la matematica sunt considerati mai putin inteligenti, uneori de proprii parinti. Ar fi bine sa intelegem ca acesti copii nu sunt lipsiti de inteligenta, ci au altfel de abilitati, unele cu totul si cu totul speciale, care s-ar putea sa ne uimeasca.

Mirela Horumba: Foarte multi tind sa creada ca a fi un elev inteligent inseamna sa stii limba materna si matematica, desi nu e deloc asa. Potrivit specialistilor, a fi inteligent inseamna a indeplini trei conditii simultan (nu succesiv) – a sti sa rezolvi o sarcina, a avea creativitate (a gasi solutii noi la probleme vechi) si a avea puterea de a duce o sarcina la bun sfarsit. Astfel, se poate intampla sa stii matematica foarte bine dar sa nu poti duce un proiect la indeplinire.

Cand vorbim de inteligenta trebuie sa ne referim la tipuri de inteligenta, fiind demonstrat stiintific faptul ca exista opt tipuri de inteligenta. Astfel, exista inteligenta lingvistica, inteligenta logico-matemtica, inteligenta spatial-vizuala, inteligenta muzical-ritmica, inteligenta corporal-kinestezica, inteligenta naturalista (ecologica), inteligenta intrapersonala si inteligenta interpersonala.

Fiecare din noi e o combinatie a tuturor acestor tipuri de inteligenta, cu o componenta predominanta si cu posibilitatea de dezvoltare a celorlalte tipuri. Cu alte cuvinte, lucrurile nu raman batute in cuie intr-o anumita etapa de dezvoltare, de aceea e nevoie in permanenta de stimulare, iar cu cat reusim sa stimulam mai bine partile cu potentialitate crescuta vom vedea ca acel tip de inteligenta creste.

In conditiile in care stim aceste lucruri il putem ajuta, ghida pe copil folosind un "limbaj" specific inteligentei lui (tipului predominant), iar atunci nivelul de receptare a informatiei va fi optim. Sa presupunem ca un copil are o inteligenta logico-matematica foarte dezvoltata, iar alt copil are dezvoltata inteligenta corporal-kinestezica, cea legata de miscare. Atunci, in procesul de invatare va predomina pentru primul copil partea de logica, “exacta”, insa pe cand pe cel de-al doilea copil ar trebui sa-l punem sa faca anumite lucruri, sa le simta.

In momentul in care, nestiind aceste lucruri, il "indopam" pe copilul cu inteligenta corporal-kinestezica cu matematica si cu lucruri exacte, el nu va intelege aceste lucruri. Lipsa lui de intelegere nu e cauzata insa de faptul ca nu poate, ca ar fi prost, ci pentru ca nu i se vorbeste pe “limba lui”, pentru ca maniera in care i se comunica nu este potrivita cu stilul
lui.

Cred ca am vedea rezultate extraordinare la copii daca parintii si profesorii ar sti lucrurile acestea, daca ar tine cont de diferitele tipuri de inteligenta si daca ar aplica tipul de limbaj specific fiecarui copil, in functie de tipul sau de inteligenta. In momentul in care iti dai seama de ce tip de inteligenta predomina la copilul tau devine foarte usor sa ii stimulezi ariile de interes. Mai mult, daca ii descoperi tipul de inteligenta predominant vei sti care este domeniul in care el poate excelea si in care ii va face placere sa lucreze.

Vreau sa mai atrag atentia asupra unui aspect: daca eu ca parinte am, de exemplu, o inteligenta dezvoltata in inteligenta interpersonala, copilul va mosteni acelasi tip de inteligenta. Aici este un mic nod pe care parintii il intampina, crezand - eronat - ca daca ei sunt intr-un fel, atunci ar fi normal sa fie la fel si copilul lor.

Adriana Titieni: Mi se pare putin complicat sa-ti determini tipul de inteligenta, mai ales daca esti "beneficiarul" a doua tipuri de inteligenta concurente, unul din ele fiind cel dominant, iar al doilea fiind foarte aproape, undeva la mica distanta. Cum ne putem da seama de tipul nostru de inteligenta?

Mirela Horumba: Exista teste care pot identifica foarte usor tipul predominant de inteligenta. Totusi, cred ca e destul de usor sa-ti dai seama care este acest tip in momentul in care esti atent la lucrurile care iti fac placere, care te fac sa simti ca esti bun, lucruri legate de domeniul care te pasioneaza, care te face mereu curios. Astfel, de multe ori, testele respective sunt un fel de confirmare a ceea ce tu simteai deja.

Itsy BitsyAutor:
 


 SHARE :  Trimite pe mail

17137 citiri

6 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.