Acasa | Smart Story | "Incadrarea femeilor in munca ne va ajuta sa iesim din criza"

"Incadrarea femeilor in munca ne va ajuta sa iesim din criza"

 SHARE  

Adaugat in 25 martie 2010

Cristina Fernandez, presedintele Argentinei / Foto: Reuters

Numai unu din zece membri ai consiliilor de administratie ale celor mai mari intreprinderi europene cotate la bursa este femeie, iar toti guvernatorii bancilor centrale ale tarilor membre UE sunt barbati. O reprezentare deplina a femeilor si a barbatilor in posturi de conducere ar putea fi benefica economiei, arata un nou raport prezentat astazi de Comisia Europeana. Acest raport prefateaza o noua strategie privind egalitatea de gen, care urmeaza sa fie adoptata de Comisie in acest an.

„Daca Europa doreste intr-adevar sa iasa din criza si sa devina o economie competitiva printr-o crestere inteligenta si favorabila incluziunii, atunci trebuie sa valorificam mai bine talentul si competentele de care dispun femeile. Iata de ce, egalitatea de gen se afla in centrul strategiei noastre Europa 2020: incadrarea femeilor in munca ne va ajuta sa iesim din criza”, a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie si vicepresedinte al Comisiei Europene.

„Studiile arata ca intreprinderile in care femeile sunt bine reprezentate au cele mai bune rezultate din punct de vedere financiar. Invit atat intreprinderile, cat si guvernele sa faca eforturi pentru ca echilibrul intre femeile si barbatii care ocupa posturi de conducere sa devina realitate. De asemenea, incurajez femeile talentate sa accepte provocarea de a deveni membre in consiliile de administratie si sa isi depuna candidatura pentru functii de conducere”, Viviane Reding.

Potrivit raportului intitulat „Un numar mai mare de femei in posturi de conducere – cheia cresterii si a stabilitatii economice”, femeile sunt in continuare slab reprezentate in cadrul procesului de luare a deciziilor economice.

In lumea corporatiilor, in special al celor mai mari intreprinderi europene cotate la bursa, aproape 89% din membrii consiliilor de administratie sunt barbati. Aceasta disparitate este si mai vizibila in pozitiile de conducere de la cel mai inalt nivel, numai 3% dintre intreprinderi fiind conduse de femei.

Norvegia se remarca ca fiind singura tara care se apropie de un echilibru in ceea ce priveste egalitatea intre femei si barbati: consiliile de administratie ale celor mai mari intreprinderi cotate la bursa sunt formate din 42% femei si 58% barbati, ca urmare a unei cote impuse prin lege.

In acelasi timp, potrivit unor studii recente, diversitatea de gen este benefica, iar intre numarul de femei cu functii de conducere la nivel inalt si performanta intreprinderilor exista o corelatie pozitiva. De exemplu, un studiu realizat in Finlanda arata ca intreprinderile in care exista un echilibru intre femei si barbati la nivelul consiliilor de administratie sunt, in medie, cu 10% mai profitabile decat cele in care consiliul de administratie este format numai din barbati.

In ceea ce priveste procesul de luare a deciziilor politice, de la infiintarea sa, in 1979, in actualul Parlament European s-a ajuns la cel mai bun echilibru din punct de vedere al reprezentarii, acesta fiind constituit din 35% femei si 65% barbati. Proportia femeilor care sunt membre ale parlamentelor nationale din Europa (in camera legislativa unica sau in camera inferioara) a crescut de la 16%, in 1997, la 24%, in 2009. Acest procentaj ramane, totusi, sub asa-numita masa critica de 30% considerata necesara pentru ca femeile sa exercite o influenta reala la nivel politic.

In guvernele nationale, situatia se imbunatateste in mod constant, ponderea femeilor care ocupa portofolii ministeriale importante in guvernele statelor membre ale UE fiind de 27%. in ceea ce priveste Comisia Europeana, Colegiul comisarilor este format din noua femei (33%) si 18 barbati (67%), cel mai bun echilibru de gen de pana acum (in 1994-1995, procentajul femeilor comisari era de 5,6%).

Peste jumatate (55%) dintre europenii intervievati in cadrul unui recent sondaj Eurobarometru considera ca raportul intre femei si barbati la nivelul parlamentelor ar necesita o actiune „urgenta”. In contextul crizei economice mondiale, rolul femeilor in cadrul intreprinderilor este tot mai important.

Pentru a putea supravietui si pentru a functiona pe timp de criza, intreprinderile trebuie sa beneficieze de cea mai buna guvernanta si sa atraga cele mai mari talente. Conform unui studiu realizat in 2009, in timpul presedintiei suedeze a UE, eliminarea diferentelor dintre femei si barbati in ceea ce priveste gradul de ocupare a fortei de munca in statele membre ale UE ar putea duce la o crestere a PIB cuprinsa intre 15% si 45%.

Este nevoie, asadar, de progrese rapide pentru a obtine o reprezentare mai echitabila a femeilor si a barbatilor in posturi de conducere in toate domeniile si la toate nivelurile. Prin prezentarea „Cartei femeilor” la 5 martie (IP/10/237), Comisia si-a reafirmat angajamentul pentru o egalitate de gen mai puternica in toate politicile UE. Carta va fi pusa in aplicare printr-o noua strategie privind egalitatea de gen care urmeaza sa fie adoptata de Comisie in acest an. Una dintre principalele prioritati ale acestei strategii va fi promovarea egalitatii in cadrul procesului de luare a deciziilor.

Masurile de imbunatatire a echilibrului intre femei si barbati in cadrul procesului de luare a deciziilor pot include elaborarea unor planuri privind egalitatea de gen, definirea unor obiective si monitorizarea periodica a acestora, asigurarea unui echilibru mai bun intre viata profesionala si cea privata, promovarea modelelor bazate pe rolul femeii, programe de indrumare si crearea de retele.Autor:
 


 SHARE :  Trimite pe mail
femeicrizabarbatiuniunea europeana CITESTE MAI MULTE DESPRE

3262 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.