Acasa | Familie | Nasterile la domiciliu. Cine este responsabil de sanatatea copilului: mama, moasa sau sistemul medical?
Nasterea implica foarte multe alegeri / Foto: Agerpres
In strainatate exista un sistem bine pus la punct. Moasele beneficiaza nu numai de facultati de profil, dar si de numeroase cursuri de perfectionare si sunt obligate sa aiba contract cu un medic sau o facilitate medicala care sa preia gravida in clipa in care apar complicatii. De asemenea, numai femeilor ale caror sarcina a decurs normal si sunt perfect sanatoase (atat ele cat si fatul) li se recomanda nasterea la domiciliu, iar moasele sunt instruite sa recunoasca orice posibila complicatie si sa actioneze spre ameliorarea ei pana la venirea echipajului medical.
In Romania, cursurile de calificare pentru moase au lipsit intre sfarsitul anilor '70 si inceputul anilor 2000, acum insa exista facultati pentru moase la toate universitatile de medicina importante. In urma recomandarilor facute de forurile europene, in februarie 2009 s-a infiintat si Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania. In legea nr. 307/2004 se specifica dreptul moasei de a asista "nasterea normala, la domiciliu sau in unitati sanitare". Legea a fost insa abrogata in 2008 prin ordonanta de urgenta numarul 144.
Irina Popescu, educator prenatal certificat si studenta in ultimul an la Facultatea de Moase si Asistenta Medicala din cadrul UMF "Carol Davila": "Am cliente care intreaba tot mai des despre nasteri la domiciliu. O doamna a trait o vreme in strainatate, iar cand s-a intors nu intelegea si nu vroia sa se resemneze ca in Romania nu are cum sa nasca asistata de o moasa, acasa". Ar avea cum sa asiste o nastere la domiciliu o moasa scolita doar de catre statul roman? In clipa asta nu, "deoarece toate cursurile sunt tinute de catre medici obstreticieni, iar ei nu accepta posibilitatea nasterilor acasa" explica Irina Popescu.
Sistemul romanesc medical si cel al educatiei s-a demonstrat deficitare in repetate randuri, astfel incat o legislatie in domeniu ar fi doar un pas - in fata sau inapoi, nimeni nu poate spune in momentul asta. Asta deoarece ca sistemul nasterilor la domiciliu sa functioneze, intai trebuie sa avem moase pregatite foarte bine, apoi facilitati medicale capabile sa intervina rapid in cazul unor complicatii si, nu in ultimul rand, o colaborare perfecta intre cele doua parti mentionate.
In cazul in care nu merge totul ceas pot aparea nenumarate probleme atat pentru mama cat si pentru fat, probleme ce pot lasa sechele pe termen lung sau pot duce la deces. Intr-un comentariu postat pe MedLive.ro, o tanara studenta la medicina isi spune parerea in aceasta privinta:
"Ceea ce va pot spune cu siguranta, vazand tot ceea ce am vazut, este ca nu cred ca as opta niciodata sa nasc acasa, fara personal medical si aparatura; stie oare o moasa sa efectueze o resuscitare cardiorespiratorie in mod corect? Nu cred… iar in ceea ce priveste interventiile la care e supus nou-nascutul imediat dupa nastere din punctul meu de vedere sunt ABSOLUT necesare. Doamnelor, ati fost vreodata la autopsia unui nou nascut de 3 zile care a murit pentru ca doctorul din provincie nu i-a verificat permeabilitatea esofagului? Eu am fost… si nu e deloc frumos… copilul manca, laptele ajungea in esofag, dar de acolo se ducea in caile respiratorii, nu in stomac".
Astfel, chiar daca mama a nascut asistata de o moasa ori singura asteptand ambulanta, nou nascutul trebuie dus la un spital cu aparatura necesara pentru un control amanuntit.
Un articol din The Guardian analizeaza situatia nasterilor la domiciliu din Marea Britanie. Numarul a scazut dramatic in ciuda faptului ca studiile dau asigurari asupra riscurilor scazute ale metodei si incearca sa le dezvaluie viitoarelor mame numeroasele beneficii.
In urma cu 50 de ani, aproximativ 33% dintre britanice nasteau acasa, asistate de moase. In prezent, numarul celor care se incumeta sa faca aceasta alegere a scazut la sub 3%. Argumentele pro sunt calmul si linistea pe care un mediu familiar le ofera gravidei pe perioada travaliului. Contraargumentul forte este faptul ca femeia nu are dreptul sa-i puna copilului viata in pericol prin cresterea riscului de moarte infantila.
Totusi, moda apelarii la moase a revenit in forta pentru o vreme. Intre 2000 si 2008 numarul nasterilor la domiciliu a crescut cu 54% (in medie, pentru ca in unele regiuni a crescut chiar si cu 200%), comparativ cu numarul nasterilor totale care a crescut cu numai 14%. In ultimii 2 ani insa, numarul a ramas constant.
Un studiu american publicat in iulie 2010 sugera faptul ca nasterile acasa ar tripla riscul mortalitatii la copii in prima luna dupa nastere. Colegiul Regal al Moaselor din Marea Britanie a catalogat acest raport ca fiind "un atac global, calculat si indreptat impotriva nasterilor acasa". In Statele Unite numai 1% dintre nasteri se desfasoara acasa. Olanda insa este la polul opus, cu un procent de 30% dintre mame care apeleaza la aceasta metoda. Cifrele din 2009 au demonstrat ca in Olanda sunt la fel de sigure nasterile de acasa si cele din maternitati.
Asa cum putem citi pe forumuri romanesti adresate parintilor si pe site-urile de profil, in ultimii 2-3 ani mai multe gravide au ales sa nasca la domiciliu. Deoarece nicio moasa nu a riscat, acestea si-au dus la indeplinire planul neasistate. Desigur, numarul lor nu este reprezentativ, insa exemplul dat si nemultumirea in crestere a gravidelor fata de conditiile din maternitati ar putea duce la cresterea cazurilor. Ramane intrebarea: este dreptul lor sa nasca unde doresc si obligatia sistemului sa le ofere suportul necesar sau este dreptul sistemului sa decida ce face gravida cu corpul ei si obligatia gravidei de a evita orice risc?
Voteaza pe MedLive.ro: SONDAJ Ai opta pentru o nastere acasa, cu moasa? "Interventiile la care este supus nou-nascutul sunt absolut necesare" – cititoare MedLive.ro
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a sterge sau edita mesajele ce contin atacuri la persoana, insulte sau cuvinte licentioase