Acasa | Articolul tau | Sa fii femeie. Omagiu adus Amaliei
Scena din "Amalia respira adanc" / Foto: Teatrul ACT
Exista multe piese de teatru care mai de care mai interesante, dragute, instructive, distractive, sau altele care iti ridica vreo problema. Putine sunt insa piesele care te fac sa iti privesti altfel semenii. Chiar acolo, in sala, privesti altfel oamenii dupa ce piesa s-a terminat. E un fel de compasiune, o nevoie de a intelege oamenii din jur si de a le impartasi dramele, de a tii apropia si ai imbratisa, in ultima instanta. E o traire impreuna. Piesa asta imi pare ca are o contributie la calitatea noastra de oameni si fara indoiala ca spune multe despre ce inseamna sa fii femeie.
Fara indoiala ca Amalia nu este smart, not at all. E o fata care a crescut intr-o lume hada si criminala. Zambeste pentru ca nu stie cum arata o lume normala. Se bucura si simte ca viata, un cuvant frumos, trebuie sa fie frumoasa, dar nu este. Nu este pentru ca lumea e hada.
La inceput imbratiseaza cuvintele partidului, inflacararea lor revolutionara, inaltele sentimente patriotice. Dar ce folos, viata nu devine mai frumoasa. Totul este contrafacut. Apoi este dusa de viata in modul cel mai dureros cu putinta. Asta sa fie viata, aceasta realitate care te zdrobeste cu fiecare prilej? Viata sa fie militienii care o violeaza? Viata sa fie copilul care ii moare? Viata sa fie sotul care o inseala. Inocenta, ea e dusa de viata. Viata, sa fii dusa de viata? Te intrebi unde a gresit, unde putea face altfel, cine ar fi putut sa o ajute? Si, cand cauti un raspuns la aceste intrebari, intelegi si/sau simti nodul in gat pe care trebuie sa il fi simtit Amalia cand se straduia sa respire intr-o lume ce o sufoca. Si incepea sa respire, adanc.
"Nu vreau sa mor pana nu se termina visul asta care e viata mea." (Amalia)
Precum Amalia, au fost nenumarati oameni. Oameni a caror viata a fost distrusa in valuri de o lume tot mai sufocanta. Oameni care au invatat sa respire adanc, tot mai adanc. Am intalnit odata o butada care suna cam asa: viata nu este suma momentelor in care respiri ci este formata din acele clipe in care ti se taie rasuflarea. E un alt elogiu adus vietii, a asumarii vietii, a sentimentelor puternice, a vitalitatii ce compune fiinta umana.
Dar ce se intampla atunci cand iti tii rasuflarea ? Cand intreaga viata nu este decat suma unor apasatoare dezamagiri. Cand surpriza aflarii celorlalti oameni este de natura sa iti taie orice elan de umanitate din sufletul tau, cand iti tii rasuflarea... tocmai pentru a nu trece mai departe. Cand nu poti trece mai departe pentru ca iti pasa de semenul tau.
"Inima e o mancare tare grea." (Amalia)
Amalia priveste in jur. Si ne priveste cu acea inocenta dezarmanta a omului care crede ca oamenii sunt buni. Privirea ei arde! Simte ca se inseala, dar nu poate altfel. Cine stie. Poate este vreun om de fata. Ea este un fel de Forest Gump. Numai ca nu e un spectator al lumii, ci se afla chiar in ochiul unui uragan ce distruge tot ce inseamna viata in jur. Treptat ramane singura, cumplit de singura. Si totusi, cu o forta greu de inteles, ea tot iubeste viata, instinctiv, cu pasiune. Crede in continuare ca oamenii sunt buni dar cu fiecare experienta, inca o parte din inima ei moare. Inima e o mancare tare grea, pentru ca e inima unui om.
Teatrul ACT,
"Amalia respira adanc" de Alina Nelega Cadariu
Interpretata de Cristina Casian
In regia lui Mariana Camarasan
Este un spectacol de teatru extraordinar care depaseste performanta teatrala. Nu este vorba despre excelenta ci de calitatea umana.
Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica “Articolul tau”.
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a sterge sau edita mesajele ce contin atacuri la persoana, insulte sau cuvinte licentioase