Acasa | Insider | Substantele etnobotanice, o moda prin licee: "Au impresia ca daca nu consuma nu se mai pot distra, alcoolul este demodat"
Miting pentru combaterea consumului de substante etnobotanice / Foto: Agerpre
In ciuda discutiilor din ce in ce mai frecvente pe marginea pericolelor substantelor etnobotanice, acestea continua sa fie "apeciate" de adolescenti. Etnobotanicele, spun adolescentii, sunt substante accessibile ca pret, dar si ca procedura de cumparare, gasindu-se atat pe strada (in magazinele specializate) cat si in mediul online. Acestea sunt concluziile unui focus-group, la care au participat elevi si cadre didactice, organizat de Organizatia Salvati Copiii Romania intr-un liceu bucurestean luni, 14 februarie 2011.
Conform unui raport al Centrului International Antidrog si pentru Drepturile Omului lansat la inceputul acestei luni, Romania e pe locul patru in Uniunea Europeana in topul consumului de substante etnobotanice in randul adolescentilor. Acelasi document aminteste si faptul ca bugetul alocat pentru programele de prevenire a consumului de droguri este de 4,5 milioane de euro, cel mai mic din Europa.
In timp ce autoritatile dezbat proiecte privind interzicerea etnobotanicelor iar cazurile celor care sunt adusi la camera de garda in stare grava ajung din ce in ce mai des in atentia publicului, multi tineri continua sa fie ferm convinsi ca aceste substante nu creeaza dependenta si nici nu provoaca efecte adverse care sa le puna viata in pericol.
Motivatiile lor sunt specifice varstei: "toata lumea consuma", "este cool", "ne simtim bine". Pentru acesti tineri consumul e o modalitate de socializare. "Elevii ne-au povestit cum etnobotanicele au devenit o carte de vizita pentru popularitatea pe care o capata in grupurile lor", spune Ina Lolescu, Coordonatorul Centrului de Voluntari Salvati Copiii Romania. Confirmarea vine din partea elevilor: "La toate petrecerile se consuma, de exemplu la Revelion. Pe 1-2 ianuarie nu se mai ridicau din pat. Nu s-ar opri din consumat. Considera ca este cool sa consume. Au impresia ca daca nu consuma nu se mai pot distra, alcoolul este demodat", povesteste o eleva din clasa a XI-a.
Magazinele ce vand astfel de substante se gasesc in numar mare atat in Bucuresti cat si in restul tarii. Iar acestea nu sunt singura sursa. Conform elevilor, substantele se gasesc si in barurile frecventate de adolescenti sau pe site-uri cu livrari la domiciliu a substantelor dorite. Piata online a fost puternic atacata de comerciantii dispusi sa raspunda cererii. In ciuda reglementarilor existente, un numar mare de "spiceshops" functioneaza in apropierea scolilor sau in incinta scarilor de bloc. "Magazine de vise" improvizate se gasesc si in caminele studentesti, au povestit elevii in cadrul intalnirii. Potentialii consumatori au, astfel, de unde sa aleaga.
Functionarea magazinelor de produse etnobotanice a fost interzisa in mai multe orase din tara, printre care e numara si Suceava, Iasi, Constanta, Galati, Brasov, Sectoarele 2 si 4 ale Capitalei. Asta nu inseamna ca magazinele au disparut sau ca doritorii nu au de unde sa isi procure marfa. (vezi Adevarul de Iasi- Etnobotanice la liber în ciuda interdictiilor)
La nivelul elevilor, consumul de etnobotanice este frecvent cu precadere in liceele de cartier, utilizatorii fiind, in general tineri cu posibilitati materiale reduse. Liceele centrale nu scapa nici ele de droguri doar ca tinerii care le frecventeaza prefera marijuana.
Isteria "drogurilor legale" a atins apogeul in 2010. Comparat cu 2009, anul trecut de trei ori mai multi tineri au ramas cu o amintire legata de visele pe care le provoaca ierburile magice. In lipsa unui raspuns prompt din partea autoritatilor si a societatii civile, raportul se va mari anul acesta. Potrivit Raportului National privind Situatia Drogurilor in Romania 2010, lansat de Agentia Nationala Antidrog, in primele sase luni din 2010, 934 de persoane au ajuns la spital in urma consumului de droguri. Dintre acestea, 235 de cazuri au fost intoxicatii acute cu "substante etnobotanice", fata de 86 de persoane spitalizate intreg anul trecut din aceeasi cauza. Referindu-ne strict la tineri, acelasi studiu arata ca debutul consumului de droguri, in general sub forma de marijuana sau substante etnobotanice, are loc in jurul varstei 14 ani sau chiar mai putin. (vezi HotNews.ro- Consumul de droguri debuteaza la varsta de 14 ani)
Cum nimeni nu a reusit sa identifice structura chimica a tuturor substantelor etnobotanice, scoaterea acestora in afara legalitatii se dovedeste a fi o sarcina dificila. "Etnobotanicele sunt inca necunoscute. Nimeni nu a reusit sa clasifice si sa catalogheze substantele etnobotanice. Nu s-a identificat inca structura lor chimica, deci nu se stie in cazul multor astfel de substante din ce sunt compuse", a explicat un medic toxicolog pentru HotNews.ro (vezi aici "Povestea unei tragedii: etnobotanice, heroina, crima. Cazul Glina") Pe masura ce una dintre substante e identificata si declarata ilegala, apar altele zece in locul ei.
Intalnirea cu elevii din Capitala pe tema substantelor etnobotanice realizata de Salvati Copiii Romania a fost un prim pas al campaniei de informare si constientizare derulata in scolile si liceele din tara in cadrul careia se vor organiza sesiuni le lucru cu elevi, profesori dar si parinti. Pe de alta parte, organizatia non-profit a lansat cu aceasta ocazie si un apel catre autoritati prin care a cerut blocarea accesului catre site-urile ce promoveaza si comercializeaza plantele cu efect halucinogen, precum si realizarea unui cadru legislativ prin care sa se interzica vanzarea substantelor numite generic etnobotanice.