Acasa | Articolul tau | Ajutorul european de somaj
Ajutor european de somaj / Foto: Rompres
Numele de „ajutor de somaj” sugereaza ca cineva ajuta somerul. Cum statul este cel care se ocupa de intreaga afacere, ai putea crede ca statul ajuta somerii. Desigur, daca faci un calcul simplu: cati ani ai lucrat, cat ti s-a oprit lunar din salariu pentru fondul de somaj si cat ai primit inapoi in final, ajungi la concluzia ca te-ai fi ajutat mai bine singur, daca puneai banii deoparte.
Dar nu despre cat de generos este statul cu noi, somerii, vroiam sa vorbesc. Nici macar despre cum te plimbi în fiecare luna pe la Agentia de plasare a fortei de munca pentru a ti se pune o stampila pe carnet, nici despre asteptarea postasului si apoi drumurile de 10 ori pana la posta pentru a primi fabuloasa suma de 450 lei. Ci despre ce ne da noua Uniunea Europeana.
Am auzit despre ajutoarele de la Uniune de la un alt somer si, initial, nu m-au interesat. Nu sunt genul care sa alerg dupa tot ce e gratis. Totusi, cum Pastele se apropie, iar bunica mea face niste cozonaci extraordinari, m-am gandit ca i-ar prinde bine cele cateva kilograme de faina si zahar. Adresa depozitului am aflat-o prin prieteni, documentele necesare le-am gasit pe internet, ca ajutor de nadejde mi-am luat bunicul si m-am îndreptat catre locul cu pricina. In timpul asta, am tot sunat la Agentia de plasare a fortei de munca pentru a ma asigura ca nu fac drumul degeaba.
Aproape ajunsesem cand mi-a raspuns o doamna care m-a informat rapid ca ajutoarele s-au dat pana la 1 martie dupa care mi-a inchis. Scurt si la obiect. N-am apucat sa intreb de ce nici in decembrie, nici in ianuarie si nici in februarie, la fiecare drum facut la Agentie, nu mi s-a spus nimic despre dreptul meu de a beneficia de alimente. Datoria era a lor sa anunte oamenii, nu a presei, nu a prietenilor.
Am aflat ulterior ca alimente mai sunt. Aproape 200 de tone care vor expira in aprilie pentru ca nu au fost distribuite la timp. Uniunea ceruse ca ajutoarele sa fie date pana la 31 decembrie 2009, tocmai pentru a se afla lejer in perioada de garantie. Oameni care cer sunt destui, zilnic vin cu zecile la depozit sa vada daca mai prind ceva. Autoritatile anunta insa ca nu au avut cui sa distribuie ajutoarele, ca beneficiarii nu sunt interesati.
Este bine totusi ca au ramas doar „atat de putine” tone de alimente. Daca anul trecut nu era unul electoral, depozitele ar fi gemut acum de zahar si faina pe cale sa expire. Se pare ca actiunea de distribuire a ajutoarelor a fost un real succes in campania electorala, cand activistii de partid s-au oferit cu atata generozitate voluntari pentru ca fiecare somer si pensionar (ca sa nu spun potential votant) sa-si primeasca partea. Ceea ce inseamna ca primariilor nu le-au lipsit oamenii interesati de alimente cat entuziasmul voluntarilor!!!
Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica “Articolul tau”.
Scrie-ne si tu. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca si tu il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si a le publica sub aceasta rezerva.