Acasa | Articolul tau | Ajutorul european de somaj

Ajutorul european de somaj

 SHARE  

Adaugat in 29 martie 2010

Ajutorul european de somaj

Ajutor european de somaj / Foto: Rompres

Uniunea Europeana ofera anual aproape 50.000 de tone de alimente. Acestea sunt in special faina, zahar  si lapte praf. Cantitatile difera de la judet la judet, la fel si beneficiarii, dar in principiu se distribuie somerilor si pensionarilor cu venituri sub 400 de lei. Dar între Uniune si romanul de rand este statul! Si deja nimic nu mai e simplu!

Numele de „ajutor de somaj”  sugereaza ca cineva ajuta somerul. Cum statul este cel care se ocupa de intreaga afacere, ai putea crede ca  statul ajuta somerii. Desigur, daca faci un calcul simplu: cati ani ai lucrat, cat ti s-a oprit lunar din salariu pentru fondul de somaj si cat ai primit inapoi in final, ajungi la concluzia ca te-ai fi ajutat mai bine singur, daca puneai banii deoparte.

Dar nu despre cat de generos este statul cu noi, somerii, vroiam sa vorbesc. Nici macar despre cum te plimbi în fiecare luna pe la Agentia de plasare a fortei de munca pentru a ti se pune o stampila pe carnet, nici despre asteptarea postasului si apoi drumurile de 10 ori pana la posta pentru a primi fabuloasa suma de 450 lei. Ci despre ce ne da noua Uniunea Europeana.

Am auzit despre ajutoarele de la Uniune de la un alt somer si, initial, nu m-au interesat. Nu sunt genul care sa alerg dupa tot ce e gratis. Totusi, cum Pastele se apropie, iar bunica mea face niste cozonaci extraordinari, m-am gandit ca i-ar prinde bine cele cateva kilograme de faina si zahar. Adresa depozitului am aflat-o prin prieteni, documentele necesare le-am gasit pe internet, ca ajutor de nadejde mi-am luat bunicul si m-am îndreptat catre locul cu pricina. In timpul asta, am tot sunat la Agentia de plasare a fortei de munca pentru a ma asigura ca nu fac drumul degeaba.

Aproape ajunsesem cand mi-a raspuns o doamna care m-a informat rapid ca ajutoarele s-au dat pana la 1 martie dupa care mi-a inchis. Scurt si la obiect. N-am apucat sa intreb de ce nici in decembrie, nici in ianuarie si nici in februarie, la fiecare drum facut la Agentie, nu mi s-a spus nimic despre dreptul meu de a beneficia de alimente. Datoria era a lor sa anunte oamenii, nu a presei, nu a prietenilor.

Am aflat ulterior ca  alimente mai sunt. Aproape 200 de tone care vor expira in aprilie pentru ca nu au fost distribuite la timp. Uniunea ceruse ca ajutoarele sa fie date pana la 31 decembrie 2009, tocmai pentru a se afla lejer in perioada de garantie. Oameni care cer sunt destui, zilnic vin cu zecile la depozit sa vada daca mai prind ceva. Autoritatile anunta insa ca nu au avut cui sa distribuie ajutoarele, ca beneficiarii nu sunt interesati.

Este bine totusi ca au ramas doar „atat de putine” tone de alimente. Daca anul trecut nu era unul electoral, depozitele ar fi gemut acum de zahar si faina pe cale sa expire. Se pare ca actiunea de distribuire a ajutoarelor a fost un real succes in campania electorala, cand activistii de partid s-au oferit cu atata generozitate voluntari pentru ca fiecare somer si pensionar (ca sa nu spun potential votant) sa-si primeasca partea. Ceea ce inseamna ca primariilor nu le-au lipsit oamenii interesati de alimente cat entuziasmul voluntarilor!!!

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica “Articolul tau”.

Scrie-ne si tu. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca si tu il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina.

* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si a le publica sub aceasta rezerva.Autor: Corina Tanase
 


 SHARE :  Trimite pe mail
mainsomajfainauniunea europeana CITESTE MAI MULTE DESPRE

4567 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.