Acasa | Insider | Agresiunea sexuala i se poate intampla oricui, important este primul pas spre vindecare
Fotografie a Larei Logan in Cairo, cu cateva momente inainte de a fi atacata / Foto: Reuters
Lara Logan, o ziarista a canalului american de televiziune CBS a fost victima unei agresiuni sexuale in Egipt, unde relata despre evenimentele care au determinat inlaturarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak. Ea a fost inconjurata de "persoane entuziasmate pana la frenezie", care au izolat-o de echipa sa. Jurnalista a fost supusa unei "agresiuni sexuale brutale si prelungite, inainte de a fi salvata de un grup de femei si de circa 20 de soldati egipteni" - se precizeaza intr-un comunicat de presa dat publicitatii de televiziunea americana.
A doua zi, ziarista a revenit in Statele Unite, fiind internata in spital. Lara Logan este una dintre cele mai cunoscute ziariste americane de televiziune si mama unui baietel de 2 ani. In prezent, ea este corespondent-sef pentru afaceri internationale la CBS News, ea relatand in anii trecuti de pe teatrele de razboi din Irak si Afghanistan, relateaza HotNews.ro.
Agresiunea sexuala poate fi caracterizata ca orice fel de contact sexual fara consimtamantul explicit al persoanei vizate. Notiunea de agresiune sexuala include actul sexual normal, sodomia, molestarea copiilor, incestul dar si atingerile si tentativele de viol, conform iVillage.com. Cu ce traume ramane victima difera de la persoana la persoana si de felul in care aceasta interpreteaza situatia, sustin specialistii. De pilda, trauma psihica este mult mai crescuta in cazul victimelor care s-au temut ca o sa-si piarda viata in atac, indiferent daca probabilitatea unei crime era reala sau nu.
Modul in care reactioneaza victima dupa incident, suportul primit si felul in care decide sa mearga mai departe in viata sunt esentiale in procesul de videcare. Cele care au trecut printr-o asemenea experienta pot avea o gama de simptome imediat dupa atac, printre care anxietate, depresie, probleme cu somnul, pierderea concetrarii, teama de anumite situatii sau locuri, uneori ganduri de sinucidere.
De asemenea, cele afectate retraiesc evenimentele in imaginatie din nou si din nou. O parte dintre victime nu reusesc sa treaca peste ce li s-a intamplat si dezvolta o tulburare de stres post traumatic. De aceea este vital ca imediat dupa atac victima sa caute ajutor specializat - sunt necesare ingrijiri medicale si teste pentru depistarea posibilelor boli cu transmitere sexuala.
Pentru vindecarea emotionala nu exista o strategie pre-definita. Pe unele le poate ajuta sa povesteasca celor apropiati si sa primeasca sprijin din partea familiei, pentru altele inscrierea in grupurile de suport este solutia iar psihoterapia a fost un colac de salvare in multe cazuri. Insa uneori victima nu simte nevoia sa vorbeasca despre incident, si sub nicio forma nu ar trebui presata sau obligata sa o faca.
Revenirea in societate este foarte importanta, desi tendinta este de retragere si izolare. Cei apropiati pot distrage victima de la gandurile intunecate si o pot incuraja sa renasca, sa o ia de la capat si sa descopere din nou ceea ce ii dadea bucuria de a trai. Tot procesul trebuie lua incet, pas cu pas, pentru ca pe parcurs vor fi multe dificultati ce trebuie rezolvate la timpul potrivit.
Printre personalitatile publice care au suferit abuzuri sexuale si au avut intr-un final curajul sa recunoasca deschis ce au indurat se numara, conform rape.co.za, Fran Drescher (a fost violata de cei care i-au spart casa), Marilyn Monroe (abuz sexual in copilarie), Mary J. Blige (a fost violata in copilarie), Oprah Winfrey (a suferit abuz sexual in copilarie), Pamela Anderson (viol), Sinead O'Connor (multiple forme de abuz), "nevasta disperata" Teri Hatcher (a fost violata de unchiul ei si a ascuns totul pana cand o alta adolescenta, victima a lui, s-a sinucis, relateaza BBC) sau chiar scriitoarea Virgia Wolf (incest).
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare
* Pentru a evita confuziile si a pastra coerenta discutiei va rugam sa postati folosind un singur nume / ID in cadrul aceluiasi articol
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a sterge sau edita mesajele ce contin atacuri la persoana, insulte sau cuvinte licentioase