Acasa | Insider | UE a decis: femeile sunt soferi mai precauti, insa sunt discriminate pozitiv platind asigurari mai mici. Tarifele vor creste in numele...
Pretul asigurarile pentru masina, nediscriminatoriu / Foto: Reuters
Decizia UE intra efectiv in vigoare incepand cu 21 decembrie 2012 si se aplica asigurarilor auto, asigurarilor de viata, asigurarilor medicale si alte asemenea platforme. In total, milioane de oameni vor fi afectati de aceste schimbari, relateaza Associated Press. Initial, sistemul tratamentului egal a fost impus in UE inca din 2007, insa la acea vreme nu s-a stabilit nicio data limita la care asiguratorii din tarile membre sa se conformeze.
Comisarul UE pentru justitie, Viviane Reding, a declarat ca "acum este clar faptul ca toate companiile de asigurari nu trebuie sa faca diferente intre femei si barbati; toti clientii trebuie tratati la fel. Aceasta este o problema de respectare a drepturilor fundamentale".
Companiile de asigurari isi bazeaza politicile de taxare pe statistici nationale si internationale care demonstreaza faptul ca femeile sunt mai precaute la volan, de exemplu. Per total, tinand cont de sexul clientului, acesta obtine un pret mai corect pentru asigurarea sa, considera asiguratorii. Grupurile de consumatori care au sustinut initiativa considera insa ca doar pentru ca femeile produc mai putine accidente, acesta nu este un motiv ca barbatii sa fie pedepsiti si sa plateasca mai mult.
Astfel, se incurajeaza punerea accentului pe alte modalitati de a estima corect pretul asigurarii, precum istoricul accidentelor fiecarei persoane mai degraba decat statisticile pe gen. Acelasi lucru este valabil si in cazul altor asigurari unde ar trebui sa primeze stilul de viata al individului, nu categoria statistica in care este incadrat. Astfel, pana la finalul anului urmator, asigurarile pentru femei ar urma sa creasca, in medie, cu 20-25% in timp ce barbatii vor economisi proximativ 10% din suma pe care o platesc in prezent.
Politia rutiera confirma statisticile asiguratorilor. Astfel, la sfarsitul anului 2009, numarul femeilor care detineau carnet de sofer era de 1.801.674, ceea ce reprezinta 29.7% din totalul romanilor cu carnet, in timp ce numarul barbatilor cu carnet era de 4.261.690, respectiv 70.3% din total.
Tot in 2009 au avut loc 9.992 accidente auto grave soldate cu morti si/sau raniti, femeile fiind responsabile pentru 1.685 dintre acestea, iar barbatii pentru 8.307. Procentual, femeile au generat 16.9% din accidente, iar barbatii restul de 83.1%, relata HotNews.ro in urma cu cateva luni.