Acasa | Articolul tau | Ironia sortii e ca, desi am reusit sa starpim aproape toate molimele ce ne decimau in decursul istoriei, am nascocit noi una: razboiul...

Ironia sortii e ca, desi am reusit sa starpim aproape toate molimele ce ne decimau in decursul istoriei, am nascocit noi una: razboiul

 SHARE  

Adaugat in 14 martie 2011

Ironia sortii e ca, desi am reusit sa starpim aproape toate molimele ce ne decimau in decursul istoriei, am nascocit noi una: razboiul

Am nascocit noi o molima - razboiul / Foto: Reuters

Ne bucuram cu totii ca nu mai dam coltu' la cea mai amarata dintre gripe sau ca putem trai bine mersi o viata intreaga, chiar si in conditiile in care pentru legile naturii nu ar fi trebuit sa fim decat statistica, un esec minor, o parte infima a unui proces care doar ce asigura evolutia. Dar nu. Am evoluat.

Daca sansa nu iti surade, progresul medicinei si al tehnologiei te face totusi dintr-un esec al naturii un specimen valid pentru procreere si pentru modificarea materialului genetic al speciei noastre. Procesul natural de selectie care asigura ca orice specimen ce supravietuieste sa aduca un infim in plus, e dat peste cap de constiinta de sine, de posibilitatea de a exista impotriva sortii.

Ca sa supravietuiesti, fie esti puternic, fie esti destept. Si aceste atribute de regula nu se impart, ci fiecare specimen al unei specii le foloseste de obicei pentru propria supravietuire. Mai putin la noi, la oameni. Fie din empatie, fie doar ca si moneda de schimb, atat capacitatea fizica cat si cea intelectuala, de supravietuire, ajung cumva la comun, si supravietuim mai toti. Si nu aici e problema.

Daca doar ce am supravietui, impactul asupra speciei ar fi redus. Dar ne mai si inmultim. Si nici aici nu se afla neaparat miezul problemei. Pana sa supravietuim intr-un numar mult prea mare, am apucat totusi sa creeam o societate monogama in majoritatea ei, si astfel dreptul la inmultire este egal pentru toti. Cel puternic sau inteligent participa in masura egala cu cel slab si slab cu duhul la regresul incet dar sigur al materialului nostru genetic.

O statistica simpla demonstreaza ca cei ce au ceva de transmis sunt o minoritate. Iar o matematica simpla arata ca accesul egal la inmultire genereaza automat regres. Nu e de azi pe maine. Inca suntem pe val, dar e evident ca progresul genetic a decelarat si va urma regresul. Inca beneficiem de triajul natural din secolele trecute. Conceptul de sanse egale e impotriva naturii.

Exista voci ce spun ca daca nu ne izbim intre timp de vreun meteorit ceva, si daca nici Dumnezeu nu se sesizeaza, vom sfarsi prin a involua catre cele care am fost candva. Sau chiar catre ceva mai rau. Regulile sociale, teoria, propagarea ideilor si viziunea tipica unui animal inteligent, sunt cu mult mai avansate decat realitatea oferita biologic de catre noi ca indivizi, in totalitatea noastra.

Aplicarea lor in masa, desi sunt enuntate si intelese in profunzimea lor doar de acea minoritate mai sus mentionata, este o miscare prematura din mai multe puncte de vedere. Multe reguli sunt aplicate la o scara mult mai larga decat pot fi intelese complet si respectate ca efect a unui proces intelectual si un doar a unui spirit stupid de turma. Ironia sortii e ca, desi am reusit sa starpim aproape toate molimele ce ne selectau in decursul istoriei, am nascocit noi una. Razboiul. Si aici, de obicei, cel puternic si/sau inteligent scapa si se inmulteste.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica “Articolul tau”.

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.

* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.

* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare

* Pentru a evita confuziile si a pastra coerenta discutiei va rugam sa postati folosind un singur nume / ID in cadrul aceluiasi articol

Redactia SW isi rezerva dreptul de a sterge sau edita mesajele ce contin atacuri la persoana, insulte sau cuvinte licentioaseAutor: Ovidiu
 


 SHARE :  Trimite pe mail
razboievolutiespecieselectie naturalamolimeinmultinesupravietuiresanse egale CITESTE MAI MULTE DESPRE

5325 citiri

66 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.