Acasa | Articolul tau | In prezent, o reputatie buna inseamna sa iti cosmetizezi profilul cat mai bine sau sa nu existi in mediul online
Prietenii carora le dam "Add" trebuie alesi cu grija / Foto: Photoxpress
- Citeste aici articolul care a generat acest comentariu-reactie
Din aceasta cauza trebuie sa iti alegi prietenii cu grija. Chipurile, ar trebui sa iti cunosti “prietenii” bine. Cam greu cu peste 100, nu?
Foarte putini pot sa perceapa diferenta dintre online si RL (real life). De asta apar si “tragediile” Made in Facebook si, in momentul in care adaugi pe cineva cu care ai o relatie formala, trebuie sa te gandesti daca persoana respectiva se poate descurca in cercul tau de prieteni. Nu trebuie sa aduni prieteni pe Facebook ca pentru un insectar. Some people can’t handle it. Mai ales daca ai un sef scortos, nu este recomandabil sa ii adaugi pe FB.
Totul e la comun pe Facebook daca lasi sa fie la comun. De asta ai privacy settings, poti imparti prietenii tai in grupuri si sa te joci cu setarile de vizibilitate. Daca tu crezi ca putini oameni ar tolera grupul tau de prieteni, atunci poti deveni practic invizibil/a. Poti sa reduci vizibilitatea doar pentru anumite segmente ale profilului, ceea ce te poate apara de neplaceri.
Oricum, foarte multi oameni de pe Facebook sunt idjits si habar n-au sa foloseasca privacy settings; o alta majoritatea e attention whoring; si doar putini au legit business pe Facebook si isi cresc expunerea.
Ma amuza teribil inconstienta pustilor din ziua de azi cand isi lasa profilul descoperit. Toate pozele raman cache- uite pe diverse servere, asa ca o sa fie teribil de amuzant mai incolo, cand angajatorii o sa puna accent pe online persona la interviuri si vor da de “pacatele tineretii” ale copiilor din ziua de azi.
Este incredibil cat de multa informatie este pusa la dispozitie prin Facebook; cel mai incredibil e ca oamenii fac asta de BUNA VOIE si nesiliti de nimeni. I-am facut o demonstratie unui amic atunci cand, in jumatate de ora, am aflat adresa parintilor lui, a lui, rudele de gradu I-III, studii, unde a lucrat, numele unor foste, cand si unde si-a luat masterul si doctoratul. Foarte usor.
Apoi, i-am aratat ca eu aproape “nu exist” in mediul online; cu mici exceptii (2 rezultate) legate de serviciul meu, eu sunt invizibil pe net – se cheama small digital footprint si imi place. Exist doar ca un sir intreg de pseudonime si personalitati distincte, pentru ca nu e treaba altora sa stie cine sunt eu. Si asta in primul rand pentru ca oamenii sunt suparaciosi si se enerveaza aproape din orice (zici ca asa-zisul anonimat le injecteaza musai si niste energizante care ii fac sensibili la orice).
“Iar acea glumita e citita de parinti, frati, colegi de serviciu, sot si alte personaje importante, cu grad diferit de apropiere si de permisivitate, dar si cu o relatie pozitiva sau negativa directa intre aceste parti?”
De asta iti alegi prietenii cu grija si nu dai Add/Accept la intamplare. Cel mai bine este sa nu discuti cu suparaciosii.
“Este reteaua sociala un Big Brother la scara mai inalta si poate mai complexa? Sau este un mediu controlat unde oferim cat dorim si cat putem astfel incat sa ne salvam si bruma de reputatie pe care o mai avem?”
Nu este un Big Brother pentru ca e alegerea ta daca vrei sa intri sau nu in hora. Si odata ce ai intrat, trebuie sa joci dupa cum e muzica. Daca tii atat de mult la reputatie, e cel mai bine sa stai pe tusa cand vine vorba de retele de socializare. Retelele de socializare indeamna oamenii la minciuna si la jumatati de adevar pentru ca fiecare vrea sa aiba o reputatie cat mai buna. Nimeni nu s-a gandit la costuri.
Din nou… poti sa iti faci profilul private si sa il ascunzi astfel incat sa fii cat mai low-key cu putinta. Si evita cat mai mult sa introduci date personale acolo.
Nota redactiei: Acest comentariu a fost postat la articolul "Reputatia in retelele de socializare: Este reteaua sociala un Big Brother sau un mediu controlat?".
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare
* Pentru a evita confuziile si a pastra coerenta discutiei va rugam sa postati folosind un singur nume / ID in cadrul aceluiasi articol
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a sterge sau edita mesajele ce contin atacuri la persoana, insulte sau cuvinte licentioase