Johanna Sigurdardottir, prim ministru al Islandei / Foto: Reuters
Conform publicatiei britanice, legiferarea cluburilor de striptease e un punct important pe agenda activistilor islandezi dar si a celor britanici. Daca legea din Islanda inchide toate cluburile de striptease de pe teritoriul tarii, in U.K. mai exista inca diferente de opinii intre activisti referitor la impactul acestora asupra femeilor. In timp ce unii considera prostitutia si cluburile de striptease degradante pentru femei, altii le vad drept o arma ce le confera acestora putere.
The Guardian atribuie acest succes in domeniu si primului ministru al Islandei, Johanna Siguroardottir, prima femeie sef de stat care a recunoscut oficial ca este lesbiana. Guorun Jonsdottir, membra Stigamot, o organizatie cu sediul in Reykjavik ce militeaza impotriva violentei sexuale, sustine ca organizatia s-a bucurat de sprijinul lui Siguroardottir in campaniile contra violului si violentei domestice.
Frontul comun facut de feministele islandeze impotriva prostitutiei ramane la baza succesului acestei campanii impotriva cluburilor de striptease. Legislatia se bucura insa nu doar de sprijinul feministelor ci si de cel al populatiei. Conform unui sondaj din 2007, "82% din populatia feminina a Islandei si 57% din populatia masculina sustin criminalizarea sexului pe bani, indiferent ca acesta are loc in bordeluri sau sau in cluburi de striptese, si mai putin de 10% dintre islandezi sunt impotriva", mai informeaza The Guardian.
"Anul trecut am dat o lege impotriva sexului pe bani, recent am introdus un plan de actiune in ceea ce priveste traficul de femei, iar acum inchidem cluburile de striptease. Tarile nordice deschid drumul catre egalitate recunoscand femeile drept cetateni egali mai degraba decat marfa de vanzare" sustine Guorun Jonsdottir.
Actiunea guvernului islandez e vazuta drept una binevenita si de Janice Raymond, director al Coalitiei impotriva traficului de femei. Aceasta crede ca exemplul islandez va fi urmat si de alte tari.