Acasa | Articolul tau | Gafe de receptionera: ce “merge” inca si ce scartaie?
Receptia, cartea de vizita a firmei / Foto: Photoxpress.com
Mai mult, adesea compania nu face nici un fel de efort sa le creeze un sentiment de apartenenta la “echipa”. Asa ca si ei - pana nu de mult ele, dar in ultima vreme vad din ce in ce mai multi barbati la receptie - ei bine, ei isi compenseaza stresul prin atitudinea neprofesionala fata de oricine suna.
Si totusi, receptia este prima carte de vizita a firmei - o carte de vizita audio-vizuala. Nu vorbesc neaparat de limbile straine si de aspectul placut, ci mai ales de comportament.
Vi se pare acceptabil, de exemplu, ca receptionista sa va spuna ca presedintele, patronul sau alte personaje importante ale firmei “nu mai lucreaza aici” cand stiti sigur ca nu e asa? Se intampla foarte des. Este suficient ca receptionera sa nu cunoasca numele sefilor - normal la un angajat temporar - si sa bata o tasta gresit la cautarea in baza de date. Este insa o gafa de neiertat, si de vina nu e receptionera, ci firma care nu a instruit-o suficient.
O alta gafa este sa spuna ca o persoana a fost data afara din firma. Chiar daca asa este, si indiferent de ceea ce a facut persoana, aceste amanunte nu se spun. Cine vrea relatii despre un fost angajat trebuie indrumat la departamentul de Resurse Umane, eventual la Relatii Publice, pentru ca aceste informatii pot avea consecinte neplacute pentru firma.
Multi vor spune ca e o chestie de bun simt sa nu divulgi asemenea detalii. Absolut de acord. Dar imaginea firmei este o responsabilitate mult prea importanta pentru angajatii de la receptie si nu ar fi nici corect sa o pasati acestora. Ca firma nu va puteti permite ca lipsa de educatie a unei fete de 19 ani care lucreaza temporar la primul job din viata ei sa afecteze modul cum va vad altii. Daca managementul se crede mai destept, mai rafinat si mai strategic, sa demonstreze acest lucru.
Daca nu e clar, subliniez ca nu am scris acest articol ca pe o critica la adresa receptionerelor, ci a firmelor care le angajeaza si care subapreciaza importanta etichetei, a comportamentului profesional, in afaceri. Majoritatea acestor probleme se pot rezolva simplu cu un manual al receptionerei, creat cu simt de raspundere, si completat de o organigrama. Si de un tratament mai uman al acestor persoane al caror nume, daca vi-l spun, il uitati intr-o secunda, dar a caror atitudine va ramane in mintea dumneavoastra legata de imaginea firmei in mod permanent.
Lista de gafe poate continua. Sunt convinsa ca o veti imbogati si voi din experienta voastra sau din anecdotele prietenilor.
Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica “Articolul tau”.
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare
* Pentru a evita confuziile si a pastra coerenta discutiei va rugam sa postati folosind un singur nume / ID in cadrul aceluiasi articol
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a sterge sau edita mesajele ce contin atacuri la persoana, insulte sau cuvinte licentioase