Acasa | Cariera | [P] Cat de importanta este investitia personala continua, in termeni de timp si bani, in societatea de astazi?
Importanta educatiei continue / Foto: Excelez
De-a lungul organizarii evenimentul Excelez am avut ocazia sa interactionam cu antreprenori, manageri de top, traineri si cu speakeri de succes din Romania si sa le adresam cateva intrebari.
Una dintre intrebarile adresate este: Romania este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste educatia pe tot parcursul vietii. Care ar fi primele 3 solutii pe care le-ati propune pentru a iesi din aceasta situatie si a face loc educatiei continue in viata noastra? Cum credeti ca va evolua aceasta situatie?
Am primit diverse raspunsuri, dar toate pornesc de la ideea ca trebuie facut ceva incepand cu scoala primara, gimnaziu, asa cum orice rau trebuie smuls din radacini.
"Este greu sa ma limitez la doar 3 solutii deoarece este o problema complexa, cu multe aspecte. Cred ca atitudinea oamenilor fata de procesul de invatare este adanc inradacinata in experienta invatarii pe parcursul celor 12-16 ani de scoala ca elevi. Acea experienta poate fi perceputa de tineri ca plictisitoare, lipsita de sens, neinteresanta, iar lipsa de activitati practice ii poate face sa fie mai retrasi. Schimbarea trebuie inceputa din scoala prin cresterea calitatii invatamantului, metodelor de predare si implicarea parintilor in dezvoltarea copiilor. Pe de alta parte, trebuie crescuta oferta trainingurilor deschise, deoarece piata din Romania e inca la inceputul dezvoltarii pietei de cursuri adresate persoanelor fizice, companiile de training concentrandu-se in principal pe satisfacerea nevoilor de training ale companiilor mari. Iar, nu in ultimul rand, s-ar putea oferi deduceri din impozitul pe venit pentru banii investiti in dezvoltare individuala", considera Raluca Sterian (The Humming Birds)
Ana Maria Andronic, Senior Associate la casa de avocatura Biris Goran, propune o schimbare din trei directii. "Primul pas ar putea fi acela de a familiariza dascalii/profesorii din scoli/licee/facultati cu ideea de educatie continua. Impactul lor asupra tinerilor este imens, mult mai mare decat ne dam seama uneori; ei pot sadi aceste idei in mintea tinerilor exact atunci cand «terenul este foarte fertil» si exista cea mai mare capacitate de absorbtie a unor astfel de informatii. Aceste idei vor fi ulterior puse in practica de tineri pe masura ce ajung sa se dezvolte si atunci dezvoltarea continua va fi ca o a doua natura pentru acesti tineri.
Al doilea pas ar putea fi acela de a incuraja promovarea acestui tip de dezvoltare personala foarte sustinut la nivel de mass-media pentru a putea include dezvoltarea personala ca si valoare a societatii noastre. Este nevoie de un efort conjugat si de oameni care sa inteleaga ca un astfel de efort este o investitie pe termen mai lung dar cu rezultate ce pot fi spectaculoase la scara sociala. Avem mare nevoie de oameni care sa gandeasca pe termen lung, in opinia mea.
Al treilea pas ar fi acela de a educa/incuraja angajatorii sa promoveze dezvoltarea personala, si aici nu ma refer la societatile multinationale care au deja o astfel de cultura, ci la societatile romanesti autohtone care incearca sa isi construiasca un drum intr-o piata relevanta. Din nou, cred ca este vorba de o gandire pe termen lung, ceea ce este ceva mai greu de acceptat la noi deocamdata."
Cat de importanta este investitia continua (timp si/sau bani) in dezvoltarea personala in societatea de azi?
"Piata de dezvoltare profesionala si personala este la inceput, dar exista o tendinta de crestere foarte buna. S-a sesizat nevoia mare de piata, determinata in mare parte de vacuum-ul mare lasat in urma de scoala romaneasca si se incearca raspunsul la aceste nevoi. Este admirabil ca se intampla asta, declara Ana Maria Andronic (avocat) Biris Goran, in cadrul unui interviu acordat in exclusivitate pentru Excelez.
De ce este importanta dezvoltarea continua?
"In primul rand, pentru ca educatia primita in scolile/facultatile noastre nu pune accent pe dezvoltare personala aproape deloc, se limiteaza in mare masura doar la exersarea unor abilitati de memorare si reproducere.
In al doilea rand, pentru ca societatea de azi devine din ce in ce mai competitiva si pentru a face fata unei competitii trebuie sa te antrenezi constant si sustinut", ne invata Ana Maria Andronic. "Daca nu depunem un efort continuu de a fi la curent cu ultimele descoperiri si tendinte in domeniul nostru de activitate, riscam mentinerea nivelului de performanta la locul de munca si in timp poate duce la dificultati in angajare.
Despre Excelez
Te invitam astfel sa descoperi in weekendul 14-15 mai, in cadrul evenimentului Excelez o gama larga de cursuri si oferte pentru dezvoltare profesionala si personala in zona Expozitie cursuri special amenajata pentru publicul larg unde companii de renume isi vor prezenta ofertele de cursuri si programe pentru anul 2011. Printre ofertele de cursuri si programe prezente la stand part: limbi straine, management, marketing, IT, leadership, vanzari, tehnici de negociere, antreprenoriat, dezvoltarea abilitatilor manageriale, project management, time management, public speaking, investitii, educatie non-formala, coaching etc.
Printre expozanti de oferte, cursuri si programe educationale 2011 ii veti gasi la eveniment pe: Fundatia Post Privatizare, Asociatia Empower, TÜV Rheinland Romania, Road Language Centre, Codecs, Academia Credis, British Council, International House, Monteneo Investments, Life After Work, Agentia universitara de Francofonie, Yourway, Rentrop&Straton, Coaching Essence, SocioDrama, QS WorldGradSchool Tour.
Poti beneficia si de o scurta consiliere in cariera, simulari de interviuri in cadrul Career Corner, o analiza a cv-ului oferite de HART, in cadrul carora descoperi cum sa iti valorifici experienta profesionala acumulata. Asadar te asteptam cu cv-ul tau actualizat. Te invitam la lectura in zona Book Corner, un spatiu unde poti gasi cele mai recente aparitii pe piata si oferte de carti, audiobook-uri sau cd-uri. Printre expozanti: Okian, Curtea Veche Publishing, FPP- Fundatia Post Privatizare, Rentrop&Straton, Codecs, Editura Trei. De asemenea, in cadrul sesiunilor de consiliere profesionala si persoanala ai oportunitatea de a intalni traineri si coachi de succes din Romania, cu care poti discuta individual despre gasirea unor strategii cheie pentru performanta ta in viata profesionala si personala.
Evenimentul se desfasoara in 14-15 mai 2011 la Hotel Intercontinental. Taxa de intrare/zi/persoana: 5 lei
Partenerul principal al evenimentului este Fundatia Post-Privatizare - cea mai importanta fundatie pentru antreprenoriat din Romania. FPP este o organizatie privata care promoveaza educatia antreprenoriala si sustine initiativele destinate dezvoltarii sustenabile a mediului de afaceri romanesc – cu accent pe intreprinderile mici si mijlocii si start-up-uri – prin intermediulprogramelor sale de dezvoltare antreprenoriala, imbunatatire a a mediului de afaceri si promovare a responsabilitatiii sociale a intreprinderilor.
Partener eveniment: Coface Romania - singurul furnizor de servicii integrate de management al riscului de credit din Romania, oferind: asigurari de credit, informatii de afaceri si managementul creantelor.
Parteneri educationali: TÜV Rheinland Romania, Rentrop&Straton, British Council, Codecs.
"Daca ai impresia ca educatia e scumpa, atunci incearca sa vezi cum e ignoranta."~ Andy McIntyre
Investeste in tine!
Mai multe detalii pe www.excelez.ro sau la adresa contact@excelez.ro