Acasa | | Alexander McQueen – lord, huligan, romantic
"Alexander McQueen: Savage Beauty", Metropolitan Museum of Art / Foto: Reuter
Lee Alexander McQueen a devenit unul dintre cei mai cunoscuti si respectati designeri britanici din lume in mai putin de zece ani de la lansara oficiala in lumea modei, fiind apreciat atat pentru cunostintele solide in materie de croitorie personalizata, dar si pentru emotia si energia intensa emanata de colectiile sale.
Saltul s-a produs spectaculos. McQueen a trecut de la a crea rochii pentru surorile sale la ucenic al atelierul londonez Anderson&Sheppard la doar 16 ani. Anii de ucenicie pe Savile Row i-au adus reputatia de expert in crearea de costume bespoke, cu o croiala impecabila. Odata castigat renumele, Alexander Mcqueen a lucrat pentru clienti ca Mihail Gorbaciov si Printul Charles al Marii Britanii.
"Alexander McQueen: Savage Beauty", Metropolitan Museum of Art / Foto: Reuters
In 1996, Alexander McQueen a devenit designerul casei de moda Givenchy, timp in care si-a dezvoltat si propria marca, insa colectiile sale nu au fost foarte apreciate de critici si de public de la inceput. In 2001, creatorul de moda britanic renunta la colaborarea cu celebra casa de moda, motivand ca ii este ingradita creativitatea. Printre numeroase distinctii primite de designer de-alungul timpului se numara titlul de Designerul anului in Marea Britanie in 1996, 1997, 2001, 2003, Designerul international al anului, desemnat de catre Consiliul designerilor americani in 2003, dar si inalta distinctie oferita de Majestatea Sa, Regina Marii Britanii, titlul de "Commander of the British Empire", in 2003.
McQueen nu a incetat sa socheze lumea modei si a inceput sa impuna tendinte in scurt timp dupa plecarea de la Givenchy, de la craniile imprimate pe haine, un laitmotiv al creatiilor sale, pana la pantalonii "bumsters", asa-numitii "pantaloni cu talie joasa".
Intra pe StyleReport.ro pentru a citi articolul in intregime si pentru a vedea creatiile ce l-au facut faimos pe Alexander McQueen.