Acasa | Calatorii | Sibiel, cu un sfert de secol in urma: "Era vremea in care bunica si alte satence, toate imbracate in costum national, cantau in corul...

Sibiel, cu un sfert de secol in urma: "Era vremea in care bunica si alte satence, toate imbracate in costum national, cantau in corul bisericii"

 SHARE  

Adaugat in 20 mai 2011

Sibiel, cu un sfert de secol in urma:

Localnici din Sibiel purtand costumul popular / Foto: Mihaela Urdea

Pe 6 septembrie 2009 Marginimea Sibiului a primit trofeul "Golden Apple", distinctia echivalenta Oscarului pentru turism. Aceasta distinctie este acordata anual de Federatia Internationala a Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism (FIJET) celor care s-au evidentiat in dezvoltarea turismului din tara lor. Premiul, meritat pe deplin de Marginimea Sibiului, se datoreaza peisajelor minunate, pline parca de Duhul Sfant, ospitalitatii oamenilor si vechimii agroturismului din Sibiel.

Donna Davidson, cetatean canadian (Montreal), iubitoare de folclor, atrasa de originalitatea acestui loc, a ajuns "intamplator" aici. Totusi, cum nimic nu este intamplator, a fost martora acestei festivitati. Am surprins impreuna satenii pregatiti de sarbatoare, am admirat costumul popular, ospitalitatea localnicilor, sub razele de soare, in mirosul de mere de abia parguite si de cozonaci pregatiti pentru oaspeti.

Localnici si oaspeti / Foto:Mihaela Urdea

Sibielul, sat Transilvanean, si acum 25 de ani era iubit si vizitat de "Ambasadorii prieteniei", grupuri de turisti americani atrasi de satul vechi, cu case insiruite de-a lungul raului, cu curti pietruite si pline de vita de vie, cu troite pictate, de la inceputul anilor 1800, cu coline domoale pline de capite.

Bunica gazduia si ea la fel ca si ceilati consateni cate 2-3 turisti si apoi ne povestea bucuroasa cand o vizitam, despre noutatile din viata ei. De atunci, preotul satului Zosin Oancea, asemeni carturarilor, a pus bazele muzeului de icoane pe sticla, impreuna cu satenii cei mandri de faima satului lor. Era vremea in care bunica canta in corul bisericii alaturi de alte satence, toate imbracate duminica in costum national, vremea in care tinerii din sat munceau la oras, la Sibiu, dar care duminica inviorau satul. Si toate duminicile incepeau cu slujba din biserica, unde Preotul Zosim Oancea, cu glas bland, povestea de Dumnezeu. Parca si acum ii aud glasul, chiar daca veneam rar in satucul tatalui meu.

Sibiel / Foto: Mihaela Urdea

Sibielul inseamna, pentru mine, copilarie, plimbari pe colinele domoale si prietenoase, oameni buni si harnici, o bunica evlavioasa si sufletista, o biserica veche in care duminica, in vacante, intram timida, impresionata de femeile imbracate in costumul drag mie, alb-negru, unde un preot cu voce calda imi deschidea dorul de Dumnezeu. Acum Sibielul imi este infinit mai drag fiindca, pe langa toate, imi da o senzatie de fericire pe care nu o pot povesti, fiindca nu am cuvinte...

Acest sat, poate vechi din vremea neoliticului, conform expertizelor arheologice din zona marginimii Sibielului, cu oameni destoinici si harnici ca toti ardelenii, este acum renumit si peste granitele Romaniei.

Biserica inchinata Sfintei Treimi / Foto: Mihaela Urdea

Biserica, inchinata Sfintei Treimi, azi monument National, construita din 1765 si pictata de pictori rasinareni, a fost restaurata tot in perioada Parintelui Zosin Oancea, prin curatarea picturii originale. Acolo, in timpul slujbei, privind picturile cu influente bizantine, ai impresi ca timpul s-a oprit in loc si simti parca, in eter, prezenta a sute de mii de sateni si de oaspeti, care au trecut, s-au inchinat si au admirat-o.

Muzeul "Muzeul Preotul Zosin Oancea" / Foto: Mihaela Urdea

Muzeul, dezvoltat in doua cladiri si continand 600 de icoane pictate pe sticla, unele vechi din secolul al XVIII-lea, a devenit celebru in toata lumea. Icoanele din muzeu au fost donate de sateni, cu dragoste. Majoritatea picturilor sunt naive, conform traditiei crestine ortodoxe, realizate cu culori vii, in special rosu. Temele sunt religioase, taranul roman a personalizat si a imbracat sfintii in costume populare specifice zonei fiecarui pictor. Ilustrul Nicolae Iorga spunea ca in icoana pe sticla se oglindeste sufletul taranului roman. Minunat!

Muzeul "Muzeul Preotul Zosin Oancea" / Foto: Mihaela Urdea

Icoanele cu Maica Domnului sunt numeroase, cu specific aparte, cuprinzand adesea si pe Iisus Hristos rastignit si ingeri. Icoana "Cina cea de taina" prezentata este pictata in secolul al XIX- lea de intreaga familie Moraru din Maginimea Sibiului.

Icoane pictate pe sticla / Foto: Mihaela Urdea

Un jurnalist italian, Giovanni Ruggieri, pasionat de Muzeu si de ceea ce a realizat Preotul Zosim Oancea, a publicat o carte despre Muzeu, in patru limbi si a realizat un site al Sibielului, www.sibiel.net pe care va invit sa-l vizitati. Satul, biserica si muzeul sunt vizitate de turistii din intreaga lume iar muzeul poarta in cartea de aur, ganduri de dragoste, dezvaluite de mii de oaspetii. Un vizitator a notat: Sibielul este un punct pe harta lumii. Impresionant!

Sibiel / Foto: Mihaela Urdea

Acum satul este impanzit de pensiuni, una mai frumoasa sau mai rustica, decat alta. Oaspetii sunt serviti cu dragoste de gazde, cu meniuri traditionale. Vara sau iarna acestia se pot plimba pe colinele din imprejurimi sau pot vizita manastirea, fiindca langa Sibiel, de-a lungul raului spre padure, un pelerin rabdator gaseste o manastire, restaurata de curand. Acolo, in susurul raului Sibiel, in racoarea padurii, ne regasim linistea ancestrala, pe care multi dintre noi am pierdut-o.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica “Articolul tau” ca reactie la articolul Muzeul de icoane pe sticla din Sibiel: “E extraordinar. E incredibil. E cunoscut. Dar nu in Romania”Autor: Mihaela Urdea
 


 SHARE :  Trimite pe mail

11648 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.