Acasa | Casa si gradina | Femeia familista si femeia independenta – cum arata casa acesteia si unde e locul sotului in acest spatiu
Femeile, mai nou, incep o familie in jurul varstei de 30 de ani. Pana la aceasta varsta ele au avut deja timp sa isi dezvolte gusturile in materie de amenajare de interior, deja stiu ce vor. Stiu ca vor un camin sau stiu ca nu vor un camin si atunci amenajeaza casa in consecinta.
Femeia familista
Cele care vor, in primul rand, un camin il imagineaza ca spatiu larg de desfasurare al activitatilor domestice. Se gandesc, invariabil, in primul rand la camera copilului, la o bucatarie bine utilata, depozitari si pat king size.
Posibil pe la 40 de ani regreta ca nu s-au gandit mai bine si la camera de oaspeti unde l-ar exila, intr-o eventualitate, pe sot.
Avand atatea responsabilitati, ea este determinata si putin dispusa la compromisuri in ceea ce priveste spatiul folosit, de unde si negocierea acerba pe care o are cu arhitectii la capitolul proiectare/amenajare de interior. Inteligenta ascutita scoate spatiu din piatra seaca si socheaza cu simtul ei practic pana si pe profesionisti. Lasand in plan secund sotul sau partenerul, ea preia fraiele proiectului in curs de redactare sau executie si se impune in aceste procese cu dedicatie. Un adevarat diriginte de santier.
Femeia independenta
De cealalta parte, se afla femeia independenta cea care are mai mult timp pentru cercetare. E mai nehotarata, daca as face un paralelism. De aceea amenajarile pentru o astfel de femeie dureaza. De exemplu, suntem in 2009 si am cliente cu care sunt in discutii inca din 2006, timp in care ne-am si imprietenit.
Pentru ca nu s-a distantat prea mult de varsta de douazeci plus cand visa cu ochii deschisi un camin, acum ea isi permite mobilierul la care a visat si nu precupeteste nimic. Este mai usor influentata de factori de exterior decat femeia cu responsabilitatea unei familii, care gandeste mai mult dinspre interior spre exterior, din cuib in afara lui. Urmareste trendul si se lasa usor sedusa de el si de aici intervin eu sa rup vraja acestuia, atat cat pot. Ii recomand tabloul in locul tapetului, care oricum s-ar demoda in cateva luni si culorile neutre in locul celor tari din trend.
Femeia independenta se gandeste mai mult la un element de interior in jurul caruia sa graviteze amenajarea. Se gandeste mai mult la obiect, la piesa. Gandeste sculptural, vede spatiul ca pe un intreg, nu este concetrata atat de mult pe functionalitate, dar ia in considerare si aspectul estetic. Ea vrea ca spatiul sa o reprezinte, dar reprezentarea viciaza, altereaza intr-o oarecare masura functionalitatea.
In amandoua cazurile avem de a face cu femei, cu un mod de gandire al amenajarii bine inchegat, reflexia faptului ca femeia s-a dezvoltat suficient pe plan personal si are un plan pentru aceasta viata.
Expresia caminului sau este, din acest motiv, oglinda ei.
Autor: Daniel Petrescu - arhitect Spazio Studio