Acasa | Articolul tau | Sistemul de invatamant are, la noi, o istorie scurta si e orientat spre nimic
In generala, in liceu, am invatat totul si nimic / Foto: Photoxpress
S-a dus si facultatea, la fel si primii ani de munca. M-am angajat prima oara in anul II de facultate si am ramas in domeniul in care s-a nimerit sa-mi gasesc de lucru la momentul respectiv. Totul merge inainte din inertie. Iar intrebarea pe care mi-am pus-o inca de la inceputul liceului, nu a primit un raspuns: ce mi-ar placea sa fac?
Sucite sunt mintile oamenilor: intotdeauna stiu ce nu vor, ce nu-si doresc, si mult mai rar ceea ce vor, ce le-ar placea. Departe sunt vremurile in care, daca te nasteai intr-o familie de tesatori, tesator deveneai daca erai baiat, iar daca erai fata ajungeai nevasta cuiva apropiat ca nivel social. Acum avem mii de alegeri, munci care mai de care mai concrete sau mai abstracte. Putem deveni orice ne dorim si habar n-avem ce ne dorim. Urata treaba!
Deci societatea e de vina, ca a evoluat? Nu, ea n-are nicio vina, fiecare dintre noi este responsabil pentru propriile alegeri si propria soarta. Dar mai este un factor, deloc de neglijat: invatamantul nostru romanesc. Atat de schimbator, atat de indecis, fara istorie si traditie, fara directie. Nu stiu exact ce urmareste varianta actuala de invatamant, dar stiu ce nu urmareste: vocatia copilului. Copiii nu sunt indreptati catre ceea ce viseaza sau catre ce au talent.
In generala, in liceu, am invatat totul si nimic. Am vazut absolventi de profil uman ce n-au citit nici macar o carte cap-coada. Am vazut absolventi de profil informatic ce nu stiau mai mult despre un calculator decat care este butonul de deschis si cum sa joace doua-trei jocuri, si alea instalate de altcineva. Cei care au ajuns undeva au ajuns datorita ambitiei lor si eventual a parintilor, scoala nu are niciun merit in asta.
Da, sunt si profesori inimosi, care isi dau silinta, dar si ei se pierd in aceasta gaura neagra care se numeste sistem de invatamant romanesc, sistem fara cap si fara coada. Scolile vocationale sunt doar cu numele, profesionalele la fel. Si degeaba cica inveti o meserie in ele, cand nu te baga nimeni in seama daca nu ai o facultate. Iar mai nou, nu te mai baga nimeni in seama daca ai doar o facultate. Toate sunt devalorizate, niciuna nu mai inseamna nimic. Patalamaua la mana, indiferent in ce domeniu, si experienta in domeniul pentru care aplici, asta inseamna o sansa.
Dar sansa aia inseamna, in definitiv, sa faci ceea ce ai apucat sa faci, nu neaparat ce ti-ai dorit sau ce ti se potriveste. Daca as fi fost doar eu confuza, ar fi insemnat ca nu ma duce mai mult mintea. Daca am fi fost 10-20-100, am fi fost un procentaj neglijabil de ametiti. Insa suntem multi, si o vad permanent in jurul meu, iar asta inseamna o problema pentru societatea care ar trebui sa se bazeze pe cei tineri. Tineri care nu se pot baza nici macar pe propriile decizii.
Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica “Articolul tau”.
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare
* Pentru a evita confuziile si a pastra coerenta discutiei va rugam sa postati folosind un singur nume / ID in cadrul aceluiasi articol
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a sterge sau edita mesajele ce contin atacuri la persoana, insulte sau cuvinte licentioase