Femeia victoriana / Foro: Agerpres
Numarul din martie/aprilie al publicatiei Stanford Magazine contine printre altele si un portret detaliat al cercetatoarei Clelia Mosher, femeia care a facut un sondaj pe teme sexuale cu mult inaintea binecunoscutului Alfred C. Kinsey.
Studiul facut in 1892 a implicat femei ce se nascusera in marea lor majoritate inainte de 1870 si a aratat ca femeia victoriana avea o imagine diferita asupra propriei sexualitati. Chestionarele create de Mosher au reusit sa scoata la iveala gandurile cele mai intime ale contemporanelor sale referitoare nu doar la apetitul si obiceiurile sexuale dar si vis-a-vis de relatiile cu sotul, copii sau contraceptia.
Una dintre femeile intervievate, nascuta in 1844, a descris sexul drept "o dorinta normala" adaugand ca "o utilizare rationala are tendinta de a mentine oamenii sanatosi". O alta participanta nascuta in 1862 a mentionat ca "cea mai inalta devotiune se bazeaza pe el, un lucru foarte frumos, si ma bucur ca natura ni l-a dat".
Jumatate dintre femeile cuprinse in studiu au declarat ca nu au avut nici cea mai vaga notiune referitoare la sex inainte de casatorie in timp ce restul au spus ca au aflat cate ceva din carti, discutii cu femei mai in varsta si observatii logice precum cele rezultate din "privitul animalelor domestice". Dupa casatorie situatia se schimba: din cele 45 de femei cupinse in studiu, 35 au declarat ca isi doreau sa faca sex, 34 au spus ca au avut orgasme, 24 au mentionat ca placerea obtinuta de ambii parteneri e un motiv indeajuns de bun pentru raporturi intime iar in jur de trei sferturi din ele intretineau raporturi intime macar o data pe saptamana. O singura femeie, nascuta in 1867, a declarat ca inainte de casnicie credea ca sexul are doar rol de reproducere, insa si-a schimbat parerea. Printre subiecti se mai numara si cateva femei ale caror sentimente referitoare la sex sunt neclare. Pe de o parte au declarat ca actul sexual le face placere insa, pe de alta parte, considerau ca atitudinea lor nu este cuviincioasa. Cele mai multe dintre ele au mai mentionat ca lipsa mijlocelor contraceptive adecvate reprezenta o problema importanta impiedicandu-le sa intretina relatii intime dupa bunul plac.
Raspunsurile date de femeile intervievate reflecta climatul cultural in schimbare ce caracterizeaza sfarsitul secolului al XIX-lea. Femeile din acea perioada erau prinse intre valorile traditionale ce creau o imagine cat se poate de "curata" femeii victoriene si libertatile ce intra in scena odata cu inceputul secolului al XX-lea.
Studiul a ramas ingropat in arhivele Stanford pana in 1973 cand a fost descoperit din greseala ajungand in scurta vreme pe bancile universitatilor. la momentul respectiv studiul isi pierduse deja aplicabilitatea insa devenise un document istoric extrem de important. Lumea victoriana a fost caracterizata de "un efort de a nega sexualitatea feminina… Sondajul Mosher ar trebui sa ne faca sa ne intrebam daca ideologia a fost si pusa in practica" atrage atentia Carl Degler, cel care a descoperit studiul, intr-o analiza a documentului publicata in 1974 in American Historical Review.
Lucrarea lui Mosher aduce in discutie sexualitatea feminina intr-o perioada in care idealul public era cel al unei femei pentru care sexul nu e mai mult decat o modalitate de reproducere.