Tarta cu rubarba / Foto: Alison's Trials
Munca de documentare a fost insa tare placuta. Pana la urma am ales reteta de pe Joy of Baking (vechiul meu prieten, un site excelent pentru diletanti ca mine). Ingredientele de acolo erau prietenoase si le-am gasit, intamplator, si in frigiderul meu. Am uitat sa va spun ca rubarba o gasisem la supermarket (eu am dat peste ea la Kaufland).
Tarta cu rubarba / Foto: Alison's Trials
Ingrediente si preparare
Crusta dulce a tartei:
210 grame faina
113 grame de unt
50 grame de zahar
un pic de sare, cat luam intre doua degete
un ou mare, batut putin cu furculita
Amestecam sarea cu faina cernuta si dam deoparte, apoi batem untul moale(lasat dinainte la temperatura camerei) pentru cateva minute (in jur de 3-4), adaugam zaharul si batem in continuare pana obtinem o crema pufoasa. Adaugam apoi treptat oul, batem in continuare si adaugam faina. Cand se formeaza deja bila de aluat nu mai amestecam, invelim in folie alimentara si dam la frigider macar 1 ora, pana cand aluatul este tare.
Scoatem apoi aluatul pe o suprafata usor infainata si il intindem cu sucitorul. Taiem aluatul cu o rola, cu 2-3 cm mai mult decat diametrul superior al formei de tarta. Pentru asta ne folosim de forma, o rasturnam cu posteriorul in sus, o centram pe aluat si taiem. Apoi, pe sucitorul putin infainat, rulam aluatul taiat obtinut, apoi il debarcam in forma de tarta (cu un diametru de 20 cm), il asezam bine, presand incet pe margini si la baza, dupa care o acoperim si o introducem iar la frigider 20 minute. Dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 20 minute, la foc potrivit. Asta nu inainte de a o acoperi cu hartie de copt si a plasa acolo cca 200 grame de orez, fasole, porumb, ceva greu si uniform care sa previna umflarea crustei. Dupa 20 minute, cand crusta prinde o culoare aurie deschis, luam hartia cu boabe si mai lasam la cuptor cca. 10 minute, pana auriul se indreapta spre maron deschis. Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca.
Crema :
200 ml frisca lichida
250 grame branza mascarpone
2 linguri de zahar
1 lingurita de esenta de vanilie
Se bate frisca cu zaharul, se adauga vanilia, apoi crema mascarpone si se bat impreuna pana cand obtinem o crema pufoasa.
Topping-ul de rubarba:
4 petioli de rubarba
100 grame de zahar
coaja unei lamai
1 baton de scortisoara
cca. 50 ml. apa
Intr-un vas punem la fiert apa cu zaharul, coaja de lamaie, scortisoara si amestecam pana la dizolvarea zaharului, dupa care adaugam rubarba taiata in segmente de cca. 2 cm, dam focul la mic si acoperim. Lasam cam 10 min. pana cand rubarba se inmoaie, fara a-si pierde forma. O punem la scurs iar siropul rezultat il recuperam si il fierbem in continuare pana scade la 1/2.
Asamblarea tartei:
In crusta racita (eu am lasat-o in forma de tarta, care nu era cu top detasabil), punem crema, decoram cu rubarba, turnam deasupra siropul de rubarba si dam la rece in frigider pentru cateva ore.
Tarta cu rubarba / Foto: Alison's Trials
Laborioasa tarta asta pentru timpul meu ingust, de fapt crusta e ceva mai pretentioasa, insa rezultatul este magnific. Tarta este usoara, placuta, aromata.
Pofta buna!