Acasa | Smart Story | Te descurci mai usor ca reporter in Cairo daca esti femeie decat daca esti barbat
Marion Guenard / Foto: Arhiva personala
"In ziua aceea, in piata Tahrir a fost un adevarat haos. Nu stiai cine se lupta cu cine. Imi amintesc ca aveam nevoie de ajutor pentru a strabate piata, iar un barbat m-a prins cu o mana in timp ce in cealalta tinea un cutit. Pe moment nu mi-am dat seamadaca era periculos sau voia sa ma ajute. Intr-un final m-am refugiat intr-o mica moschee transformata in spital, unde am vazut cum erau aduse randuri peste randuri de persoane ranite." Astfel a fost vazuta ziua de 2 februarie 2011, moment care a pus Piata Tahrir pe harta politica a lumii, de catre unul dintre reporterii rataciti in multimea de protestatari.
Marion Guenard, jurnalista independenta de origine franceza stabilita de trei ani in Cairo, s-a trezit, peste noapte, reporter de razboi. Aflata in vizita in Romania, ne-a vorbit despre ce inseamna sa iti faci meseria, ca femeie, in mijlocul unui conflict violent.
Interviul realizat in studioul SmartWoman.ro:
Transcript interviu:
Reporter: Cum ai ajuns jurnalist in Cairo?
Marion Guenard: Sunt jurnalist independent si lucrez pentru Swiss Radio, Radio Canada si RFI. Revolutia din Egipt a schimbat multe lucruri. Eram jurnalist inca dinainte de revolte, insa Egiptul nu era in vizorul stirilor; cel putin cand vine vorba de presa franceza, atentia data acestei tari nu era stralucita. Odata cu revoltele intreaga lume si-a orientat privirea catre Egipt si totul s-a schimbat.
Rep.: Ai fost tratata diferit ca jurnalist in comparatie cu colegii tai de sex masculin?
Marion Guenard: De fapt, trebuie sa spun ca te descurci mai usor ca reporter in Cairo daca esti femeie decat daca esti barbat, deoarece ai acces peste tot. Spre exemplu, pot merge cu femeile in moscheie, dar pot merge si pe strada cu barbatii, sau in desert cu beduinii. Egiptul nu este o tara periculoasa, cel putin nu era o tara periculoasa. S-a schimbat de cand cu revolutia. Ca femeie, este mai usor. E un paradox, dar in domeniul acesta de munca, este mai usor. Insa ca femeie pe strada, spre exemplu, resimti zilnic hartuirea, nu de natura sexuala, ci simpla hartuire.
Rep.: Care sunt schimbarile vizibile in Cairo, in ceea ce priveste siguranta?
Marion Guenard: Inainte de revolutie, era o stare constanta de siguranta, cu politie permanenta pe strazi… Nu era foarte eficienta, dar observai prezenta lor pe strazi. Acum fortele de ordine nu mai sunt respectate. La urma urmei, scopul revoltelor a fost indepartarea abuzurilor, a autoritatii existente. In plus, Egiptul se afla acum intr-o criza economica adanca si multi oameni sunt, in primul rand, flamanzi. orasul este mai tensionat decat inainte. Oamenii se bat pe strazi.
Rep.: S-a discutat mult pe marginea implicarii femeilor in Primavara Araba. In Egipt le-ai vazut pe strazi luptand cot la cot cu barbatii?
Marion Guenard: Da, mai ales in piata Tahrir am vazut multe femei luptand alaturi de barbati pentru un nou sistem, pentru caderea lui Mubarak, si o faceau de pe picior egal. Le-am intrebat ce vor, daca cer drepturi egale. In mod paradoxal, femeile de acolo deocamdata nu vor drepturi specifice. Vor democratie, egalitate pentru toata lumea, vor libertate, insa spun ca acesta nu este momentul potrivit pentru a lupta pentru drepturile lor. "Trebuie sa asteptam pana sistemul va fi bun. Cand vom avea democratie, vom putea lupta pentru aceste drepturi".
Rep.: Ai fost in situatia de a-ti fi frica pentru viata ta, pentru integritatea corporala?
Marion Guenard: S-a intamplat o singura data, in ziua in care suporterii lui Mubarak, platiti de regim, au atacat protestatarii din piata Tahrir. In ziua aceea in piata a fost un adevarat haos. Nu stiai cine se lupta cu cine. Imi amintesc ca aveam nevoie de ajutor pentru a strabate piata iar un barbat m-a prins cu o mana in timp ce in cealalta tinea un cutit. Pe moment nu mi-am dat seama daca era periculos sau nu. Intr-un final m-am refugiat intr-o mica moschee transformata in spital unde am vazut cum erau adusi randuri peste randuri de persoane ranite.
Prin comparatie cu ceilalti jurnalisti, spre exemplu trimisii speciali, cred ca am fost mai in siguranta. Cunosc tara, vorbesc limba, prin urmare mi-a fost mai usor sa ma protejez. In plus, nu am stat in acelasi hotel cu toti jurnalistii straini astfel incat nu am fost o tinta evidenta.
Rep.: Ai purtat val in timpul conflictului?
Marion Guenard: M-am gandit sa imi pun val, dar nu am facut-o. Intreaga situatie a fost foarte confuza si periculoasa deoarece nu mai stiai cine este cine. Nu mai existau reguli. Dar in piata Tahrir a fost ok. Oamenii au fost foarte draguti, ba chiar m-au protejat.