Acasa | Good to know | Impreuna la bine si la rau: Ce ii poti spune unui prieten bolnav?
Impreuna la bine si la rau / Foto: Photoxpress.com
Ai vrea ca ceea ce spui sa transmite compasiune, sprijin, optimism, speranta doar ca rezulta platitudini, generalitati, uneori chiar stupiditati. Poti sa ai cele mai bune intentii din lume, cuvintele nepotrivite iti ies, pur si simplu, pe gura.
Unele gesturi si cuvinte intr-adevar ajuta, insa altele nu fac decat sa contribuie la disperarea ce tinde sa ii cuprinda pe cei ce se confrunta cu probleme de sanatate. Din afara, nu poti empatiza suficient de mult incat sa intelegi daca ceva ajuta sau nu. Trebuie sa fi fost in ipostaza celui bolnav pentru a sti. Bruce Feiler, unul dintre editorialistii New York Times, face o recenzie a lucrurilor potrivite si nepotrivite care i s-au spus in urma cu trei ani, cand s-a imbolnavit de cancer.
Lucrurile care nu se spun
1. Cu ce te pot ajuta?
Desi vine in inima, intrebarea pune presiune asupra celui bolnav fortandu-l sa ceara. "Pacientul nu iti va spune niciodata. Nu vrea sa se simta vulnerabil", explica Doug Ulman, supravietuitor al cancerului si presedinte al asociatie Livestrong, dedicata ajutorarii persoanelor ce sufera de cancer. O idee mai buna este sa il ajuti direct pe cel bolnav, preluand una dintre sarcinile casei (de la curatarea frigiderului la schimbarea unui bec sau udarea florilor din casa).
2. Ma rog pentru tine.
Cand oamenii intr-adevar se roaga pentru cel bolnav si isi indreapta gandurile catre el, atunci cuvintele sunt cat se poate de potrivite. Din nefericire, adesea cuvintele nu se concretizeaza si in actiune. "Ma rog pentru tine" a devenit un cliseu, precum "nu e vina ta, e a mea", spus in incheierea unei relatii. Stim cu totii ca nu inseamna nimic.
3. Ai incercat cura de tratament pe care ti-am recomandat-o?
"Am fost uimit de numarul de prieteni, dar si necunoscuti, care m-au inundat cu sfaturi despre tonice minune, ierburi chinezesti si exercitii suedeze de vizualizare. […] Ba chiar si mai rau e faptul ca cei care recomanda te intreaba apoi de rezultate", povesteste Feiler.
4. Totul va fi bine.
Aceasta este una dintre cele mai frecvente replici pe care le spunem unui bolnav atunci cand nu stim ce sa spunem. Din nefericire, aceasta banalitate contribuie mai degraba la linistirea noastra decat la linistirea bolnavului. Adevarul este ca nu putem sti daca "totul va fi bine", ci doar putem spera. Singurele persoane carora replica le este acceptata, ba chiar dorita, sunt medicii.
5. Cum ne simtim azi?
Sentimentul de neputinta al bolnavului este exacerbat de faptul ca ceilalti il trateaza ca pe un copil. "Daca o persoana sufera de o boala fizica, acest lucru nu le diminueaza capacitatea mentala", explica Ulman.
6. Arati excelent.
Gestul este frumos, insa, din pacate, cei bolnavi vad direct prin cuvintele tale. "Cand oamenii comenteaza pe tema aspectului meu, imi amintesc ca nu arat bine", povesteste Jennifer Goodman Linn, supravietuitoare a sapte recurente ale cancerului care, in acest moment lucreaza la cartea "Stiu ca ai intentii bune, dar…"
Boala se vede pe om, iar tratamentul isi lasa si el amprenta, mai ales cand vorbim despre boli precum cancerul. "Data viitoare cand vrei sa complimentezi aspectul unui pacient, tine minte: vanitatea este singura parte a anatomiei umane care este imuna la cancer", explica Feiler.
Ce vor sa auda persoanele bolnave?
1. Ar fi cazul sa plec.
Adevarul este ca, uneori, persoanele bolnave nu au chef de vizite, mai ales daca sunt obositi sau au dureri. Iar in cazul in care vor companie, iti vor spune. Prin urmare, perioada indicata pentru o vizita este cam de 20 de minute, chiar mai putin. Iar in timpul acesta este bine sa ajuti cu cateva dintre lucrurile care trebuie facute, cum ar fi dusul gunoiului, spalarea vaselor etc., doar sunteti prieteni.
2. Ai chef de o mica barfa?
Intrebarea nu poate da gres. Cei bolnavi sunt satuli de discutii despre boala, medici, tratamente etc. O schimbare de subiect se poate dovedi benefica, iar ultimele scandaluri din campania electorala, cine cu cine s-a combinat pe platourile de filmare ale unei productii etc. nu pot sa nu atraga atentia.
3. Te iubesc.
Cand nimic altceva nu functioneaza, declaratiile sincere sunt cel mai puternic dar pe care il poti oferi. Singura cerinta este ca sentimentele sa fie reale. "Nu suport sa te vad ca suferi", "nu ai idee cat de mult insemni pentru mine", "esti o persoana uimitoare", chiar si sincerul "nu stiu ce sa iti spun, dar tin enorm de mult la tine", etc.
Sfaturilor date de Feiler li se mai adauga alte fraze "potrivite" pentru astfel de situatii:
4. Pot sa te scap de copii pentru cateva ore?
5. Nu pot sta locului. Nu ai ceva prin casa ce trebuie facut?
6. Ma duc la cumparaturi. De ce ai nevoie?
Pentru a fi de ajutor, te poti organiza impreuna cu alti prieteni astfel incat sa fie tot timpul cineva care sa il insoteasca pe bolnav la spital/ medic etc., sa se ocupe de chestiunile administrative (plata facturilor, cumpararea medicamentelor etc.), sa ajute cu gatitul, curatenia etc.
Bineinteles ca nu exista o formula general valabila. In cele din urma, ce functioneaza intr-un caz, nu functioneaza in altul.