Acasa | Insider | Romanii se considera toleranti fata de persoanele cu dizabilitati intelectuale. Toleranta dispare odata cu invocarea necesitatii integrarii...
Mars anti-discriminare: "Fiecare cu normalitatea lui" /Foto: Agerpres
Chestionati in legatura cu atitudinea lor fata de persoanele cu dizabilitati intelectuale, romanii au tendinta de a furniza raspunsuri standardizate:
Odata intrebati concret despre dreptul la un loc de munca ca al oricarei persoane din societate, alte atitudini ies la iveala:
Cand vine vorba despre integrarea in societate, mai bine de jumatate dintre romani declara ca locul persoanei cu dizabilitati ar trebui sa fie in familie (56%). Totusi, aproape un sfert dintre cei intervievati (24%) considera ca persoanele cu dizabilitati intelectuale ar trebui sa stea in institutii sau in mijlocul comunitatii, dar cu supraveghere permanenta in timp ce 7% dintre romani sustin necesitatea izolarii acestor persoane cat mai departe de comunitate si puse sub supraveghere.
Elena Iorga, Director Programe IPP si coordonator al Cercetarii, a declarat urmatoarele: "Un sfert dintre respondenti cred ca persoana cu dizabilitati intelectuale nu poate trai in societate alaturi de oamenii fara dizabilitati, o situatie extrem de grava pentru sansele imediate de integrare in societate a acestor oameni, pentru respectarea dreptului lor la o viata normala."
Primul cuvant la care romanii se gandesc referitor la o persoana cu dizabilitati este mila (18%) acest lucru fiind un indicator al faptului ca politicile publice privind integrarea persoanelor cu dizabilitati in societate vor necesita eforturi serioase pentru a fi puse in practica, conchid realizatorii. De asemenea, romanii considera ca statul nu se implica suficient in reglementarea situatiei persoanelor cu dizabilitati intelectuale. Peste 75% dintre respondenti au sustinut ca atitudinea statului este una de asistare pasiva mai degraba decat una pro-activa in directia crearii unui cadru social care sa le dea sansa la o viata normala pe care sa si-o poata administra singure.
Pentru remedierea situatiei, romanii vad urmatoarele solutii:
Cercetarea a fost realizata in perioada 9 - 16 aprilie a.c., pe un esantion de 1018 persoane, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei. Conform realizatorilor, aceasta subliniaza faptul ca, in prezent, desi formal, romanii se declara toleranti cu persoanele cu dizabilitati intelectuale, in realitate nu sunt de acord ca acestea sa se gaseasca si sa traiasca in imediata lor apropiere (45% dintre respondenti resping probabilitatea de a locui cu o persoana cu dizabilitati intelectuale, iar 33% nu ar fi de acord sa lucreze impreuna cu o persoana cu dizabilitati intelectuale).
Studiul a concluzionat ca, la nivelul societatii romanesti, se produce treptat o schimbare de mentalitate care trebuie sustinuta prin masuri active de incluziune a persoanelor cu dizabilitati intelectuale in societate si prin promovarea exemplelor de succes din comunitatile din Romania. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, trebuie luate in masuri atat la nivel de regulamente si institutii cat si la nivelul educatiei populatiei. Finalitatea acestor masuri este asimilarea principiilor non-discriminarii si ale societatii inclusive autentice si trecerea persoanei cu dizabilitati de la statutul de tolerat la acela de persoana cu drepturi egale cu ale celorlalti in societate.
Descarca caietul de sondaj realizat de Institutul pentru Politici Publice cu finantare din partea Open Society Institute prin Mental Health Initiative.