Sedinta de guvern / Foto: Agerpres
Manuela Mitrea, deputata PSD, s-a remarcat in acesti doi ani prin 10 initiative legislative depuse dintre care 3 au devenit lege. Dintre senatori, titlul ii revine Doinei Silistru, de asemenea din partea PSD, cu 35 de initiative dintre care 6 au devenit legi. La polul opus se situeaza deputata Elena Udrea, din partea PD-L, cu 2 initiative, dintre care niciuna nu a ajuns la stadiul de lege si senatoarea Ecaterina Andronescu, din partea PSD, cu 9 initiative dintre care niciuna nu a ajuns lege. Statistici asemanatoare sunt realizate pentru luarile de cuvant in plen, declaratiile politice ale acestora, precum si prezenta doamnelor la voturile finale din plen, atat pentru deputate cat si pentru senatoare.
Reactiile nu au intarziat sa apara. Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu, pe care raportul IPP o catalogheaza drept senatoarea cu cea mai slaba prezenta la voturi finale, si-a anuntat, pe contul de Facebook, intentia de a da in judecata institutia pe motiv ca prezinta date false cu privire la activitatea sa.
Din Componenta Parlamentului Romaniei fac parte 46 de femei dintre care 38 de deputate si 8 senatoare. Dintre datele prezentate de raportul IPP referitoare la activitatea acestora, am spilcuit urmatoarele informatii. Raportul integral este disponibil la www.alesiivoteaza.ro, site-ul IPP dedicat activităţii parlamentarilor români.
Propuneri legislative inaintate de catre doamnele parlamentar
In perioada de referinta 15 decembrie 2008 - 31 decembrie 2010 pentru care s-a realizat raportul, au fost inregistrate 2034 de proiecte semnate de catre parlamentari (1033 de proiecte la Camera Deputatilor si 1001 la Senat). 31% dintre initiative semnate de catre parlamentari atat la Senat cat si la Camera Deputatilor au cel putin o doamna initiatoare. Doamnele deputat se regasesc printre initiatorii proiectelor depuse in ambele Camere ale Parlamentului in proportie de 45,9% dintre acestea. Pe de alta parte, la 15,9% dintre proiectele, depuse indiferent de Camera, printre inittiatori sunt doamne senatoare. De retinut ca proportia senatoarelor din Parlament este semnificativ mai mica decat cea a deputatelor.
"Nicio initiativa nu a fost semnata exclusiv de catre femeile parlamentar, nici in Senat nici in Camera, ceea ce indica ca nicio tema majora din societate nu a determinat o coalizare a intereselor femeilor din Parlament, indiferent de partidul din care fac parte. Din analiza datelor la nivelul celor doi ani rezulta ca sustinerea acordata de catre deputate sau senatoare a fost mai degraba pentru obiectivele generale ale partidului din care fac parte, co-semnand alaturi de colegi diferite proiecte de lege in aceasta perioada", sustin realizatorii raportului.
Cele mai multe dintre aceste initiative legislative au fost in domeniul social. Principalele domenii in care parlamentarele au contribuit la initiative ce si-au incheiat procesul legislativ - devenind legi- sunt:
retele de transport
Dupa 2 ani de mandat statisticile arata ca 6,1% proiecte la care parlamentarele au contribuit, fie si numai prin co-semnarea acestora, si-au incheiat procesul legislativ devenind legi, 44,4% sunt proiecte aflate inca in proces legislativ si 49,5% respinse definitiv.
Deputatele cele mai eficiente (ce cel mai bun raport intre numarul de initiative depuse si numarul de initiative devenite legi):
Deputatele cea mai scazuta eficienta legislativa:
Senatoarele cele mai eficiente (ce cel mai bun raport intre numarul de initiative depuse si numarul de initiative devenite legi):
Dintre cele 8 senatoare, la polul opus se plaseaza:
Luari de cuvant in plen
Deputatele cu cele mai multe luari de cuvant in plen:
Deputatele cu cele mai putine luari de cuvant in plen:
Monica Iacob Ridzi si Elena Udrea - membre Guvern - au 5, respectiv 6, luari de cuvant in plen.
Senatoarele cu cele mai multe luari de cuvant in plen:
La polul opus se situeaza:
Declaratii politice
Deputatele cu cele mai multe declaratii politice:
Deputatele cu cele mai putine declaratii politice:
Raluca Turcan (PD-L), Mihaela Stoica (PD-L), Florina Ruxandra Jipa (PSD), Ileana Cristina Dumitrache (PSD), Maria Eugenia Barna (Indep.) si Roberta Alma Anastase (PD-L) se situeaza la egalitate cu nicio declaratie politica. Monica Maria Iacob Ridzi si Elena Gabriela Udrea (Reprezentante Guvern) sunt in aceeasi situatie. "Fiind folosita cu precadere de catre parlamentarii Opozitiei pentru a marca politic o anumita situatie din societate, deputatele apartinand Puterii nu au avut o bogata activitate in acest sens," explica realizatorii raportului.
Senatoarele cu cele mai multe declaratii politice :
Senatoarele cu cele mai putine declaratii politice:
Prezenta la lucrarile Parlamentului
In ceea ce priveste media prezentei doamnelor la voturile finale din plen, la Camera Deputatilor este de 69,7%, cu o diferenta in plus de 0,5% procente fata de media prezentei tuturor deputatilor, in aceeasi perioada.
In Camera Deputatilor:
Doamnele PDL sunt prezente cel mai mult in Parlament (80,2%) iar cele PSD sunt cel mai putin prezente (58,1%), coborand media generala a prezentei per partid. Deputatele PNL sunt prezente in proportiede 62,9%, desi grupul parlamentar per ansamblu se situeaza pe ultimul loc la prezenta lucrarilor in plen.
Deputatele UDMR au inregistrat un procent de prezenta de 85,4% la voturile finale electronice, iar cele apartinand Minoritatilor Nationale 70,9% prezenta.
In Senatul Romaniei:
Senatoarele au inregistrat o medie de 64,6%, cu peste 8 procente mai mare fata de media prezentei la nivelul tuturor senatorilor care este de 56,4%. "Practic, se poate spune ca prezenta femeilor contribuie decisiv la stabilirea procentului general in majoritatea cazurilor mai scazut la senatori decat la deputati", sustine IPP.
Potrivit IPP, in general, "prezenta in Senat este, in medie, extrem de sczuta prin comparatie cu Camera Deputatilor, senatorii avand tendinta de a lipsi mai mult de la voturile finale decat deputatii. Doamnele Deputat au reusit sa balanseze lucrurile intre Camere, sub aspectul prezentei, ceea ce inseamna ca propria lor prezenta contribuie semnificativ la situatia generala din Senat."