Acasa | Insider | Ce au facut alesele noastre in doi ani de activitate parlamentara

Ce au facut alesele noastre in doi ani de activitate parlamentara

 SHARE  

Adaugat in 27 iunie 2011

Ce au facut alesele noastre in doi ani de activitate parlamentara

Sedinta de guvern / Foto: Agerpres

Institutul pentru Politici Publice a dat publicitatii raportul intitulat "Sinteza activitatii doamnelor din Parlamentul Romaniei dupa 2 ani din actualul mandat". Lucrarea evalueaza activitatea doamnelor senatoare si deputate pana la jumatatea mandatului.

Manuela Mitrea, deputata PSD, s-a remarcat in acesti doi ani prin 10 initiative legislative depuse dintre care 3 au devenit lege. Dintre senatori, titlul ii revine Doinei Silistru, de asemenea din partea PSD, cu 35 de initiative dintre care 6 au devenit legi. La polul opus se situeaza deputata Elena Udrea, din partea PD-L, cu 2 initiative, dintre care niciuna nu a ajuns la stadiul de lege si senatoarea Ecaterina Andronescu, din partea PSD, cu 9 initiative dintre care niciuna nu a ajuns lege. Statistici asemanatoare sunt realizate pentru luarile de cuvant in plen, declaratiile politice ale acestora, precum si prezenta doamnelor la voturile finale din plen, atat pentru deputate cat si pentru senatoare.

Reactiile nu au intarziat sa apara. Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu, pe care raportul IPP o catalogheaza drept senatoarea cu cea mai slaba prezenta la voturi finale, si-a anuntat, pe contul de Facebook, intentia de a da in judecata institutia pe motiv ca prezinta date false cu privire la activitatea sa.

Din Componenta Parlamentului Romaniei fac parte 46 de femei dintre care 38 de deputate si 8 senatoare. Dintre datele prezentate de raportul IPP referitoare la activitatea acestora, am spilcuit urmatoarele informatii. Raportul integral este disponibil la www.alesiivoteaza.ro, site-ul IPP dedicat activităţii parlamentarilor români.

Propuneri legislative inaintate de catre doamnele parlamentar

In perioada de referinta 15 decembrie 2008 - 31 decembrie 2010 pentru care s-a realizat raportul, au fost inregistrate 2034 de proiecte semnate de catre parlamentari (1033 de proiecte la Camera Deputatilor si 1001 la Senat). 31% dintre initiative semnate de catre parlamentari atat la Senat cat si la Camera Deputatilor au cel putin o doamna initiatoare. Doamnele deputat se regasesc printre initiatorii proiectelor depuse in ambele Camere ale Parlamentului in proportie de 45,9% dintre acestea. Pe de alta parte, la 15,9% dintre proiectele, depuse indiferent de Camera, printre inittiatori sunt doamne senatoare. De retinut ca proportia senatoarelor din Parlament este semnificativ mai mica decat cea a deputatelor.

"Nicio initiativa nu a fost semnata exclusiv de catre femeile parlamentar, nici in Senat nici in Camera, ceea ce indica ca nicio tema majora din societate nu a determinat o coalizare a intereselor femeilor din Parlament, indiferent de partidul din care fac parte. Din analiza datelor la nivelul celor doi ani rezulta ca sustinerea acordata de catre deputate sau senatoare a fost mai degraba pentru obiectivele generale ale partidului din care fac parte, co-semnand alaturi de colegi diferite proiecte de lege in aceasta perioada", sustin realizatorii raportului.

Cele mai multe dintre aceste initiative legislative au fost in domeniul social. Principalele domenii in care parlamentarele au contribuit la initiative ce si-au incheiat procesul legislativ - devenind legi- sunt:
retele de transport

 • fiscalitate,
 • agricultura,
 • protectia consumatorilor,
 • codul silvic,
 • ziua culturii nationale
 • instituirea zilei mamei si a tatalui
 • serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.

Dupa 2 ani de mandat statisticile arata ca 6,1% proiecte la care parlamentarele au contribuit, fie si numai prin co-semnarea acestora, si-au incheiat procesul legislativ devenind legi, 44,4% sunt proiecte aflate inca in proces legislativ si 49,5% respinse definitiv.

Deputatele cele mai eficiente (ce cel mai bun raport intre numarul de initiative depuse si numarul de initiative devenite legi):

 • Manuela Mitrea (PSD): 10 initiative depuse / 3 devenite legi (30% eficienta legislativa)
 • Sanda Maria Ardeleanu (PD-L): 23 initiative / 4 devenite legi (17,3%)
 • Lucia-Ana Varga (PNL): 19 initiative / 3 devenite legi (15,8%)

Deputatele cea mai scazuta eficienta legislativa:

 • Elena Gabriela Udrea (PD-L - membru  Guvern): 2 initiative / 0 devenite legi
 • Monica Maria Iacob-Ridzi (PD-L - membru Guvern): 4 initiative / 0 devenite legi
 • Carmen Ileana Moldovan (PSD): 5 initiative / 0 devenite legi

Senatoarele cele mai eficiente (ce cel mai bun raport intre numarul de initiative depuse si numarul de initiative devenite legi):

 • Doina Silistru (PSD): 35 initiative / 6 devenite legi (17,1% eficienta legislativa)
 • Elena Mitrea (PSD): 24 initiative/ 2 devenite legi (8,3%)
 • Anca Daniela Boagiu (PD-L - membru Guvern): 38 initiative / 3 devenite legi (7,8%)

Dintre cele 8 senatoare, la polul opus se plaseaza:

 • Ecaterina Andronescu (PSD - membru Guvern): 9 initiative / 0 devenite legi (0% eficienta legislativa)
 • Lia Olguta Vasilescu (PSD): 12 initiative / 0 devenite legi (0% eficienta legislativa)
 • Minerva Boitan (PNL): 42 initiative / 0 devenite legi (0% eficienta legislativa)

Luari de cuvant in plen

Deputatele cu cele mai multe luari de cuvant in plen:

 • Aurelia Vasile (PSD): 370 luari de cuvant
 • Sulfina Barbu (PD-L - Presedinte Comisie): 99
 • Lucia-Ana Varga (PNL): 54

Deputatele cu cele mai putine luari de cuvant in plen:

 • Ileana Cristina Dumitrache (PSD): 1 (a luat cuvantul o singura data in plen, la momentul la care a depus juramantul ce marca inceputul mandatului)
 • Liana Dumitrescu (reprezentant minoritati): 3
 • Mihaela Ioana Sandru (PDL): 4

Monica Iacob Ridzi si Elena Udrea - membre Guvern - au 5, respectiv 6, luari de cuvant in plen.

Senatoarele cu cele mai multe luari de cuvant in plen:

 • Anca-Daniela Boagiu  (PD-L - membru Guvern): 125
 • Doina Silistru (PSD): 79
 • Mihaela Popa (PD-L): 54

La polul opus se situeaza:

 • Sorina Luminita Plăcinta (PD-L - membru Guvern): 21
 • Ecaterina Andronescu (PSD - membru Guvern): 39
 • Lia Olguta Vasilescu (PSD - Presedinta de Comisie): 48

Declaratii politice

Deputatele cu cele mai multe declaratii politice:

 1. Manuela Mitrea (PSD): 37
 2. Gratiela Leocadia Gavrilescu (PNL): 31
 3. Doinita-Mariana Chircu (PD-L): 30

Deputatele cu cele mai putine declaratii politice:

Raluca Turcan (PD-L), Mihaela Stoica (PD-L), Florina Ruxandra Jipa (PSD), Ileana Cristina Dumitrache (PSD), Maria Eugenia Barna (Indep.) si Roberta Alma Anastase (PD-L) se situeaza la egalitate cu nicio declaratie politica. Monica Maria Iacob Ridzi si Elena Gabriela Udrea (Reprezentante Guvern) sunt in aceeasi situatie. "Fiind folosita cu precadere de catre parlamentarii Opozitiei pentru a marca politic o anumita situatie din societate, deputatele apartinand Puterii nu au avut o bogata activitate in acest sens," explica realizatorii raportului.

Senatoarele cu cele mai multe declaratii politice :

 • Doina Silistru (PSD): 41
 • Mihaela Popa (PD-L): 21
 • Elena Mitrea (PSD): 19

Senatoarele cu cele mai putine declaratii politice:

 • Ecaterina Andronescu (PSD - membru Guvern):  5
 • Lia Olguta Vasilescu (PSD): 9
 • Anca-Daniela Boagiu (PD-L): 13

Prezenta la lucrarile Parlamentului

In ceea ce priveste media prezentei doamnelor la voturile finale din plen, la Camera Deputatilor este de 69,7%, cu o diferenta in plus de 0,5% procente fata de media prezentei tuturor deputatilor, in aceeasi perioada.

In Camera Deputatilor:

Doamnele PDL sunt prezente cel mai mult in Parlament (80,2%) iar cele PSD sunt cel mai putin prezente (58,1%), coborand media generala a prezentei per partid. Deputatele PNL sunt prezente in proportiede 62,9%, desi grupul parlamentar per ansamblu se situeaza pe ultimul loc la prezenta lucrarilor in plen.

Deputatele UDMR au inregistrat un procent de prezenta de 85,4% la voturile finale electronice, iar cele apartinand Minoritatilor Nationale 70,9% prezenta.

In Senatul Romaniei:

Senatoarele au inregistrat o medie de 64,6%, cu peste 8 procente mai mare fata de media prezentei la nivelul tuturor senatorilor care este de 56,4%. "Practic, se poate spune ca prezenta femeilor contribuie decisiv la stabilirea procentului general in majoritatea cazurilor mai scazut la senatori decat la deputati", sustine IPP.

Potrivit IPP, in general, "prezenta in Senat este, in medie, extrem de sczuta prin comparatie cu Camera Deputatilor, senatorii avand tendinta de a lipsi mai mult de la voturile finale decat deputatii. Doamnele Deputat au reusit sa balanseze lucrurile intre Camere, sub aspectul prezentei, ceea ce inseamna ca propria lor prezenta contribuie semnificativ la situatia generala din Senat."Autor: SmartWoman.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail

4803 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.