Bill Gaytten pentru Dior haute-couture toamna-iarna 2011/2012 / Foto: Reuters
Prea colorata, prea multa geometrie, incoerenta, prea multe mesaje amestecate, unificare prea slaba sub "bagheta" unei minti creative, si multe, multe altele. In conditiile acestea, anuntul initial al directorului executiv Dior Sidney Toledo, conform caruia haturile creative sunt trecute doar temporar in mana lui Bill Gaytten, asistentul lui Galliano inca din 1999, pare sa fi avut un caracter profetic.
Daca americanii si-au sarbatorit luni ziua nationala cu surle si trambite, francezii au asteptat cu sufletul la gura prima colectie haute couture a Casei Dior lansata dupa mult deplansa concediere a designerului John Galliano. Din pacate, prezentarea gazduita de gradina Muzeul Rodin pare sa fi dezamagit cohorta de "fashioniste". Si cine le poate condamna? La urma urmei, lui Galliano i se pot imputa multe, drept dovada recentele vizite la tribunal (si nu in boxa martorilor sau la masa acuzarii), insa nu si lipsa de talent sau lipsa unui simt estetic impecabil.
Galliano intruchipeaza una dintre etapele majore ale Casei infiintate in 1946, alaturi de "erele" Christian Dior, Yves Saint Laurent, Marc Bohan si Gianfranco Ferre. Talentul lui a redefinit vestitul brand. Insa era Galliano a luat sfarsit, iar oricine preia conducerea creativa a brandului va afla ca e dificil sa te ridici la nivelul designerului britanic. Or, Bill Gaytten nu are inca format acel stil propriu de design care devina "reprezentativ" pentru vestita casa de moda.
Pentru prezentarea de luni, Gaytten a ales 5 teme pentru 36 de tinute, titreaza Le Figaro: miscarea de design din Memphis adusa pe podium prin multitudinea de culori contrastante peste care domina turcoazul, estetica lui Jean-Paul Goude, elemente art-deco cu referinte catre Jean Dunand si Jean-Michel Frank, elemente de imprumut din perioada Marc Bohan (anii '80: rochii lungi in stil sari, bijuterii mari, de inspiratie orientala) si arhitectura sinuoasa a lui Frank Gehry evidenta in culorile metalice date de matasea folosita si in suprapunerea de forme geometrice si de fasii de material.
A rezultat o colectie definita de forme arhitecturale si caracterizata printr-o abundenta de culoare si volum. Intentia designerului a fost de a moderniza brandul cu elemente contemporane. Criticii spun ca i-a reusit doar pe alocuri, restul creatiilor avand un are usor burlesc, intruchipat mai ales de elemente precum palaria stil Napoleon si creatia de incheiere: Pierrot, clovnul trist.
Foto: Reuters