Risotto cu sofran si creveti / Foto: blogculinar.ro
Avand antrenament de la batut albusuri si frisca de mana, sarcina de a mesteca in risotto 20 de minute incontinuu nu a parut asa grea. Pentru orice eventualitate, pastrati pe cineva in apropiere in caz ca cedeaza motorul. Primul meu risotto a fost un hit si a fost urmat la scurt timp dupa de un risotto cu ciuperci.
Ingrediente:
Preparare:
Pregateste supa de pui conform instructiunilor de pe cub sau plic. Daca ai mai mult timp liber, fa o supa de pui din spate de pui, morcovi, telina, ceapa, patrunjel si piper. De obicei, doar bucatarii profesionisti au timp pentru asta :)
Toaca ceapa marunt. Incalzeste la foc mediu niste ulei de masline intr-o tigaie mare antiaderenta sau o oala cu aceleasi proprietati si caleste ceapa pana devine translucida. Adauga apoi orezul, amestecand doua minute si stinge cu vin. Cand vinul aproape s-a evaporat, adauga o cana de supa continuand sa amesteci pana se evapora. Adauga alta cana de supa si tot asa pana orezul s-a fiert dar nu si-a pierdut forma, cam 20 minute. E bine sa lasi orezul al dente si sa gusti constant sa te asiguri ca e facut.
In paralel, decorticheaza crevetii, spala-i bine si caleste-i in putin unt 2-3 minute.
Secretul unui risotto reusit e sa amesteci constant in orez pentru a-si elibera amidonul. Orezul nu se spala in prealabil si supa care se adauga treptat ar trebui sa fie calda, pentru a nu intrerupe procesul de fierbere. Se foloseste supa si nu apa pentru a da mai multa aroma. In cazul meu, as fi putut folosi si supa de peste, pentru ca mergea perfect cu crevetii.
La sfarsit, cand orezul s-a facut, ia-l de pe foc, lasa-l sa se odihneasca 2 minute, apoi adauga parmezanul, amestecand bine, si crema de branza. Daca vrei mai multa aroma, poti adauga si 2 linguri de unt, ulei de masline extravirgin sau putin ulei de trufe. Din cantitatile date, au iesit 3 portii. Pune cativa creveti pe deasupra si serveste risotto-ul cald. E cheezy, foarte aromat si perfect atunci cand ai musafiri pentru ca poate fi pregatit partial in avans, apoi terminat cand sosesc musafirii.