Acasa | Good to know | Cum sa anulezi o nunta
Cand lucrurile nu merg asa cum trebuie / Foto: Photoxpress.com
Din pacate, nu intotdeauna totul este atat de roz pe cat am vrea. Uneori, pe ultima suta de metri lucrurile devin mai confuze sau, cine stie, capata suficienta claritate incat sa te ajute sa eviti o posibila greseala. Lizzie Post, stra-stranepoata cunoscutei Emily Post- initiatoarea institutului cu acelasi nume considerat un barometru al civilizatiei si manierelor- ofera cateva sfaturi menite sa minimizeze deranjul realizat, sa reduca stresul celor direct implicati si sa controleze eficient situatia, titreaza Huffington Post.
Bineinteles, nici un manual nu te poate invata cum sa il anunti pe cel caruia i-ai spus "Da" ca ai decis sa anulezi nunta. Aici, sinceritatea este, poate, cea mai buna optiune. Cat despre restul problemelor, retine ca paguba financiara poate fi considerabila. Unele plati in avans pot fi recuperate, altele nu.
1. Anunta-i mai intai pe cei care te ajuta sa planifici nunta, insa nu prin email, sms sau mesaj pe Facebook. Avand vedere ca ei sunt cei care si-au cheltuit timpul pentru tine, este respectuos sa ii anunti chiar tu, prin telefon. Vorbim aici, in principal de parinti, surori si prieteni apropiati care au pus umarul la treaba ocupandu-se de rezervari, aranjamente etc.
Cat despre cheltuieliile facute de acestia pentru nunta, fie ca vorbim de rochiile domnisoarelor de onoare, rezervari de camere de hotel sau bilete de avion, eticheta dicteaza ca "fostii" miri sa le acopere cheltuielile.
2. Anunta familia extinsa si toti cei direct implicati ca nunta s-a anulat.
Informarea celor direct implicati se face prin telefon de catre mire sau mireasa. Cand le dai vestea neplacuta, respecta faptul ca acestia s-ar putea sa nu vrea sa aleaga o parte. "Nu este o declaratie de razboi. Multi nu vor vrea sa stie, cu adevarat, detaliile. Nu vor vrea sa fie trasi in discutii. Nu te astepta ca oamenii sa se adune in jurul tau in semn de sustinere", explica Post.
3. Recupereaza-ti banii, pe cat posibil.
"Cand vine vorba de partea de afaceri, este ok ca altcineva sa preia sarcina," explica Lizzie Post. Insa ai grija ca nimic sa nu fie uitat. Unul dintre parinti sau un prieten se poate ocupa de anularea intelegerii cu fotograful, cu persoana responsabile pentru muzica, anularea rezervarii restaurantului si recuperarea banilor etc.
Cu cat anularea se face mai devreme, cu atat cresc sansele sa obtii macar o parte din avans. "Cel mai bine este sa te bazezi pe simpatie in relatia cu cei carora le-ai angajat serviciile, mai degraba decat sa folosesti un ton argumentativ sau de confruntare, atunci cand le ceri sa iti inapoieze banii", ne invata Marcy Blum, organizatoare de nunti si un expert in eticheta de nunta, in paginile revistei Forbes.
4. Anunta schimbarea de planuri restului de invitati.
Daca invitatiile a fost deja trimise, atunci regulile de eticheta dicteaza ca anuntul anularii sa se faca intr-o forma asemanatoare. Printeaza mesajul pe un format simplu, preferabil pe un suport cartonat si trimite-l invitatilor.
In cazul in care timpul nu permite transmiterea mesajului astfel, atunci este indicat sa ii contactezi pe invitati prin mijloacele binecunoscute. "Suna pe cine poti si trimite emailuri celor carora stii ca nu s-ar supara sa fie anuntati astfel. Principalul obiectiv este sa anunti restul de invitati, cat mai repede" astfel incat sa evite cheltuieli precum cele pentru hainele de ocazie, cadouri etc. ne invata Lizzie Post. In plus, nu vrei sa te trezesti cu oameni care te suna din biserica in ziua zero uimiti ca nu s-a prezentat inca nimeni din familiile implicate.
5. Inapoiaza cadourile primite cu ocazia logodnei si a nuntii.
Toate cadurile primite in legatura cu logodna si nunta trebuie impachetate si inapoiate alaturi de un scurt bilet de multumire care sa explice faptul ca, in conditiile date, nu poti primi acest cadou. In cazul in care ai folosit deja obiectul respectiv, eticheta cere sa cumperi unul similar pe care sa il trimiti. In cazul in care nu gasesti sa cumperi, poti trimite echivalentul in bani.
Vorbeste cu cei care ti-au trimis darurile si vezi care este cea mai convenabila metoda de inapoiere. Indiferent de raspunsurile lor (chiar daca insista sa il pastrezi), tine minte ca respectivul cadou nu iti apartine si este datoria ta sa ajunga la proprietarul de drept.
6. Dilema inelului: pastrat sau inapoiat?
Din punct de vedere legal, parerile sunt impartite cu privire la inelul de logodna. Fie este vazut ca un dar ce poate fi pastrat, fie ca simbol al unui angajament ce trebuie inapoiat atunci cand logodna este rupta. Insa, din punct de vedere etic este recomandat sa il inapoiezi, mai ales in cazul in care decizia anularii nuntii iti apartine. Pe de alta parte, in cazul in care el e cel care decide sa rupa logodna, de ce ai vrea sa pastrezi un inel care ar trebui sa simbolizeze un angajament pe viata?