Acasa | Good to know | (P) Permanenta dilema - rata sau chirie?
Ca regula generala: atunci cand te imprumuti, trebuie sa iei in calcul “costul banilor”, adica dobanda creditului si evolutia cursului de schimb, daca te imprumuti in valuta. Gandeste-te ca pentru urmatorii 20-30 de ani va trebui sa aloci o suma semnificativa din veniturile tale pentru plata ratei bancare; de aceea, este important ca, atunci cand iei decizia de a-ti achizitiona o locuinta prin credit ipotecar, sa iti construiesti cateva scenarii prin care sa simulezi cresterea ratei dobanzii si a cursului de schimb. Sau, mai bine ar fi sa vezi si ce recomanda specialistii.
Psihologic, e mai confortabil sa stii ca esti “la casa ta”. Dar asta presupune eforturi financiare pe care doar o atenta analiza a bugetului tau o poate recomanda.
Chiria- dezavantaje si avantaje
Ambele variante - chirias sau proprietar - isi au avantajele si dezavantajele lor. In cazul chiriei, avantajele sunt legate de faptul ca te poti muta ori de cate ori jobul sau piata muncii, in general, te motiveaza. Biroul tau s-a mutat din nordul orasului, in sud? Te poti muta si tu ca sa fii aproape de serviciu. Nu e nevoie sa dispui de economii importante pentru a inchiria. Nu ai cheltuieli cu reparatiile, daca ti se defecteaza ceva - de cele mai multe ori acestea cad in sarcina proprietarului. Nu mai dai banii pe mobilier sau alte accesorii (desi exista inconvenientul ca nu ai poate televizorul pe care ti-l doresti sau marca preferata de masina de spalat).
Merita sa intri si pe portalul special creat www.bcrimobiliare.ro, unde vei regasi unele dintre cele mai cunoscute agentii imobiliare, dar si dezvoltatori si constructori parteneri BCR, care ofera conditii avantajoase clientilor interesati de achizitionarea unei locuinte prin credit BCR.
Nu mai putin adevarat este insa ca nu ai casa ta. Banii pe care ii dai pe chirie nu se incadreaza nicicum in categoria “investitie imobiliara”. Nu poti redecora cand si dupa cum doresti si va trebui sa fii pregatit ca, din cand in cand, sa te muti. Ceea ce, daca ai familie si copii, e mai dificil.
Proprietarii - plusuri si minusuri
Nici proprietarii nu sunt in mod necesar mai fericiti. E drept, au casa lor. Sunt, cum ar veni, “in rand cu lumea”. Vor fi mai bine priviti de banci atunci cand vine vorba sa solicite un alt imprumut, asta daca fac dovada ca au capacitatea de rambursare necesara. Pot face din proprietatea lor spatiul pe care si l-au visat. Dar…
Vor fi indatorati pe o perioada de 10-20 sau chiar 30 de ani. Asta inseamna sacrificii financiare si o presiune psihologica deloc de neglijat. In urmatorii 20 de ani (sau pe cat timp s-au imprumutat) vor trebui sa se prezinte lunar la banca. Daca vrei sa te muti, s-ar putea sa fii nevoit sa astepti cateva luni. O casa nu se vinde de pe o zi pe alta. Pe langa rata, vine impozitul, vin cheltuielile legate de reparatii, plus celelalte cheltuieli cu traiul de zi cu zi (pe care le are si cel care sta in chirie, este drept).
Cateva sfaturi
Gandeste-te ce doresti sa faci pe termen mediu si lung. Ce proiect financiar ai pentru viitor. Daca vrei linistea unui camin care sa fie doar al tau si esti cat se poate de sigur pe veniturile viitoare, cumpararea unei case poate fi solutia. Daca intentionezi ca in urmatorii ani sa te retragi la tara sau sa pleci din tara, nu te indatora pe 20-30 de ani. S-ar putea sa vinzi in pierdere si sa nu iti poti acoperi nici macar imprumutul contractat.
Arunca-ti un ochi si pe studiul privind comportamentul la cumparare al celor care doresc sa isi achizitioneze o locuinta. Nu ai decat de castigat.
Nu exista intr-adevar nicio alegere perfecta. Cunosc cazuri si de chiriasi care viseaza la casa proprie dar nu au posibilitati, dar si de proaspeti proprietari de locuinte care fac eforturi financiare considerabile pentru a achita ratele. Dupa cum ai citit, fiecare dintre aceste formule poate conduce la consecinte placute si neplacute pentru viata si bugetul tau.
Daca ai totusi indoieli legate de decizia ta, cel mai bun lucru e sa arunci o privire asupra celor cu experienta. Poti afla lucruri noi care sa te ajute.
Ia decizia care sa iti ofere satisfactia optima. Daca vrei sa iti pastrezi un sentiment de libertate si sa schimbi zona in care stai ori de cate ori doresti (dupa o schimbare de loc de munca, divort samd.) si daca preferi sa eviti costurile neasteptate, inchiriaza o locuinta. Dar, daca iti place stabilitatea si ideea de a avea ceva „al tau”, analizeaza optiunea cumpararii. In fond, totul se reduce la bani si mentalitate.
Ai intrebari legate de cum e cel mai avantajos pentru tine sau ce produs ti se potriveste? Intra pe pagina de Facebook a BCR si in cel mult 24 de ore vei primi un raspuns.