Acasa | Calatorii | Legenda spune ca, pentru rascumpararea pacatelor, o femeie a adus cu carul ei tras de bivoli piatra necesara constructiei Manastirii...

Romania in 9 zile: Episodul 5

Legenda spune ca, pentru rascumpararea pacatelor, o femeie a adus cu carul ei tras de bivoli piatra necesara constructiei Manastirii Sucevita

 SHARE  

Adaugat in 15 august 2011

Legenda spune ca, pentru rascumpararea pacatelor, o femeie a adus cu carul ei tras de bivoli piatra necesara constructiei Manastirii Sucevita

Manastirea Moldovita / Foto: Simonette

Ziua 6: Vatra Dornei – Bocovina (Campulung Moldovenesc)– Maramures (Borsa)

In dimineata celei de-a 6-a zi de concediu am plecat cu bucurie spre Bucovina. Spre inima Bucovinei, de fapt. Am decis sa vizitam manastirile Voronet, Sucevita, Moldovita si Putna. Initial ne propusesem sa mergem pana in Suceava pentru a vedea Cetatea de Scaun a Moldovei, insa am aflat pe drum ca aceasta este in reconstructie, asa ca am decis sa ne intoarcem cu alta ocazie sa o vizitam.

Prima oprire: Manastirea Voronet. Aceasta a fost ridicata de Stefan cel Mare in 1472 in apropierea unui schit ce se pare a fi locul unde statea sihastrul Daniil, cel ce ii dadea indrumare la vreme de restriste voievodului. Este o biserica de dimensiuni reduse fiind totusi considerata, datorita picturilor, una dintre cele mai frumoase din lume, pusa pe picior de egalitate cu Capela Sixtina din Roma sau mozaicurile geamiei Kahrie din Istanbul.

A doua oprire: Manastirea Moldovita. Una dintre cele mai vechi asezari monahale, cu origini aproape necunoscute. Se banuieste ca a fost zidita initial de Alexandru cel Bun si apoi de catre Stefan cel Mare. Prima zidire, de pe vremea lui Alexandru cel Bun, s-a prabusit din cauza unei alunecari de teren iar ruinele se pot inca vedea. Manastirea de azi a fost construita in 1532 de catre voievodul Petru Rares. In anul 1785, Manastirea Moldovita a fost desfiintata. Pana in 1932-1934, cand si-a reluat activitatea ca manastire de maici, a suferit numeroase deteriorari. In perioada 1954-1960 Moldovita a fost restaurata si innoita.

A treia oprire: Manastirea Sucevita – una dintre cele mai impresionante! Traditia spune ca un schit de aici dateaza din sec XVI. Legenda spune ca, mai tarziu, pentru rascumpararea a cine stie caror pacate, o femeie a adus cu carul ei tras de bivoli, timp de treizeci de ani, piatra necesara actualei constructii. Documentar, manastirea este atestata la 1586 ca rezultat al initiativei mitropolitului Gheorghe Movila. Sucevita pastreaza si din influentele din vremea lui Stefan cel Mare. In camera mormintelor isi dorm somnul de veci fratii voievozi Ieremia si Simion Movila. Pictura murala de la Manastirea Sucevita este una dintre cele mai mari creatii care a fost secolul al XVI-lea. Aici am ajuns in plin proces de restaurare a picturilor interioare. Pe schele stateau studenti la arta care curatau vechile picturi si le dadeau din nou lumina de alta data.

Ultima oprire: Manastirea Putna – Aceasta este prima ctitorie a Voievodului Stefan cel Mare si Sfant, zidita intre 1467 – 1471. Importanta ei creste si prin faptul ca este locul de inmormantare al lui Stefan cel Mare, a familiei si a urmasilor sai pana la Petru Rares. Aici au fost inmormantati: Maria de Mangop, a doua sotie a domnitorului, fiii sai Bogdan si Petru, domnitorul ctitor, doamna Maria Voichita, Bogdan cel Orb, Maria - una din fiicele domnitorului, Stefanita Voda si doamna Maria, prima sotie a lui Petru Rares. In pridvorul bisericii se afla mormantul mitropolitului Teoctist. Toate mormintele au lespezi funerare frumos lucrate, cu inscriptii in limba slavona. Biserica a fost mai apoi reconstruita de domnitorii Vasile Lupu, Gheorghe Stefan si Eustatie Dabija. Puternice ziduri de piatra o inconjoara, la fel ca si la Sucevita, existand aici si un muzeu ce adaposteste obiecte bisericesti, vesminte, lespezi de mormant, bijuterii.

Impresionant este ca Bucovina m-a facut sa ma simt de parca nu eram in Romania. Totul extrem de curat, oamenii foarte ospitalieri, mancarea buna, drumuri bune si privelisti pe care nu le voi uita niciodata. Vedeam chiar si batrani ce erau pe camp, la strans fanul, imbracati in port traditional.

Cu greu, ne-am despins de aici, sa plecam spre Borsa, in Maramures. De la iesirea din judetul Suceava ne-a asteptat insa un drum greu, desfundat de gropi din 5 in 5 cm. Dezamagitor...

Fotogalerie: 1. Manastirea Voronet, 2.-3. Manastirea Moldovita, 4. Manastirea Sucevita, 5.Peisaj inspre Voronet, 6.  Manastirea Voronet

Citeste si

Romania in 9 zile: Primul episod - La vanat de indicatoare in Sfantu Gheorghe 

Romania in 9 zile: Episodul 2 - Prin Cheile Bicazului, cu frumusetile naturale si kitsch-urile artificiale, catre un Iasi in renovare

Romania in 9 zile: Episodul 3 - Impresionant si nespus de frumos este si drumul ce te duce spre manastiri

Romania in 9 zile: Episodul 4 - Durau - Borsec - Vatra Dornei: Borsecul era pustiu. Niciun turist, liniste, pace si multe izvoare

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica “Articolul tau”.

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii si clipuri video.

Galerie imagini

 


Autor: Simonette
 


 SHARE :  Trimite pe mail

9385 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.