Acasa | Calatorii | La final de drum - Ne-am luat bocceluta indreptandu-ne spre Manastirea Barsana si apoi spre Bucuresti
Manastirea Barsana / Foto: Simonette
Nu stiu ce a fost in capul nostru de am ales sa ramanem la Ocna Sugatag, statiunea balneoclimaterica de interes local unde gasesti bai cu ape sarate, ape minerale sodice si clorurate. Din pacate, aceste bai erau intesate de oameni care se aruncau in bazine si improscau in jur cu apa din belsug. Pe strada umblau desculti si doar intr-un prosop iar restaurantele lipseau cu desavarsire. Magazinele de suveniruri erau pline de mingi de plaja si de prosoape de TIR-isti cu femei goale. Urat! Iar apa, o fi ea cu nu-stiu-ce-proprietati, dar la cat de murdara era...
In dimineata in care ne-am trezit aici si am observat toate acestea, am decis ca e cazul sa ne luam bocceluta si sa mergem spre Manastirea Barsana, una dintre cele mai frumoase si ingrijite lacasuri de cult din Maramures. Aceasta a fost construita la mijlocul secolului al XVI-lea de catre domnii Dragosesti.
In prezent, ansamblul monahal cuprinde: Biserica din lemn in stil maramuresean, Aghiasmatarul, Staretia, Altarul de Vara, Casa duhovnicului, Casa artistului, Casa mesterilor, Praznicarul cu trapeza, Muzeul manastirii, Turnul Clopotnita, Poarta maramureseana de la intrare, Monumentul funerar. Acestea sunt legate printr-o serie de alei inundate de mii de flori. Exista chiar si un mic lac in incinta manastirii.
Am vizitat Barsana chiar in zi de duminica si ne-a bucurat extraodinar sa vedem batranii si copiii imbracati in port traditional. Cu toate acestea, ma simteam straina.
Si cam atat cu Maramuresul, de unde am plecat convinsi ca la “pomu’ laudat sa nu te duci cu sacul”. Ne-a dezamagit. Peisajele sunt de vis, insa curatenia nu prea are loc iar oamenii nu-s nici pe departe asa ospitalieri cum se spune.
Am luat drumul spre casa si am facut mici popasuri prin Cluj, Alba si Sibiu. Insa, pentru ca nu le-am vizitat in detaliu, ma gandesc sa va povestesc abia dupa ce reusesc sa le parcurg ca la carte!
Tragand linie, Moldova si Bucovina sunt zone extrem de frumoase si pitoresti in care m-as intoarce cat de des as putea. Viitorul concediu este rezervat celei de-a doua jumatati a tarii. :)
Citeste si
Romania in 9 zile: Primul episod - La vanat de indicatoare in
Sfantu Gheorghe
Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica “Articolul tau”.
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii si clipuri video.