Acasa | Cariera | Guvernul lupta impotriva discriminarii dintre sexe prin organizarea Zilei Barbatului si schimbarea legii electorale
Guvernul lupta impotriva discriminarii dintre sexe / Foto: Reuters
Potrivit Strategiei naţionale pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru perioada 2010-2012, publicate joi in Monitorul Oficial, se vor organiza campanii de informare pentru elevi in domeniul egalitatii de sanse, iar informarea va incepe de la prescolari, carora li se vor da "ghiduri de integrare a perspectivei de gen".
Deoarece oficialitatile au realizat ca mamele sunt cele care isi iau cel mai des concediu post natal si mai putin barbatii, Guvernul a anuntat ca va realiza ample campanii prin care tatii “sa constientizeze necesitatea implicarii lor in cresterea si educarea copiilor, dar si indeplinirea sarcinilor casnice”.
Conform studiilor care au stat la baza elaborarii strategiei, atat femeile cat si barbatii cu copii au probleme in a echilibra viata casnica si ce profesionala. De aceea, in noua lege angajatorii sunt incurajati sa le propuna parintilor moduri alternative de lucru, precum cel de acasa. Nu se ofera nici beneficii si nici sanctiuni pentru a motiva angajatorii sa faca pasul. Dar autorii proiectului au intocmit o lista in care se mentioneaza ca, daca le ofera angajatilor facilitati, acestia din urma vor deveni mai fideli fata de firma, iar productivitatea va creste.
Strategia propune modificarea legii electorale
Autorii legii atrag atentia ca, la nivel legislativ, mai putin de 10% dintre parlamentari sunt femei, nivel foarte scazut fata de media europeana. Pentru corectarea acestei inegalitati, guvernantii doresc modificarea sistemului electoral si realizarea de conventii cu partidele pentru a mari numarul candidatelor pe listele electorale. In restul sistemului public (invatamant, sanatate, administratie publica), femeile sunt predominante pe joburile "de jos" iar barbatii in posturile de conducere. Concluzia proiectului: procentul functiilor ocupate de femei creste odata cu scaderea nivelului de decizie, insa masurile proiectului sunt neclare.
Ziua femeii vs. Ziua Barbatului
Pentru atragerea atentiei asupra discriminarii intr-un mod cat mai eficient, statul va organiza evenimente si va incuraja sarbatorirea Zilei Internationale a Femeii, Zilei Internationale a Barbatului, Ziua Tatalui, Ziua Mamei, Ziua Internationala a Familiei, Ziua Internationala a Femeii din Mediul Rural, Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei Impotriva Femeilor si Ziua Internationala a drepturilor Omului. Conform planului de cheltuieli din proiectul de lege, pentru fiecare dintre evenimentele de mai sus se vor aloca 1000 de lei.
Mass media este de asemenea inclusa in noul proiect de lege. Guvernantii asteapta din partea jurnalistilor “sa evite atingerea demnitatii individuale si sa nu reflecte situarea unora sau altora in ipostaze inferioare si degradante”. In aceasta privinta, Agentia Natioanala a Egalitatii de Sansa va incheia protocoale de colaborare cu Clubul Roman de Presa si Consiliul National al Autovizualului.
Ce parere aveti despre masurile gandite de Guvern? Credeti in eficienta lor?