Acasa | Carte si Film | OSCAR: Batalia celei de-a 82-a editii se da, ca intr-un film american prost, intre un regizor cu faima si fosta sa sotie, ajunsa acum...
Captura din filmul Avatar, James Cameron
Oricum, au fost ani in istoria Oscarurilor cand au fost si 12 titluri nominalizate la categoria Cel mai bun. Iar acum academia a fost atat de scupuloasa, cu riscul de a nominaliza „Up” şi la categoria Cel mai bun film lungmetraj de animatie si la categoria Cel mai bun film. In orice caz, o nominalizare la Oscar e mana cereasca pentru ca da un branci serios vanzării unui film.
Batalia celei de-a 82-a editii a Oscarurilor se da, ca într-un film american prost, intre un regizor cu faima, James Cameron, si fosta sa sotie, Kathryn Bigelow, ajunsa acum pe cai mari. Si „Avatar”, si „The Hurt Locker” au cate noua nominalizari - cele mai multe, dar e de asteptat ca Oscarurile ce se vor anunta pe 7 martie sa se imparta cat de cat echitabil, cu Oscarul pentru Cel mai bun film dat „Avatarului” (care e o investiţie financiara mult prea mare pentru a fi ignorata) si cu Oscarul pentru regie acordat lui Kathryn Bigelow, autoarea lui „The Hurt Locker”.
In mare, nominalizarile la Oscar au urmat aproape pas la pas Globurile de Aur. Sunt, insa, si cateva surprize - unele reparatoare. Cea mai notabila e nominalizarea lui Jeremy Renner, protagonistul din „The Hurt Locker” la categoria Cel mai bun actor in rol principal. Despre pana mai ieri necunoscutul Renner - sarit din carti la nominalizarile pentru Globurile de Aur - cel mai popular critic american, Roger Ebert, a spus ca isi castiga Oscarul din primele minute.
O alta surpriza este nominalizarea lui Penélope Cruz pentru rolul secundar din musicalul „Nine”, realizat de Rob Marshall. Tot o surpriza este si nominalizarea lui Maggie Gyllenhaal (prima in cariera actritei) pentru rolul din „Crazy Heart”, un film mic, dar care i-a adus deja Globul de Aur lui Jeff Bridges, avand toate sansele sa-i aduca si Oscarul.
Daca aproape toate filmele nominalizate la diverse categorii sunt cunoscute, de un imbold mediatic se va bucura acum, cu siguranţă, un alt film mic - „The Last Station”, realizat de Michael Hoffman, un film de epoca despre scriitorul Lev Tolstoi. Christopher Plummer, care il joacă pe Tolstoi, e nominalizat pentru rol secundar masculin, în vreme ce tot o surpriză e nominalizarea lui Helen Mirren (interpreta sotiei lui Tolstoi, Sofia Andreevna) la Oscarul pentru rol principal feminin.
Cat priveste Oscarul pentru Cel mai bun film vorbit in alta limba decat engleza - unde ar fi trebuit sa figureze si „Politist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu (daca valoarea filmelor ar fi hotarat singura) n-ar fi de mirare ca nu Michael Haneke si al sau „Das weisse Band” sa ia Oscarul, ci mai degraba argentinianul „El secreto de sus ojos”. Autorul sau, Juan José Campanella, nu doar ca le e mai accesibil americanilor decat este Haneke (si nu doar geografic), dar a lucrat in America, regizand seriale TV, si are o reputatie intarita de succesul filmului sau din 2004, “Luna de Avellaneda”.
Vezi stirea Filmele Avatar si The Hurt Locker au fost nominalizate fiecare de cate noua ori la Premiile Oscar
Filmele Avatar si The Hurt Locker au fost nominalizate fiecare de cate noua ori la Premiile Oscar, in cadrul unei ceremonii desfasurata, marti dimineata, la Los Angeles. Drama "Inglourious Basterds", regizata de Quentin Tarantino, a primit opt nominalizari, iar productia "Precious" a primit sase. Ceremonia de decernare a premiilor Academiei americane de Film va avea loc la Teatrul Kodak din Los Angeles la 7 martie.