Acasa | Good to know | Ghidul musafirului bine crescut
Turistul musafir / Foto: Photoxpress
Vacanta este un moment bun de a intra in contact cu prieteni de departe sau pentru a vizita familia. Indiferent de cat de apropiat esti de persoanele pe care le vizitezi, sa fii musafir in casa cuiva inseamna ca, printre altele, trebuie sa dai dovada de mai multa atentie si de o doza crescuta de sensibilitate, explica Anna Post, purtatoare de cuvant a institutului Emily Post, pentru Reuters.
Stabileste vizita tinand cont de timpul si disponibilitatea gazdei iar, odata stabilit un program, respecta-l. Fara sosiri intarziate ori concediu prelungit. Pe parcursul vizitei, desi, cu siguranta, gazdele se vor stradui sa te faca sa te simti ca acasa, nu uita ca esti totusi musafir: nu imprumuta lucruri fara sa veri voie, pastreaza camera si baia curate si, sub nicio forma, nu-ti baga nasul in lucrurile si problemele lor.
Respecta regulile casei si tine seama de programul gazdelor pentru masa si ora de culcare. In plus, ofera o mana de ajutor unde este cazul si nu te astepta ca gazda sa fie tot timpul acolo pentru tine.
Retine cateva lucruri:
1. Vino cu propriile produse cosmetice si de ingrijire.
2. Nu iti face planuri fara a anunta si gazdele. Spre exemplu, nu accepta o invitatie de la altcineva, fara a discuta in prealabil cu prietenii la care stai. Este posibil ca ei sa fi pregatit un alt program pentru seara respectiva.
3. Ofera sa dai o mana de ajutor. Spre exemplu, poti spune: "Curat eu cartofii", "Este randul meu sa spal vasele", "Este randul meu sa ma ocup de cumparaturi" etc.
4. Ocupa-te de curatenia camerei in care stai. Strange patul in fiecare dimineata, nu iti lasa lucrurile imprastiate. Nu lasa baia in dezordine dupa ce o folosesti.
5. Pregateste-te sa iei parte la activitatile propuse de gazde dar si sa te descurci pe cont propriu. Stabileste programul impreuna cu gazdele, "negociind"cu acestia. Spre exemplu: "Ideea voastra de a merge sambata la un picnic suna excelent. Pentru duminica noi ne gandeam sa facem o plimbare prin oras. Vreti sa mergeti si voi?"
6. Printre obligatiile musafirului se inscriu si urmatoarele: fii o companie placuta, nu iti petrece tot timpul pe telefon/e-mail, nu stramba din nas la activitatile stabilite de gazda si nu te plange.
7. La sfarsitul vizitei, intreaba daca e ok sa scoti lenjeria folosita de pe pat. In cazul unui raspuns pozitiv, desfata asternuturile, strange-le si lasa-le la baza patului. Le vei usura, astfel, munca gazdelor. In cazul in care sunteti prieteni apropiati, poti intreba si daca iti dau o lenjerie curata in care sa infeti, la loc, asternuturile.
8. In semn de multumire, ofera gazdelor un cadou. Pentru o sedere de o noapte, o sticla de vin reprezinta un cadou potrivit. Insa o sedere mai lunga cere un pic mai mult efort.
Nu conteaza daca oferi cadoul la sosire, pe parcursul sederii (de indata ce ai o idee despre ce le-ar placea sa primeasca) sau la plecare. Poti alege un cadou care sa le reaminteasca de timpul petrecut impreuna, un cadou pentru casa sau ceva specific zonei/tarii de unde vii. Sau, in locul unui cadou, ii poti invita la o cina in oras, intr-un loc care le place.
9. Dupa plecare, odata ajuns acasa, intra in contact cu prietenii si multumeste-le pentru ospitalitate.