Acasa | Articolul tau | O fetita i-a spus nepoatei ca are in cap sarmale si, de atunci, isi ascunde parul sub sapca
De la joaca la bataie / Foto: Reuters
Nu m-a inchis nimeni in dulap in pauza. Daca stau bine si ma gandesc, noi nici macar nu aveam dulapuri. Multumesc lui Dumnezeu, nici cu capul in toaleta nu am ajuns, si nici nu stiu sa se fi intamplat asa ceva in scoala cu vreunul dintre colegii mei. Tin minte primul act: in clasa I, dupa primele zile de scoala, un copil ceva mai mare a venit la mine, mi-a luat din mana rucsacul si l-a aruncat pe jos spunandu-mi totodata "ochelarista". Denumirea mi-am explicat-o; purtam ochelari. Insa treaba cu ghiozdanul nu am inteles-o. Am fost "ochelarista" si "tocilara" pentru mai bine de 10 ani de scoala. Timp de vreo 5-6 ani dintre acestia chiar mi-a pasat.
Nu ma plang, am fost suficient de puternica sa ignor si sa trec peste. Am avut si prieteni printre colegi. In plus, clubul hartuitilor era mare. In liceu, am adus in discutie problema hartuirii in cadrul unei intalniri a consiliului elevilor, din care faceam parte. Raspunsul profesorilor prezenti a fost neconvingator: "asa sunt copiii, mai glumesc". De mult nu mai eram copii, iar actele in discutie nu erau simple glume neintelese.
Parintilor insa nu le-am spus niciodata. Cand eram mica mi-a fost rusine. Cand mi-am recapatat limba eram deja bine calita. Ma interesa prea putin ca se mai trezeste vreunul sa imi zica "ciudata". Nu m-am prins nici acum ce anume era atat de ciudat la mine.
Nu prea stiu cum stateau lucrurile intre baieti. Am banuit insa ca sicanele si rautatile erau ceva mai dure. Se mai lasa din cand in cand cu cativa pumni aruncati.
Revenind pe meleaguri mai apropiate temporal, nepotica mea de 8 ani a venit zilele trecute de la joaca plangand pe infundate. O fetita i-a spus ca are in cap sarmale si de aceea este urata. O alta a completat - "ai viermi in cap" - si au inceput, in cor, sa repete propozitia. Faceau referire la buclele roscate, superbe, care ii acopera crestetul. De atunci, cea mica refuza sa stea cu capul descoperit desi fiecare adult din casa i-a explicat ca are un par frumos si ca ceilalti copii au fost doar rautaciosi. Nu iese din casa fara ca buclele sa ii fie ascunse sub sapca ori palarie.
In cateva zile incepe scoala, iar astfel de episoade se vor inmulti, nu doar in cazul ei, ci si in cazul altor elevi. Cum ii poti proteja pe cei mici de rautatile inerente oricarui colectiv? Nu poti fi intotdeauna acolo sa ii tii de mana.
Nota redactiei: Acest material a fost
primit la rubrica "Articolul tau".
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii si clipuri video.