Secretele uleiului / Foto: stock.xchng
De ce sunt importante uleiurile in alimentatia noastra?
“Consumate cu regularitate, au nenumarate efecte benefice asupra sanatatii noastre. Atentie insa la calorii. Toate uleiurile au aproximativ acelasi continut caloric, de 900cal/100g, indiferent de provenienta lor (de masline, floarea-soarelui, palmier). O singura lingura de ulei are in jur de 180 de calorii”, explica Dr. Emanuela Soare, Specialist Maggi in nutritie.
Sunt foarte multe tipuri de ulei care pot fi folosite la gatit, iar un factor important de care trebuie sa tinem seama este punctul de ardere. Punctul de ardere este temperatura la care un ulei se descompune, pierzandu-si proprietatile nutritionale.
Uleiul de palmier este rezistent la temperaturi inalte (punctul de ardere 2300C) si este foarte indicat pentru prajit. Este foarte avantajoasa folosirea lui, deoarece nu miroase, nu isi schimba culoarea la prajire si nu scoate fum. In plus are un continut ridicat de vitamina E, antioxidanti si beta-caroten, un precursor al vitaminei A, de asemenea cu proprietati antioxidante.
Uleiul de floarea-soarelui, desi are punctul de ardere la 232 °C, datorita continutului mult mai mic de grasimi saturate comparativ cu uleiul de palmier, este mult mai putin rezistent la oxidare si prin urmare este mai putin indicat pentru prajire. Este mult mai potrivit pentru salate. Este uleiul cu cel mai mare continut de vitamina E. Asadar, este recomandat consumul lui in stare cruda.
Uleiul de masline, denumit in Antichitate „aurul lichid” a fost considerat dintotdeauna nu doar un aliment, ci un adevarat „medicament”. Se gaseste sub trei forme: extra-virgin, virgin si din turte de masline (pomace), ultimul fiind indicat pentru gatit.
Uleiul de masline extravirgin este cel mai sanatos, deoarece are un continut ridicat de grasimi monosaturate (predominant) si polinesaturate. Consumul regulat de ulei de masline extravirgin are numeroase efecte benefice asupra sanatatii noastre: printre care reglarea nivelului de colesterol si a zaharului in sange.
Uleiurile vegetale se folosesc doar o data la prajit. Refolosirea lor prin prajire dauneaza sanatatii, deoarece substantele nutritive sunt distruse si transformate in produsi nocivi.
Cea mai buna metoda de a beneficia de toate avantajele nutritionale ale uleiului este de a-l consuma crud, cu moderatie, adaugat la mancare dupa ce aceasta a fost luata de pe foc.
Mai multe informatii referitoare la retete ingenioase si de sezon pentru o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, poti gasi accesand www.maggi.ro.